Krepšininkų fiasko atgarsiai aidės ir LKF rinkimuose

  • Teksto dydis:

Puerto Riko džiunglėse užklimpusi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau dairosi naujo trenerio, nors oficialaus sprendimo nepratęsti sutarties su Kaziu Maksvyčiu vis dar nebuvo. Dėl fiasko olimpinėje atrankoje prie sienos remiami ir LKF vadovai, tačiau jie savo kaltės neįžvelgia.

Legendos žodis

Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete šią savaitę vyko iškilminga apdovanojimų ceremonija. Pagerbtos jubiliejus šventusios šalies sporto legendos.

60-osios sukakties proga apdovanojimą atsiėmęs Šarūnas Marčiulionis kalbėjo ne tik apie džiugius dalykus. Legendinis krepšininkas pakomentavo dabartinę savo sporto šakos situaciją. Jo žodžiais, nepaisant jau dviejų praleistų olimpiadų, Lietuva buvo ir bus krepšinio šalis, tiesa, problemų ignoruoti taip pat negalima.

„Nuosmukis yra laikinas. Yra federacija, yra žmonės, reikalingas ilgalaikis planas, galbūt reikia atskirai dirbti su jaunimu. Mūsų yra tik 3 milijonai, todėl nenorėkime nugalėti visus iš eilės, yra ribotas žmogiškasis resursas. Norai ir širdys didelės, bet reikia pasverti galimybes“, - pabrėžė Š. Marčiulionis.

Kodėl trūko jėgų?

Jo įsitikinimu, K. Maksvyčio auklėtiniai buvo tikrai pajėgūs kvalifikacijos turnyro finale įveikti Puerto Riko rinktinę.

„Nepamirškite, kad kai mūsų žaidėjai atvyksta iš kitos Atlanto pusės, būtent tą aklimatizacijos penktą ar šeštą dieną ištinka duobė. Ir atrankos finale ketvirtas kėlinys labai atsispindėjo skirtingais greičiais. Viską išmėtėme prieš italus ir finale nepataikėme, - atkreipė dėmesį Š. Marčiulionis. - Čia visi sako, jog reikia žaisti gynėjų krepšinį, bet aš galvoju, kad turime savo stilių ir savo žaidimą. Mariaus Grigonio neišmokysime greičiau bėgti – turime savo tradicijas ir reikia jų laikytis“.

Paklaustas apie rinktinės perspektyvas bei būsimą trenerį, jubiliatas liko optimistiškas.

„Puerto Rike labai trūko Jono Valančiūno, jis būtų padėjęs. Aš labai tikiu mūsų jaunąja karta – yra Matas Buzelis, Ąžuolas Tubelis. Jie tikrai atitinka tą lygį, kad viskas būtų gerai, - dėstė jis. - Yra didelis spaudimas, bet ir toliau turime siekti olimpiados. Turi būti ir šviežių žmonių rinktinėje. Kas galėtų treniruoti tuos žaidėjus? Tai turėtų būti asmenybės, kurias jaunimas gerbia, kurie yra pripažinti bei gali padėti tobulėti“.

Ne vienai olimpinėje atrankoje žaidusiai rinktinei atstovauja legionieriai. Š. Marčiulionis neatmetė ir tokio scenarijaus mūsų nacionalinėje ekipoje.

„Visos opcijos turi būti apsvarstytos. Krepšinis yra tautos sportas. Žmonės turi spręsti, ar jiems užsienietis būtų priimtinas“, – sakė legendinis krepšininkas.

Neprisitaikė: Š. Marčiulionis iškėlė versiją, kad rinktinės jėgas Puerto Rike galėjo pakirsti aklimatizacija. / Scanpix nuotr.

Jaučiasi padarę viską

65-ojo gimtadienio proga antrojo laipsnio ženklas už nuopelnus treniruojant krepšininkes buvo įteiktas Vydui Gedvilui. Buvęs Lietuvos moterų rinktinės treneris, 1997-aisiais ją nuvedęs iki istorinio Europos čempionato aukso, dabar užima Krepšinio federacijos prezidento poziciją.

Lietuvos vyrų rinktinės nesėkmė Puerto Rike gali skaudžiai atsiliepti ir V. Gedvilo perspektyvoms, nes netrukus jo laukia naujo LKF prezidento rinkimai.

LTOK renginyje V. Gedvilas patvirtino, kad K. Maksvytis nebėra ir nebus rinktinės treneris, bei įvardino galimus jo įpėdinius.

Visi sako, jog reikia žaisti gynėjų krepšinį, bet aš galvoju, kad turime savo stilių ir savo žaidimą.

– Kokia situacija dėl K. Maksvyčio ateities?

– Susitarimas baigėsi. Dabar pradėsime galvoti, kas bus kitas treneris. Tas klausimas bus sprendžiamas artimiausiu metu. Prieš tai turime išanalizuoti situaciją, kodėl pralaimėjome atrankos finalą. Savaitgalį laukia trenerių seminaras, ten viską aptarsime. Taškus sudėlios Vykdomojo komiteto posėdis.

– Ar, jūsų asmenine nuomone, reikia keisti strategą?

– Nepateko į olimpiadą, vadinasi, neįvykdė susitarimo ir tikslų. Jeigu būtų patekęs į olimpiadą, būtume kitaip kalbėję. Aš vienas to sprendimo nepriimu, tam yra Vykdomasis komitetas. Situacija nėra paprasta, nes laukia atrankos „langai“, reikės visą žaidimą lipdyti iš naujo. Reikės vėl orientuotis į kitą olimpiadą. Yra keli keliai, kaip spręsti situaciją – įtraukti jaunus ir perspektyvius žaidėjus arba išvis nežiūrime į amžių, kad rungtyniautų geriausi žaidėjai. Kažkada serbai visiškai atnaujino rinktinę ir dabar rezultatai yra geri.

Vidas Gedvilas / Regimanto Zakšensko nuotr.

– Kas galėtų būti K. Maksvyčio įpėdiniu?

– Aš galiu pasakyti tik savo asmeninę nuomonę. Su užsieniečiu treneriu mes žengtume didelį žingsnį atgal. Didelis žingsnis atgal būtų ir su užsieniečiu žaidėju. Tuo keliu tikrai neisime, kol aš būsiu prezidentu. Tikrai ieškosime lietuvių trenerių, kurie galėtų vadovauti. Galbūt kalbėsime su Šarūnu Jasikevičiumi, kuris dabar yra kandidatas numeris vienas. Su juo dar nekalbėjau, nežinau, ar jis sutiks. Jeigu sutiktų, būtų labai gerai. Daugiau kandidatų yra – gali būti Giedrius Žibėnas, gali būti Rimas Kurtinaitis. Sunku dabar visus išvardyti.

LKF prezidentu buvau trumpiausią laiką – tik trejus metus. Per kadenciją padarėme gana daug, bet mes mėgstame viską nuvertinti.

– Kas turėtų prisiimti atsakomybę dėl nepatekimo į olimpiadą?

– Nenoriu dabar ieškoti kaltų. Tie žaidėjai rungtyniauja už dyką, nes yra milijonieriai. Kai kurie atvyko traumuoti ir atidavė viską. Galiu tik padėkoti jiems už žaidimą. Jeigu žmogus nepataiko 5 tritaškių, kas kaltas? Federacija? Arba 60 procentų tikslumu meta baudas. Nemanau, kad federacija turi už tai atsakyti. Mes pasirinkome trenerį ir nesikišome į procesą, nesakėme, ką imti į dvyliktuką, arba žaisti draugiškas su Puerto Riku, ar nežaisti. Mūsų neklausė, o tiesiog ėmė ir sužaidė. Tiesa, nemanau, kad tas draugiškas mačas nulėmė galutinį rezultatą.

Šarūnas Marčiulionis / P. Peleckio / BNS nuotr.

– Ar LKF prezidento rinkimuose dalyvausite vienas, ar su komanda?

– Jeigu dalyvausiu, tai tik su generaliniu sekretoriumi Mindaugu Balčiūnu. LKF prezidentu buvau trumpiausią laiką – tik trejus metus. Per tiek laiko labai daug nepadarysi. Pavyzdžiui, Arvydas Sabonis buvo 10 metų. Per tą kadenciją padarėme gana daug, bet mes mėgstame viską nuvertinti. Gavome didžiausią finansavimą, 3x3 rinktinė žais olimpiadoje, pernai Pasaulio taurėje užėmėme 6 vietą, jaunimas laimi medalius arba užima aukštas vietas. Dabar laukia kiti jaunimo čempionatai, kur irgi turime galimybių laimėti. Mes matome tik 5x5 krepšinį, bet išsiplėtė moksleivių lyga, padidėjo finansavimas, padidėjo rėmėjų ratas, o iš valstybės praktiškai nieko negauname. Bandome renovuoti Nacionalinę krepšinio lygą. Ten yra nesusipratimų. Reikia žiūrėti į viską bendrai. Per trejus metus staiga rezultatai neateis. Tai pačiai vyrų rinktinei suteikėme visas sąlygas. Įgyvendinome visus norus ir pageidavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Džiaukitės, kad nepatekom į olimpiadą. Ten būtumėm patyrę didelę gėdą triuškinami JAV ir serbų. Pamatysit kaip Puerto Rikas išiminės pogrupyje didžiuliais rezultatais.

baikit

baikit portretas
nu ka gali balciunas ir kiti ,nieko ,jiems tik finansai terupi,tokia tvarka valdzios ,tik pinigai ,deje tik jiems ,kodel ?

Nerka

Nerka  portretas
Asilu asilas vun lauk tokius priedurnius Žingsnis atgal su užsieniecias? Tau 1,50 ūgio meksas šikna pritarkavo o tu svaigsta apie kad mėlynakiai blondinai pasaulį stebins ir po šito fiasko????
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių