Tyrimas: algas „vokeliuose“ gaunančių žmonių pažįsta beveik trečdalis Lietuvos gyventojų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje mažiau negu trečdalis (29 proc.) žmonių nurodo, jog pažįsta asmenų, kurie dirbo nelegaliai ar yra gavę darbo užmokestį „vokelyje“. Be to, kas antras (52 proc.) šalies gyventojas pastebi, kad šešėlinė ekonomika turi įtaką asmeniniam gyvenimui, rodo skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ užsakymu gegužę atlikta gyventojų nuomonės apklausa.

Pasak „Baltosios bangos“ tarybos pirmininkės Rūtos Skyrienės, šiemet iki 29 proc. sumažėjo žmonių, nurodžiusių, jog pažįsta asmenų, dirbusių nelegaliai ar gavusių neapskaitytą, nuslėptą darbo užmokestį. Palyginti pernai šešėlinės ekonomikos dalyvių pažinojo 37 proc. apklaustųjų, o 2021 metais – 40 procentų.

Šiemet atlikta apklausa taip pat parodė, kad 3 iš 5 gyventojų (61 proc.) per 12 mėn. įsigijo neapskaitytų prekių arba paslaugų. Dažniausiai šie pirkimai vyko turguje, grožio salone ir automobilių remonto dirbtuvėse.

Tyrimo duomenimis, neigiamą šešėlinės ekonomikos poveikį asmeniniam gyvenimui ypač jaučia vyresnio amžiaus gyventojai. Anot R. Skyrienės, šią tendenciją lemia didesnė vyresnių respondentų gyvenimo patirtis ir augantis socialinių paslaugų poreikis, kuris ne visada patenkinamas dėl viešojo sektoriaus finansavimo trūkumų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paklauskite

Paklauskite portretas
kad ir furu vairuotoju,ar jie nori taip gauti algas "komandiruotpinigiais"? O gal verslui ir valdziai taip geriau,jei sita velniava ir vairuotoju apvogimas jau 30 metu praktikuojamas? Visu valdziu iki siol,beje!

O koks skirtumas

O koks skirtumas portretas
moki mokesčius ar nemoki? Taigi prie tokio valdymo koks yr dabar viskas išvagiama. Arba prisidengus nesamoningais būtinumais, nuplukdoma nežinoma kryptim/ pvz per kazino/ pažiūrėkit kiek nuneša pinigų pakeliui kad ir vienam dirbančiam. Pirmiausia pvmai psdemai akcizai ir kita huinia pačiam darbuotojui nereikalinga paskui saskaita banke kortelė +idėjimai išėmimai ir pan o čia gauni iš karto ir grynais. Uždirbai - pasimk. Ir šlyga jum i aki kap kumelio koja. Ir nestenėkit apie pensijas Mano babos uždirbtas sovietmečiu stažas ir sumokėti i profsajungas ar kitur mokesčiai ne tik ka negryžo bet ir to stažo nieks normaliai neužskaitė Tep bus ir su dabartiniais katrie i pensija išeis po kokiu 40-50 metu.Jokiu garantiju su ateitim niekad nebūna

na bet

na bet portretas
toks būdas lietuviui geriau negu kad didžiuliai kiekiai pinigų švedų išvežamų iš mūsų šalies . Bent sau išleidžia ir nusususią Lietuvos ekonomika biški pašeria o tai kur kas geriau.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių