Jūrų pajėgos ketina pirkti naują laivą gelbėjimo ir teršalų likvidavimo funkcijoms

  • Teksto dydis:

Karinės jūrų pajėgos ketina įsigyti laivą, galėsiantį atlikti gelbėjimo ir teršalų likvidavimo darbus.

Pirmadienį partnerystės sutartį dėl karinio laivo pirkimo procedūrų pradžios Klaipėdoje pasirašė Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) direktorius Gvidas Dargužas ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų vadas flotilės admirolas Giedrius Premeneckas, pranešė Aplinkos ministerija.

Planuojama, kad laivas Lietuvą pasiektų 2029-aisiais.

Pasak ministerijos, jis galėtų vykdyti žmonių paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo darbus, gesinti gaisrus, neutralizuoti chemines medžiagas, avariniu būdu vilkti kitus laivus, teikti pagalbą kitoms valstybės ir savivaldybių institucijoms.

„Į Klaipėdos uostą atplaukia ir laivai, atgabenantys naftos produktų, neturintys draudimo, todėl mūsų šalis privalo turėti nors vieną šiuolaikinį laivą, galintį užkardyti kylančias grėsmes dėl galimos taršos likvidavimo. Todėl tikimės, kad būsimasis statytojas pastatys laivą pagal mūsų poreikius“, – sakė Karinių jūrų pajėgų vadas flotilės admirolas G. Premeneckas.

Anot pranešimo, didžiąją dalį lėšų – apie 34 mln. eurų – šiam laivui įsigyti ketinama gauti iš Europos Sąjungos fondų.

Naujas laivas pakeistų dar 1987-aisiais pastatytą ir iki šiol eksploatuojamą laivą „Šakiai“.

„Džiaugiuosi, kad gelbėjimo ir taršos likvidavimo funkcijas ir toliau atliks Karinės jūrų pajėgos. Jos yra sukaupę solidžios patirties ir turi įsirengę puikią techninę bazę. Dabartinis gelbėjimo operacijas atliekantis laivas „Šakiai“ nebeatitinka šiandieninių poreikių, naujas laivas bus statomas, kad būtų daug greitesnis ir užtikrintų spartesnį atsiradimą nelaimių vietose“, – per sutarties pasirašymą teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Karinės jūrų pajėgos kasmet gauna apie 70 pranešimų dėl gelbėjimo operacijų ar taršos Baltijos jūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sena dainelė

Sena dainelė portretas
Kiek dešimtmečių kalbama apie naują SAAR iaivą? Vis remontuojam, vis pasišldo viešus pirkimus remontui organizuojantys veikėjai, o "Šakių" laivas ir toliau Tarptautinėse pratybos juokina dalyvaujančius savo senu rusišku griozdu.... Jūrininkai geri, jie pukiai pasirodo, bet laivas laivas- dugnas, visiškas dugnas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių