Tarnyba: neleisdama nuotoliu dalyvauti posėdyje, ministerija netiesiogiai diskriminavo neįgalų vyrą

  • Teksto dydis:

Akvakultūros sektoriuje dirbančiam ir negalią turinčiam vyrui Žemės ūkio ministerija užkirto kelią posėdyje dalyvauti nuotoliniu būdu. Savo ruožtu skundą gavusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba po tyrimo konstatavo netiesioginės diskriminacijos atvejį dėl negalios.

Kaip pranešė tarnyba, į ją kreipęsis asmuo tvirtino negalėjęs patekti į šiemet kovą Žemės ūkio ministerijos rengtą posėdį, skirtą aptarti akvakultūros klausimams. Šiame sektoriuje dirbantis vyras aiškino, kad dėl judėjimo negalios jam sudėtinga buvo iš Klaipėdos rajono atvykti į Vilnių, tad jis vylėsi prisijungti nuotoliniu būdu. Visgi jo prašymas buvo atmestas.

Savo ruožtu ministerijos atstovai pareiškė, kad negalintiems atvykti gyvai posėdžių dalyviams suteikiama teisė nuomonę išreikšti kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, el. paštu, ir pasiūlė į posėdį deleguoti kitą atstovą. Ministerija tarnybai taip pat nurodė, kad posėdis gyvai rengtas daugumos dalyvių sutikimu. Taip pat akcentuota, kad nors ministerijos vidaus dokumentuose ir yra numatyta galimybė posėdžius organizuoti nuotoliu, tai daroma atsižvelgiant į padėtį šalyje.

Vis dėlto tokius ministerijos argumentus Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas laikinai einanti Seimo kontrolierė Jolita Miliuvienė vertino kritiškai.

„Įvertinus tai, kad pareiškėjui dėl negalios sunku įveikti ilgesnius atstumus, ministerijos siūlymas į pasitarimą deleguoti kitą asmenį vietoj to, kad būtų sudarytos galimybės posėdyje dalyvauti nuotoliniu būdu, turi netiesioginės diskriminacijos požymių. Pareiškėjas dėl to galėjo jausti nepalankesnį vertinimą, jaustis negalintis visaverčiai dalyvauti jam rūpimuose procesuose“, – pranešime cituojama ji.

Pareiškėjo skundą tarnyba pripažino pagrįstu, o ministeriją įspėjo dėl Lygių galimybių įstatymo pažeidimo, nustačius netiesioginės diskriminacijos atvejį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių