Vyriausybė pritarė parlamentarų siūlymui didinti į rinką tiekiamų biodegalų kiekį

Vyriausybė iš esmės pritaria grupės parlamentarų siūlymui keisti biodegalų dalies bendroje rinkai tiekiamų degalų dalyje apskaičiavimą, jį derinant pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus. Visgi Energetikos ministerija siūlo didinti visų rūšių degalų iš žaliųjų šaltinių tiekimą, ne tik biodegalų.

Kaip aiškina šias Alternatyviųjų degalų įstatymo pataisas Seimui pateikę parlamentarai Andrius Kupčinskas, Gintautas Paluckas, Kazys Starkevičius, Romualdas Vaitkus, Ieva Pakarklytė, nustačius privalomą biodegalų kiekį transporto sektoriuje būtų skatinamas didesnis žaliojo kuro naudojimas.

Be to, anot siūlymų iniciatorių, pakeitus biodegalų kiekio skaičiavimą pagal ES teisę, būtų suvienodinti degalų tiekėjų ir Lietuvos institucijų deklaruojami duomenys, mažinamas iškastinio kuro vartojimas ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos.

Siekiama, kad 2030 metais atsinaujinančių energijos išteklių dalis transporto sektoriuje, lyginant su bendru galutiniu energijos suvartojimu jame, sudarytų ne mažiau kaip 15 proc.

Todėl Energetikos ministerija siūlo projektą tobulinti ir numatyti, kad degalų tiekėjai kasmet užtikrintų visų rūšių degalų iš atsinaujinančių išteklių tiekimą, neapsiribodami vien tik degalų ir biodegalų mišiniais. Ministerija rekomenduoja tai nustatyti pagal į bendrą rinkai tiekiamų degalų dalį įtrauktų biodegalų energetinę vertę.

Be to, ministerija siūlo įstatymo įsigaliojimą perkelti į 2025 metų sausio pradžią, kai ir yra pradedami skaičiuoti ateinančių kalendorinių metų degalų iš atsinaujinančių energijos išteklių tiekimo įpareigojimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Egis

Egis  portretas
Valdantieji nusiperka elektrines mašinas ir jiems nusispijauti į vidaus degimo mašinas,nusibos remontuoti pirksite elektra varomas auto ,subinlaižiai Europos, tarnauja ne Lietuvos žmonėm .

Ko tik

Ko tik portretas
nepadarysi,kad sunaikinti VD variklius! Kreivi energetikai rankomis ploja!

Dzūkelis

Dzūkelis portretas
Na reikia pastoviai degalus piltis Lenkijoje, kur jie šiek tiek brangesni, bet mažiau ar visai nėra to varvalo, kuris gadina variklius, o dyzeliai meta daug juodo dūmo, o mūsų subinlaižiai politikieriai gatavi be muilo į es subinę sulįsti. Į degalus verčia pilti visus teršalus, o paskui užsiundo miškinius kad gaudytų atsieit teršiančius automobilius.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių