Siūloma sugrąžinti PVM lengvatą maitinimo įstaigoms

„Pasiūlymas susigrąžinti lengvatinį PVM tarifą maitinimo paslaugoms tikrai geras, nes, kaip paaiškėjo, PVM lengvatos maitinimo įstaigoms panaikinimas buvo skubotas ir per ankstyvas“, – sakė Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Nuo šių metų sausio mėn. sugrąžinus 21 proc. PVM tarifą maitinimo paslaugoms, dalis kavinių, restoranų ir kitų maitinimo įmonių padidino kainas. Taip pat pabrango maitinimas mokyklose ir kitose viešojo maitinimo įstaigose.

„Lengvatinio 9 proc. PVM tarifo panaikinimas nedavė tokio efekto, kokio buvo tikėtasi. Priešingai, situacija tik pablogėjo. Daugėja informacijos apie bankrotus. Girdime savivaldybių nuogąstavimus, kad reikia skirti papildomų lėšų maitinimo organizavimui ugdymo įstaigose, nes viskas pabrango. Manau, kad tie, kurie teigia, kad lengvatos grąžinimas būtų naudingas didiesiems restoranams, greito maitinimo tinklams, veidmainiauja ir bando manipuliuoti, nes Lietuvoje yra platus tinklas smulkiųjų maitinimo įstaigų, šeimos verslo tipo kavinių ir restoranų.

Daugėja informacijos apie bankrotus.

 

Šiandien matome, kad šeimos restoranas, veikiantis, pavyzdžiui, Kėdainiuose, papildomai moka 6–7 tūkst. eurų mokesčių per mėnesį. Tokiu būdu valdantieji aiškiai demonstruoja nejautrumą smulkiajam verslui, ypatingai veikiančiam regionuose – ignoruodami ir engdami jį“, – sakė V. Fiodorovas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, pakėlus PVM maitinimo paslaugoms iki 21 proc., 2024 m. viešojo maitinimo sektorius atsidūrė beprecedentinėje situacijoje – paslaugos restoranuose, kavinėse, mokyklų ir įstaigų valgyklose, ligoninėse ir senelių namuose pabrango nuo 15 proc. iki 20 proc., iki šiol nuosekliai didėjusi sektoriaus apyvarta smuko dešimtadaliu, mažėja darbuotojų skaičius, reikšmingai daugėja užsidarančių viešojo maitinimo įmonių skaičius, didėja šešėlio rizika.

Viktoras Fiodorovas. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Asociacijos teigimu dėl sugrąžinto 21 proc. PVM tarifo sektoriaus apyvarta kris 10 proc. iki 1,7 mlrd. Eur, darbuotojų skaičius sektoriuje vidutiniškai mažės iki 39 000 sezono metu. GPM bus sumokėta 51 mln. Eur, pelno mokesčio – 2,8 mln. Eur. PVM surinkimas padidės iki 61,6 mln. Eur, tačiau bendra sumokėtų mokesčių suma sieks 115 mln. Eur ir bus 1,5 mln. Eur mažesnė nei galėtų būti surinkta galiojant 9 proc. PVM.

„Kai valdančiųjų atstovai kalba apie tai, kad grąžinant PVM lengvatą reikia galvoti iš kur surinksime pinigų į biudžetą, reikėtų kalbėti skaičiais. Pažiūrėkite koks buvo PVM surinkimas maitinimo sektoriuje praėjusiais metais ir koks bus šiais – kai lengvatos nėra. Įvertinkime padidėjusį šešėlinį verslą. Taip pat tai, kad savivaldybėms šiandien reikia kur kas daugiau lėšų maitinimo organizavimui. Šiek tiek statistikos, mažiau emocijų, gąsdinimo ir mažiau šio klausimo primityvinimo viską labai greitai sudėlioja į savo vietas ir mes matome, kad lengvatinis PVM tarifas maitinimui yra naudingesnis ir valstybei, ir žmonėms“, – sakė politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fuij

Fuij portretas
Papirktas Vatinis griauna biudzeta

Milijonieriams

Milijonieriams portretas
lengvata,o neigalieji - sumokes visa PVM. Toks tas kapitalistinis "teisingumas"...

pyyyyp

pyyyyp portretas
fiodorovas ne lietuvis
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių