Svarstant siūlymus dėl lėšų gynybai, atmesta idėja didinti mokesčius smulkiajam verslui

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Gynybos fondo įstatymo projektui, įtvirtinančiam siekį skirti gynybai 3 proc. bendrojo vidaus produkto, taip pat parėmė pelno mokesčio didinimą, tačiau atmetė siūlymą didinti mokesčius smulkiajam verslui.

Pastarąjį siūlymą – Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas – palaikė 56 parlamentarai, o prieš buvo 15 ir susilaikė 46 Seimo nariai.

Kitu balsavimu Seimas projektą grąžino Biudžeto ir finansų komitetui taisyti.

Juo buvo siūlyta iki 10 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – maždaug 20 tūkst. eurų – sumažinti metinių pajamų ribą dirbantiesiems su verslo liudijimu, o tai reiškia, kad dalies smulkių verslininkų apmokestinimas didėtų.

Dabar galioja 45 tūkst. eurų metinių pajamų ribą dirbantiesiems su verslo liudijimu, ją pasiekę verslininkai turi registruoti kitą verslo formą.

Gynybos fondo įstatymui, kuriame numatoma, kaip iki 3 proc. BVP bus didinamas šalies gynybos finansavimas, parlamentari pritarė 92 balsavus už, prieš buvus vienam ir susilaikius 24 Seimo nariams.

Prieš balsavimą finansų ministrė Gintarė Skaistė prašė politikų nestabdyti projektų, pažadėjusi peržiūrėti Vyriausybės siūlymus perskirstyti dalį savivaldai tenkančių gyventojų pajamų mokesčio lėšų.

„Esame atviri korekcijai šitos vietos, kad sutekti didžiausią galimą palaikymą parlamente ir prašyčiau nestabdyti įstatymo priėmimo, nes jis kertinis“, – teigė ministrė.

„Jaučiu, kad yra debatas dėl tų papildomų 60 mln. eurų (...). Pasižadame, kad registruosime variantą į priėmimo stadiją tam, kad ketvirtadienį turėtume tokį sprendinį, kuris sulauktų daugiausia palaikymo ir galėtų turėti daugiau konsensuso parlamente“, – pridūrė G. Skaistė. 

Iš pradžių Vyriausybė siūlė iš savivaldybių surinkto gyventojų pajamų mokesčio gynybai kasmet skirti po 25 mln. eurų. Biudžeto ir finansų komitetas pirmadienį pritarė „laisviečių“ siūlymui mažiau didinti kai kuriuos mokesčius degalams, o susidariusią „skylę“ dengti savivaldybių lėšomis. Tam siūloma iš savivaldos gauti 60 mln. eurų.

Seimas palaikė abu Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlymus.

Pirmuoju pakeitimu Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlė įstatyme įteisinti, kad savivaldybės iš surinkto gyventojų pajamų mokesčio kasmet civilinei saugai skirtų lėšas iki 2030 metų pabaigos. Už tai balsavo 116 parlamentarų, o susilaikė 8.  

Biudžeto ir finansų komitetas siūlė neapsiriboti ir numatyti, kad lėšos būtų skiriamos iki tol, kol bus įgyvendinta Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatyme nurodyta programa.

Antra Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pataisa pasiūlė iš savivaldybių lėšas skirti civilinės saugos priemonių įgyvendinimui tik savivaldybėse, o ne nacionaliniu mastu. Seimas tam pritarė: už balsavo 66 parlamentarai, prieš buvo 7, o susilaikė 50.

Seimas taip pat pritarė Vyriausybės siūlymui vienu procentiniu punktu – iki 16 proc. padidinti pelno mokestį, nuo 5 iki 6 proc. – mažų įmonių lengvatinį pelno mokestį, papildomai didinti alkoholio ir tabako akcizus. Už tai balsavo 90 Seimo narių, prieš nebuvo, susilaikė 27.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komunistinis menkysta

komunistinis menkysta portretas
smulkusis verslas moka atlyginimus vokeliuose, kodel jiems tuomet nedidinti mokesciu?

...

... portretas
Zinoma, kad bus ant biedniausiu ubagu uzmesti mokesciai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių