Y. Gallantas – karo lauko ministras

  • Teksto dydis:

„Dabar dar matote Gazos Ruožą iš tolo, tačiau netrukus matysite iš vidaus“, – šiuos žodžius netoli teroristinės grupuotės „Hamas“ valdomo anklavo dislokuotiems Izraelio kariams pasakęs Yoavas Gallantas – vienas iš operacijos „Plieniniai kalavijai“ veidų. Izraelio gynybos ministrui teks dalytis ir politinę atsakomybę už karinės operacijos prieš „Hamas“ padarinius.

Įspėjo apie karo trukmę

Kai, praėjus vos dviem dienoms po „Hamas“ atakos, pareiškė, kad Gazos Ruožas bus visiškai izoliuotas, nebūsią nei elektros, nei maisto, nei vandens, nei degalų, Y. Gallantas kalbėjo ne tik kaip karių motyvaciją kurstantis politikas – karo veteranas žinojo, kaip tai galima pasiekti.

Praėjusią savaitę Y. Gallantas anonsavo: niekas negali sustabdyti Izraelio antžeminės operacijos Gazos Ruože, kuriam bus suduotas mirtinas smūgis iš oro, vandens ir žemės, ir ji gali trukti tris mėnesius. Tačiau jei pavyks sunaikinti „Hamas“, ji būsianti paskutinė. „Priešas, prieš susidurdamas su šarvuotosiomis ir pėstininkų pajėgomis, susidurs su oro pajėgų bombomis“, – sakė jis ir pridūrė, kad visiškai pasitiki ginkluotosiomis pajėgomis.

Izraelio tikslai – likviduoti teroristinę grupuotę „Hamas“ – jos politines ir karines pajėgas, sukurti naują „saugumo režimą“ Gazos Ruože, už kurį Izraelis nebūtų atsakingas.

„Mes kovojame su žmonėmis žvėrimis ir atitinkamai elgiamės“, – jam įprastais trumpais sakiniais ir pakeltu balsu sakė Y. Gallantas, spalio 7-osios atakos padarinius matęs Be’eri kibuce. Buvęs 2008–2009 m. Gazos karo operacijos „Lietas švinas“ vadas neslėpė jaudulio, patirto išvydus „Hamas“ nukankintų, sudegintų taikių gyventojų palaikus.

„2023 m. – ne 1943-ieji. Esame tie patys žydai, bet turime kitų galimybių. Izraelio valstybė yra stipri ir vieninga. Tai karas už mūsų ateitį Artimuosiuose Rytuose, – jau pirmosiomis naujojo karo dienomis sakė ministras. – Mes pasieksime visus žudynių vykdytojus ir organizatorius, kiekvieną asmenį, kurio rankos suteptos mūsų vaikų krauju. Tai bus sunkus ir ilgas karas, bet Izraelio Valstybė laimės.“

Patyręs karys

Karybai Y. Gallantas skyrė didesnę savo gyvenimo dalį. Kaip rašo kai kurie publicistai, jis gimė su kariškais marškinėliais. Y. Gallanto tėvas Michaelis buvo partizanas – Antrojo pasaulinio karo metu kariavo su naciais Baltarusijoje ir Ukrainoje. Kaip ir Holokaustą pergyvenusi Y. Gallanto motina Fruma, M. Gallantas kilęs iš Lenkijos, vėliau buvo tarp pirmųjų susikūrusios Izraelio Valstybės piliečių.

„Mes kovojame su žvėrimis ir atitinkamai elgiamės“, – jam įprastais trumpais sakiniais ir pakeltu balsu sakė Y. Gallantas, kuris, būdamas Pietų vadavietės vadu, per 2008–2009 m. Gazos karą vadovavo operacijai „Lietas švinas“.

M. Gallantas dalyvavo ir pirmajame Izraelio kare. Pripažintas snaiperis 1948 m. spalį dalyvavo karo žvalgybos Joavo operacijoje prieš Negevo dykumoje dislokuotas egiptiečių pajėgas – teigiama, kad šios operacijos vardas ir buvo suteiktas būsimajam alufui – tokį Izraelio karinio jūrų laivyno laipsnį, rangu prilygstantį generolo majoro laipsniui, yra užsitarnavęs Y. Gallantas.

Privalomosios karo tarnybos metu Y. Gallantas atsidūrė karinio jūrų laivyno specialiosios paskirties dalinyje, dalyvavo operacijose Libane. Profesionalaus karininko keliu jis pasuko ne iškart: biografai mėgsta paminėti, kad būsimasis ministras yra mosavęs kirviu – baigęs privalomąją tarnybą, dvejus metus dirbo medkirčiu Aliaskoje.

1984-aisiais Y. Gallantas grįžo į armiją, sėkmingai kopė karjeros laiptais, namuose jausdamas sutuoktinės, karinio jūrų laivyno pulkininkės leitenantės Claudine, su kuria užaugino sūnų ir dvi dukras, palaikymą.

2011 m. buvo nuspręsta Y. Gallantą paskirti generalinio štabo viršininku, tačiau sutrukdė kilęs skandalas dėl esą Y. Gallanto pasisavintos valstybinės žemės Amikamo mošavoje, kurioje jis pasistatė namą, neteisėto privažiavimo įrengimo. Tuomet šis postas atiteko Benny Gantzui.

Oponentas ar sąjungininkas?

Politinę karjerą Haifos universitete ekonomikos ir finansų studijas baigęs Y. Gallantas pradėjo tik 2015 m., kai kartu su  partija „Kulanu“ buvo išrinktas į Knesetą. 2019 m. perėjo į „Likud“. Prieš tapdamas gynybos ministru, spėjo pabūti statybų ir būsto, imigracijos ir integracijos, švietimo ministru.

Kai kovą viešai agitavo sustabdyti teismų reformą, sukėlusią gyvenimą šalyje paralyžiavusius protestus ir, Y. Galanto žodžiais, keliančią pavojų šalies saugumui, B. Netanjahu nusprendė atleisti ministrą. Tačiau dėl to kilusi nauja protesto banga privertė B. Netanjahu pakeisti savo sprendimą.

Nesantaikos kibirkščių, atrodo, nepavyko užgesinti iki šiol. Izraelio žiniasklaidos teigimu, šią savaitę B. Netanjahu buvo susitikęs su buvusiu Generalinio štabo viršininku Gabrieliu Ashkenazi ir aptarė galimybę jam prisijungti prie karo veiksmų valdymo. G. Ashkenazi tokį pasiūlymą, kuris būtų pakenkęs Y. Gallanto įvaizdžiui, atmetė.

Norėdami pademonstruoti, kad grupuotės „Hamas“ užpulto Izraelio vadovybėje nėra nesutarimų, spalio 23-iąją B. Netanjahu, Y. Gallantas ir Generalinio štabo viršininkas Herci Halevi paviešino bendrą pareiškimą apie tvyrantį tarpusavio pasitikėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žudikai ir teroristai ten abi pusės

Žudikai ir teroristai ten abi pusės portretas
Bet atminkit, teroristas izraelis siekia išvaryti iš Gazos arabų teroristus ir kaip jūs manote kur juos išstums? Visiškai teisingai: Į EUROPĄ! Jums labai patinka šaudymai į minią, sprogimai Kalėdinėse mugėse, lekiantys į minią sunkvežimiai Europoje?

Patyręs „karys“?

Patyręs „karys“? portretas
vienu žodžiu senas žudikas

LL

LL portretas
Kad zydai pasisuko FAKTAS Kad vis palaike ruski terorista IRGI FAKTAS !!! Bet ruskis PASIRODO dirba su MUSLIU teroristais paslemekais NA O DABAR LAI NUSLUOJA TERORISTU LIZDA IZRAELIS .IR BUS TEISINGA. Nes KUR MUSLIS. TEN ZUDYNES .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių