„Leo LT“ uždarymo kaina – mįslė

Nors aukščiausi šalies vadovai kol kas nekalba apie būtinybę išformuoti nacionalinio investuotojo bendrovę "Leo LT", valdžios kabinetuose jau skaičiuojama, kiek toks žingsnis valstybei galėtų kainuoti.

Gresia Strasbūras?

Nusprendus ardyti nacionalinio investuotojo bendrovę "Leo LT", teisininkų vertinimu, privačiai akcininkei "NDX energijai" turėtų vėl atitekti skirstomųjų tinklų įmonė VST ir jos pernai bendrovei "Leo LT" sumokėti dividendai. Tai pareiškė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

"Teisininkų vertinimu, neabejotinai "NDX" atitektų VST ir jų įnašas į "Leo LT", įneštas kaip dividendai – 600 mln. litų, – juos jiems reikėtų grąžinti", – trečiadienį Seimo Atominės energetikos komisijoje sakė A.Sekmokas.

Pasak jo, valstybė esą turėtų prisiimti atsakomybę už VST "tolesnę būklę bei likimą".

"Jeigu juos (VST – red. past.) ištiktų "flyLAL" likimas, manau, būtų brangus malonumas", – kalbėjo ministras.

Jis neatmetė galimybės, kad privatus investuotojas, jei "Leo LT" būtų išformuojama, galėtų kreiptis į Strasbūro teismą: "Strasbūre būna atvejų, kai bylos pakrypsta kita linkme, negu jos būna sprendžiamos Lietuvos teisme."

Daugiau ministro atsakymų į komisijos narių klausimus žurnalistams nebuvo leista klausyti motyvuojant valstybės paslaptimi.

Lyg karšta bulvė

Po posėdžio komisijos narys socialdemokratas Andrius Šedžius sakė iš ministro kalbos supratęs, kad "Leo LT" naujos atominės elektrinės statyti neketina. "Ministras nepaneigė to", – sakė parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad energetikos ministras taip pat leidęs suprasti, jog VST padėtis prasta, nes įmonė nepakankamai investavo į infrastruktūrą: "Tada nesuprantama, kodėl baiminamasi ardyti "Leo LT" – juk ir vienu ir kitu atveju VST reiks rūpintis valstybei."

Darbo partijos nariui Kęstučiui Daukšiui susidarė įspūdis, kad Vyriausybė kol kas nežino, ką daryti su "Leo LT".

Komisijos pirmininkas Tautos prisikėlimo frakcijos narys Rokas Žilinskas sakė, kad "Leo LT" ardyti neapsimoka: "Jeigu jau turime tokį liūtą, tai jį reikia priversti dirbti šeimininkui, o ne nudobti."

Vertintojai – slapti

"Leo LT" likimo klausimas trečiadienį buvo svarstytas ne tik parlamentinėje Atominės energetikos komisijoje, bet ir Seimo Ekonomikos komitete, tačiau ir šis posėdis buvo neviešas.

Po komiteto posėdžio energetikos ministras atsisakė nurodyti, kokie teisininkai Vyriausybei rengia pasiūlymus, kaip tinkamiausiai derėtų pasielgti su "Leo LT" gavus Konstitucinio Teismo sprendimą, kad kai kurie šios bendrovės steigimą reglamentuojantys įstatymo nuostatai prieštarauja Konstitucijai.

"Aš apie tai nenorėčiau kalbėti, kad po to nebūtų bandoma daryti įtakos. Visi žmonės gali būti veikiami ir to mes pasistengsime išvengti", – sakė A.Sekmokas.

"NDX energijai" priklauso 38,3 proc. "Leo LT" akcijų.


Nacionalinio investuotojo neturime

Kiek valstybei kainuotų sprendimas išformuoti "Leo LT", kalbėjomės su advokatu Kęstučiu Čilinsku.

– Jeigu "Leo LT" bus išformuota, kokią žalą, jūsų nuomone, gali pritirti privatus investuotojas?

– "NDX energija" jokios žalos nepatirs. VST nėra niekam atiduota, ji tebėra "NDX energijos" nuosavybė. "Leo LT" sandoris ypatingas tuo, kad privatūs savininkai įnešė tam tikrą dalį akcijų steigiant nacionalinį investuotoją. Tai tik tiek valstybei ir reikėtų grąžinti – akcijas, nes nieko daugiau iš privačių savininkų negavo. Energetikos ministras dar mini dividendus. Tačiau vertėtų labai gerai įvertinti, kiek iš tiesų tų dividendų sumokėta. Neatmesčiau prielaidos, kad tie dividendai priklausė valstybei, kurių ši atsisakė, ir jie perėjo VST.

– Tačiau panaikinus nacionalinį investuotoją galbūt būtų pažeisti teisėti "NDX energijos" lūkesčiai?

– Tikrai nemanau, kad išformavus "Leo LT" būtų pažeisti privačių investuotojų lūkesčiai. Jie su valstybe steigdami šią bendrovę žinojo, kad turės investuoti į atominės elektrinės statybas. Tačiau tai neįvyko. Sandoris yra niekinis, nes nebuvo įsipareigota investuoti į atominės elektrinės statybas. Sakyčiau, kad tai valstybės ir visų piliečių lūkesčiai buvo pažeisti – mes buvome apgauti. Mane stebina, kad premjeras ir energetikos ministras nesirūpina valstybės teisėtais lūkesčiais – nesirūpina, kokias baudas būtų galima išsireikalauti iš privačių investuotojų. Iki šiol už viską mokėjo valstybė: 5 mln. litų, kad būtų pigiai įvertintas valstybės turtas, o brangiau – "VP dešimtuko" turtas. Taigi visas išlaidas ir, beje, dideles algas, kurios buvo mokamos "Leo LT", valstybė ir privatus investuotojas galėtų proporcingai pasidalyti.

– Energetikos ministras kalba, kad valstybė turėtų prisiimti atsakomybę už VST tolesnę būklę, o dabartinė gana prasta.

– Labai keistai skamba ministro žodžiai, kad VST padėtis prasta ir ji net gali bankrutuoti. Tai kodėl ta neva silpna bendrovė buvo taip brangiai įvertinta ir už ją "NDX energija" gavo tiek daug "Leo LT" akcijų? Tai, mano nuomone, dar viena apgaulė.

– Ar, jūsų nuomone, nacionalinio investuotojo bendrovę reikia išformuoti?

– Tai kad mes neturime nacionalinio investuotojo. Jis turi būti išformuotas vien dėl to, kad, kaip paaiškėjo, tai melas – niekas nesirengia nei investuoti, nei statyti atominės elektrinės. Tai nustatė ir Konstitucinis Teismas.


Ignas Staškevičius, "NDX energijos" valdybos pirmininkas

Nenorėčiau komentuoti konkrečių energetikos ministro teiginių, nes tai nėra pasiūlymas. Jeigu valstybė vis dėlto nutartų inicijuoti "Leo LT" išformavimo procesą, mums liktų paklusti, nes valstybė yra pagrindinis savininkas. Tačiau dėl konkrečių sąlygų ir detalių reikėtų kalbėtis atskirai. Tai ne tik juridinė procedūra. Tačiau noriu pabrėžti, kad jeigu nacionalinis investuotojas bus išformuotas, toks sprendimas kainuos abiem pusėms. Nė viena šalis iš tokio proceso neuždirbs. Ir tikrai "NDX energija" nesitikėtų iš tokio proceso uždirbti. Galima kalbėti apie didesnę ar mažesnę žalą, bet ją patirs ir valstybė, ir "NDX energija".



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
O kiek valstybei, t.y. jos pilieciams,ne ponui ministrui, kainuos sio monstro neisformavimas?Gal galite kas paskaiciuoti?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių