Boksininkas E. Stanionis: noriu kovoti ir kurti istoriją

„Olimpinė atranka palaidota“, – pareiškė boksininkas Eimantas Stanionis. Pasaulio bokso asociacijos (WBA) čempionas paaiškino, kodėl nesieks kelialapio į Paryžiaus žaidynes.

Tailande nekovos

E. Stanionis buvo tarp kandidatų į Lietuvos rinktinę, dalyvausiančią Paryžiaus olimpiadoje.

Tačiau mūsų šalies boksininkai kol kas neturi nė vieno kelialapio į žaidynes. Paskutinė galimybė tai padaryti – gegužės 24–birželio 2 d. Tailando sostinėje Bankoke vyksiantis pasaulio atrankos turnyras.

Lietuvos bokso federacija (LBF) buvo deklaravusi itin ambicingą planą: iškovoti du ar tris olimpinius kelialapius, o vienas lūkesčių – kad į Bankoko ringą žengtų ir E. Stanionis.

Vis dėlto į Tailandą mūsiškiai išvyko be WBA pasaulio čempiono. Vyriausiojo trenerio Vido Bružo vadovaujamoje komandoje – Ana Starovoitova (svorio kategorija iki 60 kg), Gabrielė Stonkutė (iki 75 kg), Andriejus Lavrenovas (iki 63,5 kg), Aleksandras Trofimčiukas (iki 71 kg), Robertas Liorančas (iki 80 kg) ir Jonas Jazevičius (per 92 kg).

Lietuviai pirmiausia aklimatizuosis treniruočių stovykloje Samujo saloje, iš jos keliaus į Bankoką.

„Kalbėjomės su treneriu (V. Bružu – aut. past.), sakiau, kad tikrai dalyvausiu olimpinėje atrankoje, jeigu JAV man vėl atšauks kovą. Tačiau, vos nuvykęs į Ameriką, patyriau rimtą traumą, per dvikovą su Gabrieliu Maestre – kitą, – pasakojo į Kauną sugrįžęs E. Stanionis. – Vykti į atrankos turnyrą, kad vien dalyvauti jame, boksuotis viena ranka? Ne, tai ne man. Noriu laimėti ir patekti į olimpiadą. Gaila, kad taip viskas susiklostė.“

Sugrįžo: E. Stanionis su WBA čempiono diržu – jau Lietuvoje. / E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Gydysis ranką

Gegužės 4-ąją Las Vegase (JAV) 29-erių E. Stanionis per dvylikos raundų dvikovą privertė kapituliuoti 37-erių venesuelietį G. Maestre.

Kaunietis apgynė 2022-aisiais iškovotą WBA pusvidutinio svorio kategorijos „Regular“ čempiono titulą.

„Dvikova su G. Maestre man buvo labai svarbi emociškai, nes tai buvo ne vien išbandymas ringe: žinojau, kad tai – paskutinė kova ir būsiu laisvas, ateityje pasirinkimo galimybės bus lankstesnės, – dalijosi mintimis Eimantas. – Ruošiausi intensyviai, bet prieš varžybas – labai rimta trauma. Prireikė vaistų nuo uždegimo, deja, nepadėjo, o tyrimams JAV pinigų neturėjau. Nusprendžiau: tegu bus taip, kaip bus, vis tiek eisiu ir kovosiu. Treniravausi viena ranka, atšaukiau daug sparingų. Tačiau nė trupučio neketinau atsitraukti, nes norėjau būti laisvas.“

E. Stanionis pripažino, kad G. Maestre buvo gerai pasirengęs mūšiui.

„Boksuodamasis jaučiau, kad laimiu. Norėjau nokautuoti, bet ketvirtą raundą stipriai susižalojau ranką, nežinojau, kas atsitiko – galbūt lūžo kaulas, galbūt įskilo. Lietuvoje medikai atliko magnetinio rezonanso tyrimą, paaiškės, kokio gydymo reikia, kas laukia toliau“, – dėstė boksininkas.

Anot Eimanto, jeigu rankos diagnozė nebus grėsminga, jis į ringą žengtų rugpjūtį, galbūt rugsėjį ar spalį, tačiau šiuo metu nori atsikvėpti.

Svajonė – WBC diržas

Nuo 1922-ųjų JAV leidžiamo specializuoto žurnalo „The Ring“ reitingų lentelėje E. Stanionis – arti viršūnės.

Prireikė vaistų nuo uždegimo, deja, nepadėjo, o tyrimams JAV pinigų neturėjau.

Pusvidutinio svorio kategorijos čempiono diržas tebepriklauso amerikiečiui Terence’ui Crawfordui. Toliau rikiuojasi dar du JAV boksininkai – Errolas Spence’as, Jaronas Ennisas ir E. Stanionis.

Šios svorio kategorijos „The Ring“ reitingų lentelėje dešimtas – kaunietis Egidijus Kavaliauskas.

Eimantas atskleidė, kad jo svajonė nuo vaikystės – Pasaulio bokso tarybos (WBC) čempiono diržas.

„Vis dėlto man svarbiausia – aktyvumas: bent trys kovos per metus. Nesu iš tų atletų, kurie po varžybų pusmetį tinginiauja, leidžia vakarėliuose ar kažką kita veikia, bet nesiboksuoja. Aš noriu kuo daugiau kovoti ir kurti istoriją“, – tvirtino E.Stanionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

!=]

!=] portretas
E. Stanioniui jau Europos Pasaulio čempionatai ar Olimpiados nublanksta ?=]

Laima

Laima portretas
Sekmes Stanioniui! Man nepatinka sita sporto saka, bet sis vaikis parode, kad del svajones reikia daug dirbti... galetu but pavyzdys daugeliui.

Kolkas

Kolkas portretas
buvo tik vienas istorikas dauzta galva. Nueme neseniai. Dabar antras apsireiskia?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių