Europos lengvosios atletikos čempionate – titulo gynyba ir ryškūs lietuviški akcentai

  • Teksto dydis:

Jau šį penktadienį Romoje (Italija) prasidės 26-tas Europos lengvosios atletikos čempionatas. Pastarasis vyks šešias dienas (birželio 7–12 d.), o Italijos sostinėje iš 48 valstybių startuos daugiau nei pusantro tūkstančio lengvaatlečių, tarp kurių – net 23 lietuviai.

Svarbu paminėti, jog Lietuvos rinktinė čempionate galėjo būti dar gausesnė, tačiau varžybas praleis teisę startuoti turėjusios Greta Karinauskaitė (3000 m kliūtinis bėgimas) bei Gabija Galvydytė (800 m), kurios dalyvaus identišku metu vyksiančiame NCAA čempionate už Atlanto.

Romoje lietuvius bus galima išvysti net 11-oje skirtingų rungčių. Kviečiame geriau pažinti lengvaatlečius, kurie čempionate gins Lietuvos garbę. Primename, jog paskutiniame Europos čempionate, kuris vyko 2022 m. Miunchene (Vokietija), Lietuvai atstovavo 19 sportininkų.

Disko metimas

Net 4 rungties atstovai Italijos sostinėje, kurie papildys Lietuvos disko metimo istoriją. 21-erių pasaulio rekordininkas Mykolas Alekna bandys apginti 2022 m. Miunchene iškovotą Europos čempiono titulą. Tai bus antras Senojo žemyno čempionatas sportininko karjeroje, o į jį M. Alekna atvyksta šiemet laimėjęs visas 6 varžybas. Geriausias sezono rezultatas – 74.35 m.

Su Mykolu į Romą atvyksta ir jo brolis Martynas Alekna, kuriam tai bus debiutinis Europos čempionatas. 23-ejų disko metikas vis dar kovoja dėl vietos Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, o sėkmingas pasirodymas Italijoje galimybes startuoti Prancūzijos sostinėje stipriai padidintų. Dideliais žingsniais progresuojantis Martynas į čempionatą atvyksta šiemet triumfavęs 4 kartus, o jo geriausias sezono rezultatas – 66.59 m.

Net šeštą čempionatą pasitinka 33-ejų Andrius Gudžius, kuris startų šiemet turėjo mažiau ir vis dar siekia optimaliausios sportinės formos. Visgi, pasaulio čempionato aukso ir bronzos medaliais pasigirti galintis A. Gudžius 2018 m. Berlyne (Vokietija) tapo ir Europos čempionu, todėl yra vienas iš rungties favoritų ir dabar. Geriausias sezono rezultatas – 65.21 m.

Disko metikų komandoje ryškiai spindės ir 29-erių Ieva Gumbs, kuri startuos jau trečiame Senojo žemyno čempionate ir pirmą kartą bandys pasiekti finalą. Olimpinių žaidynių normatyvą įvykdžiusi diskininkė šiemet daugiau nei 2 metrais gerino asmeninį rekordą ir beveik visose varžybose permetė 60 m žymą. Geriausias sezono rezultatas – 64.98 m.

20 km sportinis ėjimas

Olimpinė rungtis, kurioje išvysime dar 4 lietuvius. Trečią kartą čempionate startuos 38-erių Marius Žiūkas, kuris balansuoja ties patekimo riba į olimpines žaidynes, todėl šis startas gali būti lemtingas. Daugkartinis Lietuvos čempionas šiemet išbandė ir naują olimpinių žaidynių rungtį – mišrią maratono estafetę, tačiau čia kelialapio į Paryžių iškovoti nepavyko, todėl siekiama vietos individualioje rungtyje. Geriausias sezono rezultatas – 1 val. 20 min. 51 sek.

Europos čempionate debiutuos 24-erių Austėja Kavaliauskaitė, kuri pernai debiutavo ir pasaulio čempionate (33 vieta). Kasmet vis geresnius rezultatus fiksuojanti ėjikė šiemet antrą kartą tapo Lietuvos čempione, o stabilūs rezultatai atnešė bilietą į Romą. Geriausias sezono rezultatas – 1 val. 35 min. 42 sek.

Ketvirtame Europos čempionate startuos 39-erių Brigita Virbalytė-Dimšienė. 2018 m. Berlyne lengvaatletė užėmė ketvirtą vietą, o į varžybas šiemet grįžo po sunkių traumų. Visgi, 2024 m. Brigita tapo Lietuvos čempione (5000 m distancijoje), o iš viso dalyvavo penkiose varžybose – šių pasirodymų užteko patekimui į čempionatą. Geriausias sezono rezultatas – 1 val. 36 min. 19 sek.

Europos čempionato krikštas laukia Monikos Vaiciukevičiūtės. 28-erių ėjikė 2017 m. debiutavo pasaulio čempionate Londone (Didžioji Britanija), o dabar išsikovojo teisę startuoti ir Senojo žemyno čempionate. Šiemet sportininkė iškovojo bronzos medalius Lietuvos 5000 m ir 20 km čempionatuose. Geriausias sezono rezultatas – 1 val. 38 min. 10 sek.

Šuolis į aukštį

Antrame Europos čempionate iš eilės dalyvaus 26-erių Juozas Baikštys, kuris į varžybas pateko po paskutinio reitingų atnaujinimo. Geriausios sportinės formos vis dar siekiantis ir kiekvienose varžybose rezultatus gerinantis šuolininkas bandys pirmą kartą prasibrauti į Senojo žemyno čempionato rungties finalą. Geriausias sezono rezultatas – 2.13 m.

Šuolio į aukštį sektorių išvysime ir Juozo sesę Urtę Baikštytę, kuri taip pat sieks pasirodyti geriau nei Miunchene ir patekti į finalą. Žiemą 25-erių lengvaatletė užfiksavo karjeros rekordą (1.92 m), kai laimėjo auksinio turo varžybas Astanoje (Kazachstanas) ir netgi gavo kvietimą į pasaulio uždarų patalpų čempionatą Glazge (Škotija). Visgi, dėl traumos čempionatą teko praleisti ir susitelkti į pagrindinius startus vasarą. Geriausias sezono rezultatas – 1.92 m.

Į šeštą Europos čempionatą pateko ir 31-erių Airinė Palšytė. 2016 m. A. Palšytė Amsterdame (Nyderlandai) iškovojo sidabrą, o 2018 m. Berlyne užėmė ketvirtą vietą. Europos uždarų patalpų čempionė šiemet startavo net septynis kartus ir šešis iš jų lipo ant apdovanojimų pakylos. Lietuvos čempionate normatyvą į Romą įvykdžiusi šuolininkė vis dar kovoja dėl vietos olimpinėse žaidynėse, kurios Airinei gali būti jau ketvirtos. Geriausias sezono rezultatas – 1.92 m.

Trišuolis

Dar viena rungtis, kuria lietuviai gali didžiuotis. Europos čempionate Romoje startuos net 3 Lietuvos trišuolininkės. 30-ies Dovilė Kilty pasitinka jau ketvirtą Senojo žemyno čempionatą ir sieks antrą kartą patekti į finalą. D. Kilty buvo viena iš dviejų lietuvių startavusių pasaulio uždarų patalpų čempionate kovo mėnesį, kur užėmė tryliktą vietą. Šiemet sportininkė 2 sykius šoko toliau nei 14 metrų bei tapo Lietuvos čempione. Geriausias sezono rezultatas – 14.12 m.

Pirmą kartą į Europos čempionatą pateko 26-erių Lietuvos rekordininkė Diana Zagainova. Pastaroji šiemet startavo net devyniose varžybose ir keturis sykius lipo ant apdovanojimų pakylos. Europos U23 čempione 2019 m. Švedijoje tapusi trišuolininkė sieks parodyti savo gebėjimus ir Romoje. Geriausias sezono rezultatas – 13.81 m.

Antrą kartą Europos čempionate dalyvaus 29-erių Aina Grikšaitė, kuri Miunchene užėmė 15 vietą. Pernai sportininkė debiutavo ir pasaulio čempionate, o tokios varžybos artina ir olimpinę svajonę, kurios lietuvė vis dar vaikosi. Šiemet Aina startavo 6 kartus ir net 5 sykius lipo ant podiumo. Geriausias sezono rezultatas – 13.73 m.

Ieties metimas

Ketvirtą kartą Europos čempionate startuos 29-erių Liveta Jasiūnaitė, kuri 2018 m. Berlyne laimėjo bronzą. Viena iš pajėgiausių ieties metikių visoje Europoje pernai nepateko į pasaulio čempionato finalą, todėl šiemet bandys sugrįžti prie sau įprastų rezultatų. Pretendentė į aukštą vietą šiemet startavo 4 sykius ir iškovojo 3 pergales. Geriausias sezono rezultatas – 61.01 m.

Prieš daugiau nei savaitę olimpinių žaidynių normatyvą įvykdęs Edis Matusevičius į Romą atvyksta pakilios nuotaikos. Nors 27-erių Lietuvos rekordininkas šiemet startavo nedaug, visose varžybose ietis skrido toliau nei 80 metrų. Trečią Europos čempionatą pasitinkantis ieties metikas bandys pagerinti asmeninį rekordą, kuris buvo pasiektas Berlyne – 10 vieta. Geriausias sezono rezultatas – 85.68 m.

200 m

Europos čempionate Lietuvai atstovaus ir sprinterių trijulė, kuri skuos bėgimo takais. Į trečią Senojo žemyno čempionatą paeiliui pateko 26-erių Gediminas Truskauskas, kuris sieks peržengti ne tik atrankos, bet ir pusfinalio barjerą. Pasirodymas Romoje bus itin svarbus ir dėl reitingo taškų Paryžiui, kurie gali atverti kelią į antras olimpines žaidynes Gedimino karjeroje. Geriausias sezono rezultatas – 20,79 sek.

Paskutinę akimirką į Italijos sostinę pateko 22-ejų Lukrecija Sabaitytė, kuri paskutinėse varžybose, Lietuvos lengvosios atletikos federacijos taurėje, gerino 100 m ir 200 m asmeninius rekordus bei iškovojo 2 pergales. Tarptautiniame suaugusiųjų čempionate debiutuosianti sprinterė į Romą atvyksta po pergalės „Cosma“ taurės varžybose. Geriausias sezono rezultatas – 23,50 sek.

400 m

Lietuvos rekordininkė Modesta Justė Morauskaitė atvyksta į ketvirtą Europos čempionatą karjeroje, kuriame sieks pademonstruoti savo potencialą ir surinkti svarbių reitingo taškų į olimpines žaidynes. Žiemos sezoną dėl stresinių kelio ir pėdos lūžių praleidusi 28-erių sprinterė į varžybas grįžo tik gegužės viduryje, todėl vis dar siekia geriausios sportinės formos. Geriausias sezono rezultatas – 52,56 sek.

Šuolis į tolį

Garantuotą vietą trečiame Europos čempionate 28-erių Jogailei Petrokaitei užtikrino prieš pat atrankos sistemos pabaigą atliktas šuolis Čekijoje (6.50 m). Tris pergales ir vieną trečią vietą šiemet iškovojusi lengvaatletė čempionate sieks pirmą sykį prasibrauti į finalą. Geriausias sezono rezultatas – 6.52 m.

Pusmaratonis

Tarptautinių čempionatų seriją pratęs ir 29-erių ilgų nuotolių bėgikė Loreta Kančytė. 2022 m. Miunchene pastaroji buvo 38-a, o 2023 m. Budapešte (Vengrija) vykusiame pasaulio čempionate užėmė 46-ą vietą. Kelialapio į olimpines žaidynes neiškovojusi Loreta sieks reabilituotis Romoje. Geriausias sezono rezultatas – 1 val. 21 min. 7 sek.

Septynkovė

24-erių daugiakovininkei Beatričei Juškevičiūtei tai bus debiutinis suaugusiųjų tarptautinis čempionatas. Į Romą lengvaatletė atvyksta pagerinusi Lietuvos 100 m barjerinio bėgimo rekordą. Jis buvo pasiektas praėjusį mėnesį Austrijoje, tačiau šių varžybų Beatričė nebaigė dėl čiurnos traumos. Geriausias sezono rezultatas – 6192 taškai.

Dešimtkovė

Pirmą kartą Europos čempionate pasirodys ir Edgaras Benkunskas, kuris prieš mažiau nei 10 dienų atšventė 25-ąjį gimtadienį. Asmeninį rekordą tose pačiose varžybose Austrijoje pagerinęs daugiakovininkas pirmą kartą surinko daugiau nei 8000 taškų, o tai leido ne tik patekti į Romą, bet ir išsaugoti viltis siekiant vietos olimpinėse žaidynėse.

Čempionato informacija

Senojo žemyno čempionatas po 50 metų pertraukos grįžta olimpinį stadioną „Stadio Olimpico“, kuris talpina daugiau nei 70 tūkst. žmonių, o dalyvius pasitiks ir 30 laipsnių karštis. Varžybose dalyvaus 9 dabartiniai pasaulio ir 34 Europos čempionai. Jauniausiai čempionato dalyvei iš Rumunijos Alexandrai Stefaniai Utai (400 m barjerinis bėgimas) – vos šešiolika, o vyriausia dalyvė iš Prancūzijos Melina Robert-Michon yra 44-erių metų amžiaus (disko metimas).

Čempionato vakarines sesijas tiesiogiai transliuos LRT kanalai ir portalas lrt.lt.

Pirmosios dienos (birželio 7, penktadienis) programa:

10:35 val. (disko metimo kvalifikacija A – Mykolas Alekna, Andrius Gudžius);

10:58 val. (septynkovė, 100 m b/b – Beatričė Juškevičiūtė);

11:55 val. (disko metimo kvalifikacija B – Martynas Alekna);

12:10 val. (trišuolio kvalifikacija – Dovilė Kilty, Diana Zagainova, Aina Grikšaitė);

12:35 val. (septynkovė, šuolis į aukštį – Beatričė Juškevičiūtė);

13:15 val. (disko metimo kvalifikacija A – Ieva Gumbs);

19:35 val. (20 km sportinis ėjimas – Austėja Kavaliauskaitė, Brigita Virbalytė-Dimšienė, Monika Vaiciukevičiūtė);

19:40 val. (septynkovė, rutulio stūmimas – Beatričė Juškevičiūtė);

21:30 val. (šuolio į aukštį kvalifikacija – Airinė Palšytė, Urtė Baikštytė);

22:00 val. (disko metimo finalas – gali dalyvauti Mykolas Alekna, Andrius Gudžius, Martynas Alekna);

22:45 val. (septynkovė, 200 m – Beatričė Juškevičiūtė).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vladas

vladas portretas
paskaicius kliuna dvieju amzius. Ziukas 38 metai, Virbalyte 39 metai. Jus rimtai? cia sporto turizmas, sporte tai jau pencija, dar labiau lengvojoj atletikoj tai aplamai jau su spec poreikiais. Federacija svaisto valstybes pinigus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių