Plečiama psichiatrijos dienos stacionarų veikla: kokie pokyčiai laukia pacientų?

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį pranešė didinanti psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą – plečia psichiatrijos dienos stacionaro tinklą.

Anot SAM, planuojama, kad iki 2027-ųjų psichiatrijos dienos stacionarų skaičius šalyje išaugs daugiau nei dvigubai – nuo 35 iki 77. Tai suteiks galimybę gauti reikiamą gydymą nesigulant į ligoninę (kai nuolatinė priežiūra nėra būtina) ne tik didmiesčių, bet ir rajonų gyventojams.

Psichiatrijos dienos stacionare suaugusiems yra teikiamos ne trumpesnės kaip šešių kontaktinių valandų per dieną gydymo ir readaptacijos paslaugos. Esminis skirtumas nuo stacionare teikiamų paslaugų – vakare pacientas galės grįžti ilsėtis į savo namus.

„Šiuo metu net 60 proc. visų psichikos sveikatai skiriamų lėšų atitenka stacionariniam gydymui, tačiau vos 7 proc. skiriami psichiatrijos dienos stacionarams. Vykdoma pertvarka ne tik leis pacientams išvengti gulimosi į ligoninę dėl nesudėtingų būklių, bet ir greičiau sulaukti kvalifikuotos pagalbos“, – sako SAM Psichikos sveikatos skyriaus patarėja Marija Oleškevičienė.

Pasak specialistės, plečiamos psichiatrijos dienos stacionarų teikiamos paslaugos leis daugiau sergančiųjų gydymąsi namuose pakeisti intensyvesne pagalba, pavyzdžiui, individualiais ir grupiniais medicinos psichologo, socialinio darbuotojo, psichikos sveikatos slaugytojo, ergoterapeuto vedamais užsiėmimais, nemedikamentinėmis terapijomis, pagal poreikį derinamomis kartu su medikamentiniu gydymu. Taip pat padės lengviau adaptuotis atvejais, kai gydymas ligoninėje turės būti keičiamas gydymu namuose.

Plečiant dienos stacionarų skaičių, numatyta teikti galimybę gydymo paslaugas patogiai gauti ir dirbantiems ar besimokantiems asmenims. Jiems bus siūloma naudotis vakariniu arba savaitgalio dienos stacionaru.

Poreikį parodė analizė

Pasak pašnekovės, siekiant išsiaiškinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų poreikį konkrečiose savivaldybėse, buvo atlikta analizė, remiantis gyventojų skaičiaus, sergamumo ir šiuo metu konkrečioje savivaldybėje teikiamų paslaugų rodikliais.

„Skaičiavome poreikį, buvo sudaryta formulė, į kurią įėjo ir sergamumas tam tikromis ligomis – depresija, šizofrenija – ir savižudybių rizika. Vertinant šį rodiklį, išskaičiuotas sergamumo koeficientas atskirose savivaldybėse, parodantis, kiek paslaugų trūksta“, – teigė M. Oleškevičienė.

Jos teigimu, tikimasi, kad psichiatrijos dienos stacionarų plėtra iki 2030 metų leis šiuo metu esamą stacionarinio gydymo poreikį sumažinti trečdaliu. Tai lems ir lėšų gydymui psichiatrijos stacionaruose ir psichiatrijos dienos stacionaruose perskirstymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vis

Vis  portretas
Daugeu durniu marijos zemeje

Svarbu

Svarbu portretas
Mano rekomendacija- dalį psichiatrijos centrų skirti darbinių- buitinių įgūdžių lavinimui tarp paauglių ir jaunimo, nes dauguma tokių neturi. Ten susipažins su kita pusė, tėvams nulipa nuo sprando ir bus mažiau konfliktų šeimose. Na ir mažiau reikės medikamentų, narkotikų ir kito brudo, kad nuramintų nervus.

Jezusmarija !!!!

Jezusmarija !!!!  portretas
Po liberalių ir " konservatorių " šalies valdymo reikia didinti psichiatrijos dienos stacionarų plėtrą ? Jooooo......
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių