G. Nausėda mano, jog vetuotų biudžetą su mažiau nei 3 proc. BVP gynybai

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog greičiausiai vetuotų kitų metų valstybės biudžetą, jei jame būtų numatyta mažiau nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai.

„Manau, kad vetuočiau. Aišku, reikėtų atsižvelgti ir į kitus aspektus – žinote, kad biudžeto vetavimas Lietuvoje dar nėra išbandytas instrumentas (...). Nuo jo (biudžeto – BNS) priklauso labai daug kitų dalykų ir tikrai nesinorėtų skriausti žmonių, kurie niekuo dėti, vien dėl to, kad mums nepavyko susitarti šiuo, kertiniu klausimu“, – TV3 laidai „Dėmesio centre“ pirmadienį sakė šalies vadovas.

„Tikiuosi, kad šito nebus, nes matydamas partijų nusiteikimą, manau, kad mažiausiai 3 procentai bus pasiekta. Bet tikiu, kad galima pasiekti ir daugiau“, – pridūrė jis.

Finansų ministerija prieš savaitę pristatė siūlymus gynybos finansavimui didinti, Vyriausybei siekiant, jog krašto apsaugai nuo kitų metų būtų išleidžiama 3 proc. šalies BVP. Ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą, pakeliant akcizą degalams, įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių.

Ministerijos teigimu, šie pasiūlymai leis padidinti gynybos finansavimą iki maždaug 3 proc. bendrojo vidaus produkto 2025–2030 metų laikotarpiu. Didinti gynybos biudžetą norima siekiant greičiau išvystyti diviziją Lietuvos kariuomenėje ir priimti Vokietijos brigadą.

Antrai kadencijai perrinktas G. Nausėda porinkiminėje spaudos konferencijoje tvirtino, jog to nepakanka, ir žadėjo siekti, jog artimiausiais metais išlaidos krašto apsaugai turėtų didėti iki 3,5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP).

TV3 televizijai jis įvardino, kad toks planas galėtų būti įgyvendintas jau kitąmet.

„Bet jei to nepavyks padaryti, tikrai neturime laiko atidėlioti – 2026-ieji vėliausiai. Juk kalbame ne apie 4 proc., ne apie šią socialinę iniciatyvą, kurią pradėjo mūsų verslininkai, kalbame apie 3,5 proc., kas yra, sakykime, minimaliai būtina suma, žinoma, atsižvelgiant į mūsų pirkimų grafiką, į mūsų sprendimus dėl infrastruktūros įgyvendinimo“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jis taip pat sako matantis prielaidą sutarti dėl šio tikslo, kadangi dalis skeptiškai gynybos biudžeto didinimą vertinusių partijų šiuo metu yra  „vienos iš entuziastingiausių mūsų krašto apsaugos lėšų didinimo šalininkių“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jgg

Jgg portretas
Klaikūs rinkimai. Kai renkiesi iš dviejų šė…..!!

Nu

Nu portretas
Veto simbolinis

Išliko \\\\\.../////

Išliko  \\\\\...///// portretas
ta pati xuinia.____Dar per 5 metus visai suės Lietuvą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių