„Chelsea“ apgaubė mitai ir gandai

Visa istorija rodo, kad aristokratų gyvenimas paženklintas pakilimais ir nuopuoliais. "Aristokratai" – Londono "Chelsea" – tai ypač pajuto, kai jų draugiją paliko svarbiausias aristokratas Jose Mourinho. Kiti treneriai portugalui kol kas nesugeba prilygti nei charizma, nei laimėjimais, nors oligarchas Romanas Abramovičius, nepaisant tuštėjančios piniginės, daro viską, kad "aristokratai" vėl vaikščiotų aukštai iškėlę galvas.

Sprendimas – R.Abramovičiaus

Pirmadienį lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia – iš "Chelsea" vyriausiojo trenerio pareigų vos po septynių mėnesių darbo atleistas Luisas Felipe Scolari.

"Kelias pastarąsias dienas jutau, kad Scolari pasikeitęs. Nebemačiau jo veide tos plačios šypsenos. Nemaniau, kad Anglijoje treneriai keičiami taip pat greitai ir be skrupulų, kaip kitose šalyse", – stebėjosi prie "Chelsea" vasarą prisijungęs Portugalijos rinktinės gynėjas Jose Bosingwa.

Netrukus geltonojoje ir rimtojoje britų žiniasklaidoje pasirodė įvairiausių versijų apie tokį sprendimą. Kalbama, kad audiencijos pas savivinką Romaną Abramovičių paprašė keli "Chelsea" lyderiai (Michaelis Ballackas, Didier Drogba ir Petras Čechas?), nepatenkinti L.F.Scolari vadovavimo stiliumi.

Esą nuo 2001 m. klubinjė komandoje nedirbęs brazilas vadovavosi pasenusiais metodais ir taktika, o jo treniruotės intensyvumu nė iš tolo neprilygo J.Mourinho ar šį pakeitusio Avramo Granto pratyboms.

Dėl to smuko ir rezultatai – "Chelsea" pastaruoju metu pralaimėjo visiems svarbiausiems varžovams, o "Premier" lygos rikiuotėje nusirito iki ketvirtos pozicijos. Po Naujųjų metų darėsi vis labiau akivaizdu, kad "aristokratai" serga. Ir R.Abramovičius griebėsi veiksmų.

"Luisas Felipe turėjo komandos ir klubo vadovo Peterio Kenyono palaikymą. Akivaizdu, kad sprendimą priėmė pats Abramovičius", – pareiškė "Didžiuoju Philu" vadinto brazilų specialisto atstovas Acazas Felleggeris.

Dauguma "Chelsea" futbolininkų neakivaizdžiai patvirtino tokią versiją. "Dėl prastų rezultatų kalta visa komanda, o ne tik treneris", – kartojo ir L.F.Scolari visada palaikęs kapitonas Johnas Terry, ir į brazilo priešininkų stovyklą įrašyti P.Čechas bei M.Ballackas.

Tačiau L.F.Scolari atleidimas ir kalbos apie braškančią P.Kenyono kėdė gali būti gera naujiena "mėlynųjų" sirgaliams. Tai gali reikšti, kad R.Abramovičius vėl susidomėjo futbolu.

Piniginėje švilpauja vėjai?

Pasaulinė finansų krizė smarkiai smogė daugeliui Rusijos oligarchų, tarp jų – ir R.Abramovičiui. 42 metų Čiukčijos gubernatorius pernai dar buvo 15-as žurnalo "Forbes" sudaromo turtingiausių planetos žmonių 100-uke. Tačiau visai neseniai Maskvos laikraštis "Izvestija" nurodė, kad R.Abramovičiaus turto vertė smuko nuo 23,5 iki 3,3 mlrd. JAV dolerių...

Netruko to pajusti ir "Chelsea". Žaidėjų pirkimui skirtų milijonų čiaupas buvo užsuktas dar prieš sezoną (per žiemos perėjimų langą klubas neįsigijo nė vieno garsesnio futbolininko – red. past.). Atleista 20 skautų (iš 35).

Futbolininkams pranešta, kad į namų rungtynes jie gaus tik keturis (o ne aštuonis) nemokamus bilietus giminėms ir draugams, o komandos medikams patarta taupyti net tepalą nuo skausmo ir energetinius gėrimus. Iškalbingos detalės apie turtingiausiu pasaulio klubu dar visai neseniai vadintą "Chelsea".

Be to, pasigirdo gandų, kad R.Abramovičius klubui ieško pirkėjų. Ir ne tiek dėl to, kad jį prispaudė ekonomikos krizė. Britų žurnalistai pabrėžė, kad "Chelsea" savininkui futbolas rūpi vis mažiau – visai neseniai svarbias rungtynes su principiniu varžovu Mančesterio "United" (0:3) milijardierius iškeitė į atostogas su savo drauguže Darija Žukova.

Tačiau kai bulvarinis dienraštis "The Sun" pranešė apie galimas derybas su Saudo Arabijos šeichais, R.Abramovičius pratrūko – padavė į teismą dienraštį, o per savo atstovus užtikrino, kad neketina parduoti "Chelsea".

Maža to, paaiškėjo, kad R.Abramovičiaus piniginė ne tokia ir tuščia. Jis lengva ranka atleido L.F.Scolari ir sumokėjo 15 mln. svarų sterlingų kompensaciją. Apskritai kompensacijos pastariesiems trims "Chelsea" treneriams (J.Mourinho, A.Grantui ir L.F.Scolari) peržengė 40 mln. svarų sterlingų ribą.

R.Abramovičius tuo dar sykį patvirtino, kad yra pasirengęs finansuoti "aristokratų" projektą gerokai ilgiau nei iki 2010 m., kai klubas turėtų tapti nepriklausomas nuo oligarcho injekcijų.

Pasenę ir suvargę

Daugelis futbolo specialistų pažymėjo, kad R.Abramovičius suteikė per mažą pasitikėjimo kreditą L.F.Scolari. Ir net pats įstūmė brazilą į sudėtingą situaciją.

Vasarą L.F.Scolari prašė daugiau lėšų naujų žaidėjų įsigijimui, tačiau išgirdo neigiamą atsakymą. Naujieji Mančesterio "City" savininkai iš Jungtinių Arabų Emyratų paskutinę akimirką perspjovė R.Abramovičių, kai už rekordinę 32,5 mln. svarų sterlingų sumą įsigijo brazilą Robinho.

L.F.Scolari buvo paliktas su senstančiomis ir į traumas linkusiomis žvaigždėmis. Daugelis "Chelsea" lyderių (M.Ballackas, Frankas Lampardas, Ricardo Carvalho, Nicolas Anelka, D.Drogba) jau perkopė arba artėja prie 30-mečio. Be to, pagrindiniai žaidėjai nuolat keičia vienas kitą traumuotų žaidėjų sąraše.

"Luisas Felipe bandė atnaujinti komandą, bet vadovai jam tiesiog nedavė laiko", – brazilų trenerio žodžius perdavė jo atstovas Acazas Felleggeris.

"Man visa ši istoriją sukėlė nuostabą. Tereikia kelerių prastesnių rungtynių, ir tavo karjera baigiasi. Tai lyg šių laikų simbolis. Niekur nebėra kantrybės, tik skubėjimas, reikalavimai, grasinimai", – kolegą užjautė Alexas Fergusonas. Žmogus, jau 22 metus stovintis prie Mančesterio "United" vairo.

Išgelbės stebukladarys?

"Chelsea" negali sau leisti prabangos dar vieną sezoną baigti dėl titulų. Nors šią savaitę buvo įvardyta daugybė pretendentų į trenerio postą, jau aišku, kad "Stamford Bridge" stadione paradui vadovaus stebukladarys olandas Guusas Hiddinkas.

"Tai yra išskirtinė situacija. Jei tai būtų kitas klubas, iškart pasakyčiau "ne". Bet mūsų santykiai su "Chelsea" savininku yra labai geri. Jei galėsiu, padėsiu šiai komandai, tačiau tik iki sezono pabaigos. Mano pagrindinis tikslas išlieka su Rusijos rinktine patekti į 2010 m. pasaulio čempionatą", – aiškino G.Hiddinkas.

62 metų olandas tikriausiai ir neturėjo didelio pasirinkimo. Didelę dalį jo, Rusijos rinktinės trenerio algos, moka būtent R.Abramovičius. Kaip pasakyti "ne" tokiam geram draugui?

"Chelsea" klubas džiaugiasi galėdamas patvirtinti, kad Guusas Hiddinkas vadovaus komandai iki sezono pabaigos", – trečiadienio popietę buvo paskelbta oficialiame Londono klubo tinklalapyje.

G.Hiddinkas auksu paverčia beveik viską, prie ko prisiliečia. "Chelsea" komandai tų stebuklų reikės labai greitai. "Aristokratai" nebegali barstyti taškų Anglijos čempionate, o UEFA Čempionų lygos aštuntfinalyje netrukus laukia sunkios kovos su Turino "Juventus".

Jei nuopuolis tęsis ir toliau, R.Abramovičius gali ir galutinai prarasti susidomėjimą "aristokratais". Žinant, kokia ekonomikos krizė sukaustė pasaulį, "Chelsea" aistruoliams tai būtų fatališkos naujienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių