Sidabras – jau kišenėje! Lietuviai nušlavė kroatus ir finale žais su prancūzais

Lietuvos rinktinės pergalės šokis, šėlstanti mūsų šalies ekipos gerbėjų minia ir po 10 metų pertraukos atsivėrę vartai į Europos čempionato finalą. Visą tai Jono Kazlausko auklėtiniai penktadienio vakarą pasiekė Liublianos arenoje. Lietuviai pusfinalyje 77:62 (24:19, 16:18, 21:8, 16:17) peržengė Kroatijos barjerą. Pergalė mūsiškiams garantavo mažiausiai sidabro medalius. Finale, kuris vyks sekmadienį 22 val., lietuviai žais su Prancūzijos komanda.

Statistika. Lietuvos ekipai taškų pelnė: J. Mačiulis 23, L. Kleiza 22 (11 atkov. kam.), M. Kalnietis 18, J.Valančiūnas 6 (5 blokuoti kamuoliai), R.Javtokas 4, D.Lavrinovičius ir R.Seibutis po 2. 

Kroatijai daugiausia taškų pelnė: B.Bogdanovičius 15, K.Simonas 9, L.Žoričius 8, A.Tomičius 7.

Rungtynių eiga

Pirmasis kėlinys

Lietuvos rinktinės starto penketas: M.Kalnietis, R.Seibutis, J.Mačiulis, L.Kleiza, D.Lavrinovičius. Rungtynių taškų sąskaitą atidarė L.Kleiza, pataikęs vieną baudą iš dviejų. Kroatai tuoj pat atsakė B.Bogdanovičiaus dvitaškiu. Buvęs žalgirietis D. Markota smeigė tritaškį, bet M.Kalnietis atsakė tuo pačiu - 7:7. L.Kleiza, nors prašovė pro šalį, atsikovojo kamuolį ir pelnė du taškus. Netrukus pridūrė dar du - 14:10 (7 min.).

L.Kleiza tęsia savo solo. Efektingas dėjimas su bauda - 17:12. D. Draperis - juodasis kroatas - įspūdingai klaidina M.Kalnietį ir pelno dvitaškį su bauda. Mantas nelieka skolingas -pataiko baudą. L.Kleiza prideda dar dvi - 24:19.

Antrasis kėlinys

Linas Kleiza siautėja. Smeigia tritaškį ir įsirašo jau 15-ąjį tašką - 27:19. Dar du L.Kleizos baudos metimai - rinktinės veteranas per 11 min. pelnė jau 17 taškų! Vis dėlto kroatai laimi atkarpą 7:0 ir priartėja 29:27.

Krizė tęsiasi. L.Žoričiaus du dvitaškiai iš eilės ir lygu - 31:31. Rinktinės Jonai - J.Mačiulis baudos metimais ir J.Valančiūnas dėjimu - patempia ekipą į priekį - 35:31. J.Repeša prašo minutės pertraukėlės (17 min.).

J.Valančiūnas stumdosi po varžovų krepšiu, gauna pražangą puolime. "Nestumk, kam tu stumi?", - šaukia J.Kazlauskas, pridurdamas ne patį švelniausią epitetą.

Ilsėtis ekipos išeina lietuviams pirmaujant 40:37.

Trečiasis kėlinys

J.Mačiulis pataiko iš toli - 43:37. Dar vienas Jono šūvis verčia stvertis už galvos kroatų atsarginius, o J.Repešą - prašyti pertraukėlės - 48:39 (23 min.). Iš L.Kleizos estafetę perėmė J.Mačiulis, blokavęs varžovo metimą ir sparčiai renkantis taškus. Jau 16-ka taškų jo sąskaitoje - 53:39 (25 min.).

M.Kalniečio tritaškis užfiksuoja įspūdingą lietuvių spurtą 18:3. Likus 14 min. pirmaujame solidžiai - 58:40. J.Repeša vėl "rašo velnių" savo auklėtiniams.

Trečiasis kėlinys baigėsi - 61:45. Pakvipo pergale ir sidabro medaliais. Bet dar palūkėkime...

Ketvirtasis kėlinys

M.kalnietis vejasi rezultatyviausius mūsų rinktinės žaidėjus - 63:47. R.Seibutis priduria dar du taškus. Likus 6 min. B.Bogdanovičius įteikė dovaną lietuviams - gavo sportinę pražangą greitoje atakoje stabdydamas Joną Mačiulį - 70:51.

Likus 4 min. kroatai priartėja 70:56. Jonas Kazlauskas prašo minutės pasitarimui. Aikštėje pasirodo Martynas Pocius, iškart gaunantis smūgį nuo D.Šaričiaus. L.Kleiza baudžia kroatus tritaškiu nuo lentos - 73:56. Kai sekasi, tai - sekasi!

Kroatai spardosi, bet tai esmės nekeičia. Sidabras - mūsų! 77:62 - Lietuvos rinktinė triumfuoja.

***

Prieš rungtynes

Palinkėjimas. „Šlykštuke, linkiu tau viso ko geriausio, tik ne šį vakarą. Sėkmės kovoje dėl 3-osios vietos“, - tokį įrašą „Facebook“ profilyje paliko Marko Popovičius. Taip buvęs Kauno „Žalgirio“ legionierius iš Kroatijos kreipėsi į savo bičiulį Lietuvos rinktinėje Mantą Kalnietį. Šiemet Kroatijos rinktinei neatstovaujantis gynėjas, nors ir Lietuvoje praleido ne vienerius savo karjeros metus, neslėpė, jog šį vakarą sirgs už savo tėvynainius.

Istorija. Prieš 18 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Europos čempionato pusfinalyje susikovė kaip tik su kroatais. 1995 metų liepos 1 dieną lietuviai Kroatijos rinktinę palaužė 90:80. Tąsyk lietuviams 27 taškus pelnė Šarūnas Marčiulionis. Arvydas Sabonis pridūrė 26 taškus ir 17 atkovotų kamuolių. Artūras Karnišovas įmetė 19, Rimas Kurtinaitis – 16. Iš likusių lietuvių taškų pelnyti pavyko tik 2 taškus įmetusiam Dariui Lukminui. Kroatijos rinktinei Dino Radja pelnė 25 taškus, Arijanas Komazecas - 17, Josipas Vrankovičius – 12, Toni Kukočas – 10.

Ketvirtfinalis. Kroatijos rinktinė į pusfinalį prasibrovė po 18 metų pertraukos. Kroatai ketvirtfinalyje 84:72 palaužė ukrainiečius. Lietuviai pusfinalyje žais po 6 metų pertraukos. Jono Kazlausko auklėtiniai ketvirtfinalyje 81:77 pranoko Italijos krepšininkus.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vvv

vvv portretas
Voniuciaja petysnia.

Stefanija

Stefanija portretas
Ačiū Jūs kaip Lietuva - sujungiate visus lietuvius kaip per Baltijos kelią Sėkmės finale Man jau dabar Jūs auksiniai

janez lokal

janez lokal portretas
Two tickets for final EuroBasket2013 match in Ljubljana - Rdeci ring - C3 14 - janez.lokal@gmail.com - 50 Eur per ticket.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių