Asmeninė kavinė namuose: kaip technologijos keičia kavos gėrimo tradicijas

  • Teksto dydis:

Daugelis savo ryto neįsivaizduoja be gardžios kavos puodelio. Šis ritualas suteikia dienai energijos bei skatina žvaliai kibti į darbus. Daugiau laiko praleisdami namuose, norime mėgautis lyg prabangioje kavinėje ruošto gėrimo skoniu.

Kavos ekspertas Vitalijus Žuravskis pataria, kaip iš plataus kavos aparatų asortimento išsirinkti tinkamiausią bei sukurti asmeninę kavinę namuose, o prekybos tinklo „Senukai“ atstovė Elona Uckutė atskleidžia, kas lemia klientų pasirinkimą.

Pradėkite nuo klausimų sau

Anot kavos eksperto, prieš pradėdami ieškoti kavos aparato, turite atlikti namų darbus. Visų pirma – atsakyti į klausimą, kokią kavą mėgstate labiausiai.

Jei geriate kavą kasdien, nepakeičiami yra kavos aparatai, kurie šviežiai mala pupeles prieš ruošdami kiekvieną kavos puodelį. 

„Atsakymas į šį klausimą gali pasufleruoti, kokio tipo aparatą verta pasirinkti. Mėgstantys gerti kavą su pienu, turėtų rinktis aparatą su pieno plakimo funkcija, o espresso kavos mėgėjams ši funkcija bus visiškai neaktuali“, – patarimais dalijasi V. Žuravskis, „Philips Baltic“ prekybos marketingo vadovas.

Ne ką mažiau svarbus klausimas, ar dažnai ketinate naudoti kavos aparatą. „Jei geriate kavą kasdien, nepakeičiami yra kavos aparatai, kurie šviežiai mala pupeles prieš ruošdami kiekvieną kavos puodelį. Tuomet kava kaskart būna šviežia bei aromatinga“, – sako kavos aparatų žinovas.

Taip pat sprendžiant apie automatinio kavos aparato įsigijimą, reikia atsakyti į klausimą, ar esu pasiruošęs šiek tiek skirti laiko aparato priežiūrai, kadangi visi automatiniai kavos aparatai reikalauja bent minimalaus dėmesio.

Atsižvelkite į svarbius parametrus

Vienas svarbiausių kavos aparatų parametrų – slėgis, kurio pagalba gaminama kava. „Slėgio stiprumas ypač aktualus espresso kavos mėgėjams. Ruošiant ją, slėgis turėtų būti ne mažesnis nei 15 barų. Tačiau filtriniuose kavos aparatuose slėgis būna žemesnis – čia dažniausiai naudojamas 4 barų slėgis“, – pristato V. Žuravskis.

Taip pat svarbūs kavos aparatų vandens, kavos pupelių bei pieno talpos. „Jei kavos aparatu naudosis gausus įmonės darbuotojų būrys, rekomenduojame rinktis didesnių talpų kavos aparatus, kad pildyti jas tektų rečiau. Ieškantys kavos aparato savo šeimos poreikiams, klientai prioritetą teikia kompaktiškiems kavos aparatams, kurie dėl mažesnių talpų ir vietos virtuvėje užima mažiau“, – dalijasi E. Uckutė.

Dar vienas svarbus kavos aparatų parametras – ar lengvai galima papildyti pieno indą bei kiek trunka kasdienė jo priežiūra.

„Nuolat skubantys žmonės neturi laiko ilgai trunkančiai kavos aparato priežiūrai. Jų pasirinkimą dažnai lemia pieno plakimo indo išvalymo greitis, taip pat svarbi automatinio išsijungimo funkcija, kuomet aparatas prasiskalauja bei išsijungia pats“, – klientų pasirinkimą komentuoja „Senukų“ atstovė.

Kiekvienas kavos aparatas turi savo pirkėją

Renkantis kavos aparatą, kavos ekspertas taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į savo pomėgius. Anot jo, kapsulinius kavos aparatus labiau renkasi tie žmonės, kurie vertina jų paprastą naudojimą, lengvą priežiūrą, kompaktiškumą bei kavos paruošimo greitį.

Tabletiniai kavos aparatai skirti žmonėms, kurie mėgsta klasikinės arba užplikomos kavos skonį. „Šio tipo aparatų gaminta kava dažniausiai būna ne tiek intensyvi kaip espresso, bet neretai savyje turi gerokai daugiau kofeino. Todėl galime daryti prielaidą, kad juos renkasi žmonės, mėgstantys švelnesnio skonio kavą“, – paaiškina V. Žuravskis.

E. Uckutės teigimu, automatinius kavos aparatus verta rinktis tuomet, kai planuojama gerti tiek tikrąjį espresso ar su juo bei pienu ruošiamus gėrimus, tiek švelnesnio skonio kavą. Ji taip pat išskiria dar vieną šių kavos aparatų privalumą: „Pasirinkę automatinius kavos aparatus, ne tik galėsite mėgautis gėrimo ruošimo procesu, bet ir turėsite plačias galimybes rinktis patinkančias kavos pupeles bei eksperimentuoti su vis naujomis kavos rūšimis“.

Filtruotos kavos aparatai gamina švelnesnio skonio, tačiau dažnu atveju daugiausiai kofeino turinčią kavą, tad šiuos aparatus renkasi stiprios kavos mėgėjai.

„Kofeino kiekis kavoje priklauso ir nuo to, kiek truko vandens sąlytis su sumalta kava: kuo ilgesnis kontaktas – tuo daugiau kofeino kavoje“, – atskleidžia V. Žuravskis.

Galėtumėte nustebti, kad gerdami tokią pačią kavą iš skirtingų puodelių, pajustumėte aiškų skirtumą.

Skonį lemia detalės

Anot eksperto, kavos skoniui daro įtaką ne tik pupelių rūšis, tačiau ir vanduo. Todėl norint mėgautis šviežios kavos skoniu, svarbu dažniau keisti vandenį kavos aparato talpoje ar naudoti vandens valymo filtrus.

Daugelį gali nustebinti ir faktas, kad kiekviena kavos rūšis geriausiai atsiskleidžia jai skirtame puodelyje.

„Galėtumėte nustebti, kad gerdami tokią pačią kavą iš skirtingų puodelių, pajustumėte aiškų skirtumą. Kiekvienai kavos rūšiai rekomenduočiau rinktis būtent jai skirto dydžio bei formos puodelį“, – pataria V. Žuravskis.

E. Uckutė atkreipia dėmesį, kad klientai, ieškantys kavos aparatų tiek fizinėse parduotuvėse, tiek internetu, domisi ne tik jų funkcionalumu.

„Kavos aparatas daugeliui yra ne tik mėgstamo gėrimo ruošimo įrenginys, tačiau ir svarbi interjero detalė. Todėl, rinkdamiesi naująjį „namų gyventoją“, pirkėjai neretai jį derina prie virtuvės stiliaus“, – dalijasi prekybos tinklo atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Yra daug gerų , visuotinai pripažintų espresso aparatų, kurių slėgis 12 bar. Tad 15 - perteklinis dalykas. Ir visiškai nepaminėta malūnėlio svarba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių