Seime – siūlymas leisti mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigoms dalyvauti mokėjimo sistemose

Ketvirtadienį Seime pateiktas Finansų ministerijos inicijuotas siūlymas įgalinti mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigas tiesiogiai dalyvauti mokėjimo sistemose.

Už Atsiskaitymų baigtinumo mokėjimo ir vertybinių popierių atsiskaitymo sistemose įstatymo projektą balsavo 73, suilaikė 6, prieš balsavusių parlamentarų nebuvo. Pagrindiniu klausimą svarstysiančiu komitetu patvirtintas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Įstatymas į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti lapkričio 5 d.

Įstatymo iniciatoriai teigia, kad projektais siekiama užtikrinti, jog mokėjimo įstaigos ir elektroninių pinigų įstaigos galėtų tiesiogiai dalyvauti mokėjimo sistemose, taip būtų pagerinamos jų konkuravimo su kitais rinkos dalyviais galimybės.

„Šiuo įstatymu įgyvendinamas reglamentas ir perkeliamas į Lietuvos teisę. Mokėjimo ir elektroninių paslaugų įstaigos galės vykdyti momentinius mokėjimus kaip ir komerciniai bankai. Tą įpareigoja daryti priimtas Europos Sąjungos reglamentas“, – pristatydama projektą Seime kalbėjo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Taip pat numatoma, kad vienu iš mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigų klientų lėšų apsaugos būdų gali būti lėšų laikymas centriniame banke, jei centrinis bankas sudaro tokią galimybę.

Įstatymų projektais siūloma nustatyti, kad kiekviena Lietuvoje veikianti mokėjimo įstaiga ir elektroninių pinigų įstaiga, įskaitant užsienio valstybės elektroninių pinigų įstaigos filialus, turėtų pasirengusi veiklos nutraukimo planą, kuris užtikrintų, jog veikla būtų nutraukiama sklandžiai ir tvarkingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių