Pristatomas Lietuvos skonių žemėlapis ir specialus restoranų žymėjimas

  • Teksto dydis:

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“, siekdama atskleisti šalies gastronominę tapatybę ir pristatyti ją užsienio šalių turistams, drauge su ekspertų grupe ir 10 tūkst. lietuvių, dalyvavusių balsavime, sudarė nacionalinį meniu ir sužymėjo Lietuvos maitinimo įstaigas, kuriose šių patiekalų galima paragauti. Interaktyviame žemėlapyje – daugiau nei 100 šalies restoranų, barų ir kavinių.

Birželio-liepos mėnesį trukusio balsavimo metu buvo išrinkta 15 lietuviškų patiekalų, verčiausių atsidurti nacionaliniame meniu. Iš labiausiai lietuvių mėgstamų valgių sudarytas trijų dienų valgiaraštis, kuriame – sriuba, užkandis, pagrindinis patiekalas, desertas ir gėrimas. Pirmąją kelionės dieną siūloma paragauti šaltibarščių, keptos duonos, cepelinų, desertui užsisakyti šakočio ir giros. Antrąją – susišildyti raugintų kopūstų sriuba, išbandyti žemaitišką užkandį – kastinį su bulvėmis, taip pat paragauti kugelio, obuolių sūrio ir lietuviško alaus. O gastronominės kelionės pabaigai – grybienė bei silkė su bulvėmis, balandėliai ir saldi pabaiga – tinginys bei taurelė midaus.

Restoranai, galintys pasiūlyti vienos ar visų trijų dienų meniu, nuo šiol bus paženklinti nacionalinio meniu lipduku, tad lietuviškos virtuvės gerbėjai ir gastronomijos turistai iš užsienio nesunkiai ras, kur paskanauti balsavimo metu išrinktų patiekalų.

Skonių žemėlapis ir vietos, ir užsienio turistams padės lengviau suplanuoti kelionę, o restoranų žymėjimas lipdukais – atpažinti tradicinės virtuvės stoteles spontaniškiems keliautojams.

Toks žymėjimas suteiktas 107 maitinimo įstaigoms visoje Lietuvoje, iš viso talpinančioms 11 tūkst. lankytojų. Šios įstaigos įtrauktos į interaktyvų lietuviškų skonių žemėlapį. Jį peržiūrėti galite čia.

Žemėlapis taip pat adaptuotas anglų kalba. Pasak „Keliauk Lietuvoje“ direktoriaus Daliaus Morkvėno, toks produktas labai reikalingas Lietuvos, kaip patrauklios gastronominio turizmo krypties pristatymui.

„Gastronominių patirčių ieškantiems turistams itin svarbi šalies virtuvės vizitinė kortelė. Šiuo projektu siekėme įtvirtinti lietuviškos virtuvės tapatybę ir suteikti lengvai prieinamą informaciją apie įstaigas, puoselėjančias nacionalinės virtuvės tradicijas. Skonių žemėlapis ir vietos, ir užsienio turistams padės lengviau suplanuoti kelionę, o restoranų žymėjimas lipdukais – atpažinti tradicinės virtuvės stoteles spontaniškiems keliautojams“, – teigia D. Morkvėnas.

„Keliauk Lietuvoje“ nuosekliai vysto gastronominio turizmo kryptį. Be nacionalinio meniu, užsienio šalių turistus taip pat pasieks 10 apetitą žadinančių maršrutų „Lietuva lėkštėje“ (angl. „Lithuania on a plate“). Teminiai maršrutai kvies susipažinti ne tik su autentiškais nacionalinio meniu skoniais, bet ir kitomis lietuviškos virtuvės gerybėmis – nuo dvarų iki modernios virtuvės šedevrų, nuo miško gėrybių iki pieno produktų.

Nacionalinio meniu koncepcija ir gastronominiai maršrutai tarptautinių parodų metu taip pat bus pristatomi užsienio šalių kelionių organizatoriams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių