Seimas spręs, kaip lengvinti antrojo vėjo parko jūroje konkurso sąlygas

Balandį neįvykus Lietuvos skelbtam antrajam vėjo parko Baltijos jūroje konkursui, Seime ieškoma būdų, kaip supaprastinti jo sąlygas.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti Ekonomikos komiteto narių konservatoriaus Kazio  Starkevičiaus bei socialdemokrato Gintauto Palucko parengtas pataisas.

Jose numatyta, kad pakartotiniame aukcione galėtų būti ir vienas dalyvis, o ne du, kaip yra dabar, o elektros pardavimo kainą būtų galima perskaičiuoti kasmet keičiant valstybės skatinimo apimtį.  

Už tokių Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisų svarstymą balsavo 102 Seimo nariai, susilaikė penki. Dabar jas analizuos Ekonomikos komitetas ir Seimas iki vasaros atostogų jas turėtų priimti.

Pristatydamas pataisas G. Paluckas tvirtino, kad antras konkursas neįvyko dėl rinkoje susiklosčiusių nepalankių tokiems projektams aplinkybių, todėl reikia keisti konkurso sąlygas.

„Sąlygos, kurios buvo nustatytos konkursui, nepritraukė dalyvių dėmesio todėl, kad stokojo keletas esminių momentų, kurie atsispindi kituose projektuose, kitų šalių organizuojamuose konkursuose“, – kalbėjo G. Paluckas.

Pasak jo, vienas didžiausių neįvykusio 700 megavatų (MW) galios vėjo pako Baltijos jūroje konkurso trūkumų – nenumatyta elektros kainos indeksavimo galimybė. 

„Potencialūs rangovai baiminasi, jog vėl gali kartotis infliacijos bangos, o tai iš esmės arba sužlugdytų, arba stabdytų įgyvendinimo projektą. Taip pat numatytas ir terminas, po kurio, jeigu net ir gautas yra vienas pasiūlymas, būtų galima pereiti į derybas su tą pasiūlymą pateikusiu potencialiu rangovu ir derėtis dėl kitų sąlygų“, – aiškino G. Paluckas. 

Siūloma, kad būsimame aukcione, kuriame numatyta galimybė pretenduoti į valstybės paramą, nesulaukus bent dviejų paraiškų jų registraciją būtų galima pratęsti 30 dienų.

Tačiau per papildomą laiką užsiregistravus tik vienam dalyviui jo užtektų tęsti konkursą.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) atsižvelgiant į paskutinių metų infliaciją bei didmeninę elektros kainą, kasmet perskaičiuotų su vystytoju sudaryto elektros pardavimo sandorio kainą bei valstybės paramos, jeigu jos būtų paprašyta, dydį.

Tuo metu valstybės skatinimo neprašantiems aukciono dalyviams siūloma nustatyti minimalų pradinį 5 mln. eurų vystymo mokestį – ne mažesne suma aukcione turėtų būti didinami ir vėliau teikiami pasiūlymai. Laimėtojo pasiūlytas mokestis taip pat kasmet būtų perskaičiuojamas pagal ankstesnių metų infliaciją.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau yra sakęs, kad neatmeta, jog antrąjį vėjo parką, kaip ir pirmąjį, galėtų statyti valstybės kontroliuojama „Ignitis grupė“, o konkursas vyktų ir jame užsiregistravus tik vienam dalyviui.

Pasak D. Kreivio, naujas antrojo vėjo parko jūroje konkursas galėtų būti paskelbtas dar šių metų pabaigoje ir būti užbaigtas 2025-aisiais.

Antrasis konkursas neįvyko iki balandžio vidurio sulaukus tik vienos paraiškos – ją pateikė „Ignitis grupės“ antrinė įmonė „Ignitis renewables“.  

Lietuva rengiasi iki 2030 metų Baltijos jūroje pastatyti du vėjo parkus, kurių kiekvieno galia būtų 700 MW. Abu parkai užtikrintų maždaug pusę dabartinio Lietuvos elektros poreikio. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių