Gyvenimą pakeitė užgautos ambicijos

Po pirmosios programos dalies pakėlęs galvą į vakaro sutemų apgaubtą San Valio dangų, Aidas Reklys sustingo – į jį iš žvaigždėto dangaus žvelgė pilnas mėnulis, virš galvos skraidė paukščiai. Tarsi susiliejęs su gamta, čiuožėjas iš Kauno pajuto neįtikimą palaimą.

Po pirmosios programos dalies pakėlęs galvą į vakaro sutemų apgaubtą San Valio dangų, Aidas Reklys sustingo – į jį iš žvaigždėto dangaus žvelgė pilnas mėnulis, virš galvos skraidė paukščiai. Tarsi susiliejęs su gamta, čiuožėjas iš Kauno pajuto neįtikimą palaimą.

Iš Kauno į JAV treniruotis išvykęs dailiojo čiuožimo meistras A.Reklys šiuo metu San Valyje stovyklauja ir dalyvauja šou programose. Aidaho valstijoje tarp kalnų įsikūrusioje čiuožykloje jis sportuoja po atviru dangumi. „Anksčiau niekada nebuvau patyręs tokio jausmo, kai čiuoždamas tarsi jaučiu visus aplink mane vykstančius gamtos reiškinius. Čia labai gražu ir malonu treniruotis“, – pokalbį su „Kauno diena“ pradėjo A.Reklys.

Į olimpiadą neišvyko

„Kol jaunas, sėk pasėlio grūdą, - į klausimą, kodėl iš vyrų solistų varžybų nutarė pereiti į ledo šokius, atsakė 25 metų A.Reklys. – Manau, dar esu jaunas ir turiu kažką, dėl ko Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko pakvietė mane pereiti į ledo šokius.“

Dar viena rimta priežastis buvo užgautos ambicijos. Aidui pritrūko vienos vietos, kad jis būtų pelnęs kelialapį į Turino žiemos olimpines žaidynes.

Tuomet jis ir nutarė daugiau profesionaliai nebečiuožti.

„Mano rezultatas atrankos turnyre buvo pakeistas po pasirodymo praėjus 30 minučių. Iki tol buvau aštuntoje vietoje, o po pusvalandžio atsidūriau vienuoliktoje. Kelialapius į olimpiadą pelnė 10 čiuožėjų. Man buvo sunku suvokti, kad taip gali atsitikti. Vis dėlto aišku, kad buvau užėmęs kažkieno vietą. Jeigu būčiau atstovavęs, pavyzdžiui, JAV, ne tik kad niekas nebūtų su manimi išdrįsęs taip pasielgti, bet ir atrankos varžybose būčiau užėmęs vietą pirmajame penkete“, - liejo niekur nedingusias nuoskaudas kaunietis.

Kai panirusį į apmąstymus čiuožėją P.Vanagas ir M.Drobiazko pakvietė išbandyti jėgas šokiuose ant ledo Amerikoje, jis, viską apsvarstęs, susikrovė lagaminus ir išskrido už Atlanto.

Kol kas Aidas nesigaili savo sprendimo, nors Kaune liko mylima mergina, šeima ir įprastas gyvenimas.

Į priekį – dideliu greičiu

A.Reklys JAV pradėjo čiuožti su 7 metais jaunesne Nicolette Amie House. Ši jauna čiuožėja yra triskart laimėjusi Leik Plesido šokių solo varžybas, keturis kartus ji pelnė aukso medalius specialiose, testais vadinamose JAV varžybose.

„Mums abiem patinka tai, ką darome, o tai – svarbiausia. Kalbant apie mūsų galimybes, mums reikia
dvigubai daugiau dirbti nei kitoms Lietuvos poroms, nes jos kartu čiuožia 5 - 6 metus, - aiškino A.Reklys. – Vis dėlto mūsų rezultatai rodo, kad kolegas sparčiai vejamės. Manau, turime vilčių tapti Lietuvos čempionais, tik dar reikia truputį laiko.“

Aidas ir Nicolette pasaulio čempionate dalyvavo kartu pasitreniravę vos pusmetį. Pasirodžiusi pagal savo galimybes, pora sulaukė tai, ko tuo metu jiems labiausiai reikėjo – pagyrimų ir padrąsinimų, kad jie eina teisingu keliu.

„Mus maloniai nuteikė trenerių, specialistų ir net buvusių mano konkurentų vyrų varžybose atsiliepimai. Tai mus dar labiau paskatino tobulėti. O labiausiai esu dėkingas Lietuvos gerbėjams, kurie siuntė gražius linkėjimus, laiškus, dovanėles, netgi sukurtus filmukus apie mus su Nicolette. Artistas be gerbėjų yra niekas, tik gerbėjai skatina tobulėti. Esu dėkingas jiems už palaikymą“, - jausmingai kalbėjo A.Reklys.

Gali išreikšti jausmus 

A.Reklys gyvena Čikagoje, su partnerės šeima. N.A.House tėvai moka ir už poros treniruotes.
Juos treniruoja Vladimiras Fiodorovas su praeityje garsia čiuožėja Andželika Krylova, o jos choreografais yra M.Drobiazko ir P.Vanagas.

„Povilas su Margarita mus varžyboms parengė per 5 mėnesius. Pirmose šokių ant ledo varžybose startavome po 6 mėnesių. Be baimės dalyvavome Europos čempionate, nes pasitikėjome savo treneriais, žinojome, kad jie per tą laiką mums davė visa, kas geriausia“, - kalbėjo A.Reklys.

Iš tiesų poros galimybėmis ir sparčiai daroma pažanga stebėjosi net jų treneriai.

P.Vanagas tik apgailestavo, kad Aidas į ledo šokius neperėjo truputį anksčiau. Itin artistiškas ir išvaizdus A.Reklys ledo šokiams labai tinka.

Ilgametė jo trenerė Lilija Vanagienė sakė, kad minčių apie perėjimą buvo ir anksčiau, tačiau tam nebuvo galimybių. Tačiau trenerė neabejoja, kad Aidas laiko turi dar pakankamai, nes pastaraisiais metais labiau pastebimos tendencijos, kad ant ledo šoka vis vyresnės poros.

Aidas nesigaili perėjęs į ledo šokius, nors jam visko teko mokytis nuo abėcėlės. Pirmųjų ledo šokių žingsnių jį mokę Povilas su Margarita sugebėjo įskiepyti ir entuziazmą. Aidui truputį sunkiau buvo įprasti prie kitokio atsakomybės jausmo – anksčiau jis buvo atsakingas tik už save, o dabar – ir už partnerę.

„Šokiuose mane labai žavi tai, kad čiuoždamas galiu aiškiau išreikšti jausmus“, - neneigė savo aktorinių sugebėjimų čiuožėjas.

Beveik 20 metų trukusi pavienio čiuožimo karjera neleidžia Aidui užmiršti šuolių. „Iki šiol be jokių sunkumų padarau visus trigubus šuolius. Atrodo, kad net nebuvau sustojęs to daryti. Matyt, šuoliai pavienininkui yra kaip narkotikas, pradėjęs juos daryti negali sustoti“, – juokėsi A.Reklys.

Savo sugebėjimus jis išnaudoja šou programose, į kurias įpina ir keletą šuolių. Tokias programas kuria labai mažai pasaulio porų.

Veiklos – iki kaklo

Nuo 2006-ųjų birželio JAV gyvenantis A.Reklys šioje šalyje pritapo gana lengvai. Daug metų profesionaliai sportavusiam jaunam vyrui keliauti ir gyventi svetimose šalyse nebuvo naujiena.

Vis dėlto kartą jį buvo ištikusi krizė, kai norėjosi viską mesti ir grįžti namo. Tuomet jam labai padėjo Nicolettės tėvai, padėję išgyventi visus sunkumus. Dabar Aidas Amerikoje jaučiasi savas, nors namų ilgesys vis tiek kankina.

„Kaune gyvena tėvai, mano draugė Roberta. Brolis – Londone. Su savo artimiausiais žmonėmis bendrauju pakankamai dažnai, - pasakojo A.Reklys. – Čikagoje netoliese gyvena mano mokyklos laikų draugas su žmona. Kartais dalyvauju ir lietuvių bendruomenės rengiamuose vakarėliuose, susitikimuose. Liūdėti nėra kada.“

Lietuvos kūno kultūros akademiją baigęs A.Reklys Čikagoje dirba treneriu sporto klube, pradėjo ir vaikų čiuožimo trenerio karjerą.

Be to, jis turi dar vieną pomėgį – gintarą. Čikagoje jis jau buvo surengęs kelias gintaro dirbinių parodas.

„Domėdamiesi gintaru amerikiečiai sužino ir apie Lietuvą“, – didžiavosi A.Reklys.

Laisvalaikiu Čikagoje jis tobulina anglų kalbos žinias, lanko trenerių seminarus, o kai kada spėja pažaisti ir dažasvydį. Kaune jis netgi pats turėjo šios ekstremalios pramogos klubą.

Poros meilė nesibaigė

Su farmaciją studijuojančia Roberta A.Reklys artimai bendrauja porą metų. Pastaraisiais metais pora susitinka tik tada, kai Aidas atskrenda į Europą arba trumpam grįžta į Lietuvą.

„Pirmasis pusmetis, kai išvykau iš Kauno, buvo sunkiausias, – atvirai kalbėjo čiuožėjas. – Man išvažiuojant su Roberta sutarėme pabandyti pratęsti mūsų draugystės pasaką, nepaisant to, kad mus skirs milžiniškas atstumas. Esu laimingas, kad išvažiuojant mūsų draugystė nenutrūko, o per metus galėjome įsitikinti, kad atstumas netgi stiprina jausmus.“

A.Reklys pamažu pratinasi ir prie labiausiai neįtikimų Amerikos keistenybių.

„Čia turi būti labai atsargus su visais ir pagarbus. Amerikoje apstu įvairiausių žmonių.

Vienas treneris buvo paduotas į teismą už tai, kad treniravo studentą be pirštinių ir lietė jį rankomis. Treneris teismą pralaimėjo, - dalijosi įspūdžiais kaunietis. – Bet policija, su kuria susidūriau kartą viršydamas greitį, man pasirodė labai draugiška, pareigūno elgesys buvo labai pagarbus. Žodžiu, čia netrūksta gyvenimo kontrastų.“

JAV Aido gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, tačiau pilnatvės suteikė atsiradusi galimybė dirbti pagal specialybę.

„Labai gerai, kad galiu dirbti pagal specialybę. Amerikoje turiu daugiau galimybių atskleisti savo sugebėjimus ir jie čia labiau vertinami nei Lietuvoje“, – pripažino A.Reklys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių