Moterų krepšinio padangėje – pokyčių srautas

Rytoj prasidėsiantis Lietuvos moterų krepšinio sezonas žada šūsnį naujienų, tarp jų – skambių pokyčių komandose, naujų vardų žaidėjų ir klubų gretose, intriguojančių iššūkių tarptautinėje arenoje.

Sieks Supertaurės

Rugsėjo 29-ąją sezoną atidarys Vilniaus „Kibirkšties“ ir Klaipėdos „Neptūno-Amberton“ krepšininkės – susikaus dėl „BlueIron“ Supertaurės.

Vilnietės – šalies čempionės, klaipėdietės – Karalienės taurės ir bronzos medalių laimėtojos.

Šios dvikovos rezultatas pateks į Moterų krepšinio lygos („Smart Way MLKL“) įskaitą, bus svarbus ir „Biosil-Baltijos moterų krepšinio lygos“ („Biosil-WBBL“) rikiuotei.

„Kibirkštis“ naujam sezonui pasiruošė daugiau nei 100 proc. Komandos branduolyje liko šešios krepšininkės, iš kurių trys labai patyrusios – Daugilė Ūsė, Eglė Zabotkaitė ir Justina Miknaitė. Prisijungė ilgametė Lietuvos rinktinės žaidėja Giedrė Labuckienė, taip pat Urtė Slavickaitė iš Klaipėdos LCC tarptautinio universiteto ir legionierės – amerikietės Sydney Taylor ir Alexis Pana, italė Elisa Policari. Manau, su tokia sudėtimi galime eiti toli“, – sakė „Kibirkšties“ direktorius Donatas Skutulas.

„Neptūno-Amberton“ paraiškoje – net devynios praeito sezono žaidėjos: Viktorija Balaban, Audronė Zdanevičiūtė, Saulė Mikelionytė, Marina Solopova, Brigita Sinickaitė, Rūta Stipra, Urtė Čižauskaitė, Justė Mockevičiūtė, Urtė Ratavičiūtė.

Tarp naujokių – patyrusi Eglė Šventoraitė, amerikietė Taylor Murray ir ilgametė Latvijos rinktinės puolėja Katė Vilka.

„Sieksime žaisti Lietuvos ir Baltijos lygų finaluose, vėl iškovoti Karalienės taurę“, – pabrėžė „Neptūno-Amberton“ direktorius Vilius Sukonas.

Kolegės: su „Aisčių-LSMU“ komanda treniravosi ir ilgametė Lietuvos rinktinės gynėja S. Okockytė (dešinėje). / A. Barkausko nuotr.

Pasidalijo į divizionus

Pagrindiniame šalies A divizione varžysis „Kibirkštis“, „Neptūnas-Amberton“, Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas (TU), „Šiauliai-Vilmers“, Kauno „Aistės-LSMU“ ir „MKK Panevėžys“.

B divizioną sudarys aštuoniolika komandų, jos regioniniu principu suskirstytos į Vakarų ir Rytų pogrupius.

Vakarų pogrupyje – „Akmenės kraštas“, „LSU-Kaunas“, Kauno rajono „Atletas“, Kėdainių sporto centras (SC), Klaipėdos „VKKM-Neptūnas-Amberton“, „Kretinga“, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), Panevėžio „Naftėnas-R.Sargūno SG-SC“ ir Šiaulių „KA Saulė“.

Rytų pogrupyje – Alytaus „RKL-GUT.LT“, Druskininkų „Deivės“ ir septynios Vilniaus ekipos – „Patriotės“, „7bet“, „DPV-Viko“, „Kamanė“, „Kibirkštis-VKM“, „Uniclub Bet-Oaks“ ir Vilniaus universitetas (VU).

„Biosil-WBBL“ čempionato dalyvės pagal pajėgumą suskirstytos į A ir B divizionus.

A divizione kartu su „Kibirkštimi“ ir „Neptūnu-Amberton“ – Klaipėdos LCC TU, „Šiauliai-Vilmers“, Rygos TTT, „Liepaja/LSSS“ ir po metų pertraukos į Baltijos lygą sugrįžusi Estijos ekipa – Talino „TSA/CITYTEED“.

B divizione – „Aistės-LSMU“, „MKK Panevėžys“, „Uniclub Bet-Oaks“, „Atletas“ ir „Akmenės kraštas“, trys ekipos iš Latvijos – Daugpilio universitetas, „TTT Riga Juniors“ ir Latvijos jaunučių (iki 16 metų) rinktinė.

Pagrindiniame šalies moterų krepšinio A divizione – šešios komandos iš penkių miestų.

Atjaunino sudėtį

Buvusios daugkartinės šalies ir Baltijos čempionatų prizininkės „Aistės-LSMU“ praeitą sezoną pasirodymą baigė abiejų lygų ketvirtfinalyje. Per vasarą Kauno klubas pakeitė strategiją ir šį sezoną gerokai atjaunino sudėtį.

Kauniečiai sukirto rankomis su devyniolikmete Brigita Rimkevičiūte. 181 cm ūgio puolėja vasarą atstovavo Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinei Europos čempionate. Tai pačiai dvidešimtmečių rinktinei atstovavo ir kita jaunoji kauniečių talentė Gustė Dziatkauskaitė, kuriai šiuo metu – vos šešiolika metų.

„Aisčių-LSMU“ gretose – ekipos senbuvė Gintarė Paulauskaitė, gerokai jaunesnės Austė Jurevičiūtė, Gedvilė Savostaitė, Eva Pernavaitė, dvynės Miglė ir Eglė Kisarauskaitės. Komandai diriguos dar pernai gruodį jos vairą perėmęs kaunietis Andrius Vaicekauskas.

Šis specialistas praeitą vasarą su Ukrainos vaikinų (iki 18 metų) rinktine dalyvavo Europos čempionate Makedonijoje, o Lietuvos moterų kurčiųjų rinktinę nuvedė Senojo žemyno pirmenybių bronzos medalių link.

Be to, A. Vaicekauskas – individualių įgūdžių treneris, tad per vasarą jo treniruotėse apsilanko ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės nariai, tarp jų – Donatas Motiejūnas, Tadas Sedekerskis.

Pabaigtuvės: šiemet pavasarį krepšininkės išsidalijo ne vien varžybų trofėjus, bet ir šventinį pyragą. / moterulyga.lt nuotr.

Dega noru tobulėti

„Jaunas kolektyvas dega noru tobulėti. Kol kas atrodome gerokai silpniau nei pernai, bet jei dirbsime iš širdies, subręs ir rezultatas“, – sakė A. Vaicekauskas.

– Kaip „Aistės-LSMU“ ruošėsi sezonui? – paklausėme trenerio.

– Treniruodavomės ir dukart, ir kartą per dieną. Rengėmės fiziškai, taktiškai ir individualiai. Merginoms reikėjo prisiminti įgūdžius, pasiekti optimalią sportinę formą. Tai mums daugmaž pavyko.

– Kokie didžiausi ikisezoniniai nuostoliai? Galbūt yra ir kuo pasidžiaugti?

– Vienas skaudesnių nuostolių – į Panevėžį persikėlė Gintarė Mažionytė. Praeitą sezoną 186 cm ūgio vidurio puolėja buvo viena naudingiausių mūsų krepšininkių. Ją ir kitas senbuves pakeitė jaunos perspektyvios merginos iš Lietuvos jaunimo rinktinių. Be to, pasikvietėme kelias talentingas ukrainietes. Stokojame daugiau aukštaūgių, reikėtų ir labiau patyrusių įžaidėjų, bet šiemet mūsų tikslas – grūdinti jaunimą ir visiems kartu tobulėti.

– Per treniruotes kartu sportavo ir buvusi jūsų lyderė Santa Okockytė. Gal Lietuvos rinktinės gynėja bus komandos vedlė?

– Santa mums sunkiai įperkama. Ji ieško klubo, tad mes mielai priėmėme pasitreniruoti. Per pratybas ji buvo puikus pavyzdys mūsų jaunuolėms.

– Susitraukus klubo biudžetui, gerokai sumažėjo ir jūsų kolektyvo amžiaus vidurkis. Ar įstengsite konkuruoti su patyrusiomis, tituluotomis varžovėmis? Juk ir Panevėžio ekipa, kurią vienintelę praeitą sezoną aplenkėte A divizione, šiemet gerokai sustiprėjo.

– Situaciją vertiname objektyviai. Neabejoju, kad Lietuvos čempionate mums bus sunku. Tačiau tikiuosi, kad merginos aikštėje bus motyvuotos, kovingos, tuomet ir nesėkmės nebus slegiančios. Bandysime kandžiotis. Baltijos lygoje mūsų galimybės geresnės, nes komandos suskirstytos į du pajėgumo divizionus. Startuosime silpnesniame ir sieksime būti tarp geriausių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių