Šiuolaikinės penkiakovės Pasaulio čempionato moterų finale paaiškėjo Olimpinių žaidynių dalyvės

Šiandien pasibaigė visą savaitę Kinijos mieste  Zhengzhou vykęs šiuolaikinės penkiakovės pasaulio čempionatas.

 Kova tarp geriausių pasaulio penkiakovininkių vyko iki paskutinės finalo sekundės. Trečia bėgusi Egiptietė Salma Abdelmaksoud, likus porai metrų iki finišo, krito ir padovanojo bronzos medalį vengrei Ritai Erdos. Lietuvos sportininkė Gintarė Venčkauskaitė užėmė 11 vietą.

„Per pusfinalį gauta kojos trauma nebuvo pagrindinis tokio rezultato faktorius. Koją skaudėjo posūkiuose, bet tikrai galėjau konkurencingai bėgti. Turbūt labiausiai tokį rezultatą lėmė ištrauktas žirgas. Mano treneriai tai labai pikti dėl organizacinio komiteto sprendimo tokiam žirgui leisti varžytis. Jam suvaldyti atidaviau labai daug jėgų, tai nukentėjo ir plaukimo, ir bėgimo rezultatai“, – sakė olimpietė G.  Venčkauskaitė.

„Prieš varžybas visuomet turime testinį jojimą, kuriame pamatome apie 40 žirgų, įvertiname kaip jie šoka per kliūtis. Įvertiname jų charakterius ir pasižymime kaip su jais susikalbėti. Testiniuose jojimuose tikrai buvo geresnio charakterio žirgų, kurių organizacinis komitetas apskritai neišleido į varžybas. Prie Gintarės ištraukto žirgo mano užrašai sakė: „eržiliṣ̌kas, nesikoncentruoja, ypatingai neatsargus“. Tačiau jam buvo leista dalyvauti varžybose, kai tuo metu geresni žirgai liko atsargoje. Tikrai pasaulio čempionatui galima buvo atrinkti vienodesnio charakterio žirgus“, – apie situacija išsamiai aiškino rinktinės jojimo treneris Vytautas Paznanskis.

„Esame labai pikti, tačiau pagal taisykles negalėjome nieko padaryti. Žirgas ir vyrų estafetėse ir testiniame jojime metė po penkias kliūtis. Logiškai jis turėjo būti keičiamas kitu. Turim tik vieną vertinimą: leisti tokiam žirgui dalyvauti pasaulio čempionato finale yra neteisingas organizatorių sprendimas“, – sakė Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės vyriausiasis treneris Paulius Aleksandravičius.

Po tokio sunkaus jojimo nuvarginusi kojas Gintarė fechtavime iškovojo vieną dūrį, o baseiną įveikė per 2 min. 19 sek. Tai yra net 7 sekundėmis lėčiau nei pasaulio taurės finale, kur sportininkė iškovojo aukso medalį. Bėgime olimpietė startavo penkiolikta. Nors Gintarė bėgimo ir šaudymo rungtyje visuomet demonstruoja puikius rezultatus, su prie porą dienų pusfinalyje gauta trauma, šį kartą nesuveikė net Gintarės magija. Sportininkė finišavo vienuolikta.

Pasaulio čempionatas buvo paskutinės įskaitinės varžybos, kuriose penkiakovininkės galėjo rinkti reitingo taškus, kurie lemia kurios sportininkės važiuos į Paryžiaus Olimpines žaidynes. Pagal dabartinę situaciją, jei nenutiks nieko netikėto, Lietuvai Olimpinėse žaidynėse atstovaus Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Gintarė Venčkauskaitė.

Laura bilietą Lietuvai iškovojo dar 2023 m. Europos čempionate, o Gintarė bilietą į Paryžių iškovojo pagal pasaulinį olimpinį reitingą. Tarptautinė penkiakovės federacija UIPM reitingą žadą tvirtinti birželio 17 d., tačiau jau dabar yra aišku, kad Gintarė, būdama šešta pasaulyje, turi pakankamai taškų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baisu

baisu portretas
dopingo suestas kunas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių