G. Skaistė: „Bank of Taiwan“ Lietuvoje, tikėtina, orientuosis į verslą

Taivano Finansų priežiūros komisijai patvirtinus valstybinio kapitalo didžiausio šalies banko „Bank of Taiwan“ paraišką steigtis Lietuvoje, finansų ministrė sako, kad banko veikla, tikėtina, bus orientuota į verslą, tačiau konkretus jo veiklos pobūdis bus aiškesnis gavus Lietuvos banko licenciją.

„Šiandien pasakyti konkrečiai, kokia bus jo veiklos apimtis ir kas bus tiksliniai klientai, yra ankstyva. Reikia palaukti paties banko paraiškos, ką jis norės daryti Lietuvoje, tačiau tai, kas atrodo iš viešosios erdvės, labiau tikėtina, kad visgi pradžioje orientacija bus į verslo klientus“, – žurnalistams trečiadienį sakė Gintarė Skaistė. 

Taivano bankas turės kreiptis leidimo į Lietuvos banką.

„Matyt, sąlygos tiems verslams, kurie tikisi gauti finansavimą savo vykdomiems projektams, galėtų būti geresnės, dėl to, kad konkurencija finansų sektoriuje bus didesnė. Prieiga prie kapitalo Lietuvoje yra ganėtinai sekli, rinka yra koncentruota, todėl bet koks naujo žaidėjo atėjimas yra labai laukiamas“, – aiškino G. Skaistė.

Pasak ministrės, 2023 metų pabaigoje Lietuvos delegacija lankėsi Taivane ir kvietė banką įsikurti bei teikti paslaugas Lietuvoje.

„Šiandien tai yra pirmas žingsnis teisinga kryptimi. Buvo kviečiamas tiek Taivano bankas, tiek kitų šalių bankai įsikurti Lietuvoje. Matome, kad pelningumo lygis Lietuvoje yra didelis, veiklos spektras naujiems žaidėjams yra gana platus. Bet koks naujo žaidėjo atėjimas pagyvina konkurenciją“, – komentavo finansų ministrė.

Portalas „Verslo žinios“ liepos viduryje rašė, kad  „Bank of Taiwan“ nori įsteigti atstovybę Lietuvoje matydamas galimybę iš Lietuvos plėsti verslo apimtį Vidurio ir Rytų Europoje. Pasak jo, Taivano Finansų priežiūros komisija patvirtino banko paraišką steigtis Lietuvoje.

„Bank of Taiwan“ pabrėžia pastaraisiais metais sustiprėjusius prekybinius ir ekonominius ryšius su Lietuva ir jos geografinę padėtį tarp Europos ir Eurazijos.

Pasak Lietuvos prekybos atstovybės Taipėjuje vadovo Pauliaus Lukausko, Taivano bankus paskui verslą skatins sekti taivaniečių investicijos Europoje, tarp jų ir Taivano lustų milžinės TSMC planai investuoti į naują puslaidininkių gamyklą Vokietijoje.

„Bank of Taiwan“ šiuo metu turi 11 atstovybių, įskaitant JAV, Honkongą, Japoniją, Singapūrą, JK, Pietų Afriką, Australiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių