Teisių grupė: Iranas per pirmąjį šių metų pusmetį įvykdė mirties bausmę 354 žmonėms

  • Teksto dydis:

Per pirmuosius šešis 2023 metų mėnesius Iranas pakorė mažiausiai 354 žmones, pirmadienį pranešė viena teisių gynimo grupė ir pridūrė, kad egzekucijų tempas buvo daug didesnis nei 2022 metais.

Teisių gynimo grupės kaltina Teheraną, kad po praėjusį rugsėjį kilusio protesto judėjimo dėl Mahsos Amini, kuri buvo suimta už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtas moterų aprangos taisykles, mirties, vis dažniau taikoma mirties bausmė, siekiant paskleisti baimę visuomenėje.

Norvegijoje įsikūrusi organizacija „Iran Human Rights“ (IHR) teigė, kad per pirmuosius šešis šių metų mėnesius iki birželio 30 dienos nužudyti 354 žmonės, tai yra 36 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2022 metais, kai mirties bausmė buvo įvykdyta 261 žmogui.

Pabrėždama susirūpinimą dėl to, kad Irane neproporcingai daug egzekucijų įvykdoma nepersų etninėms grupėms, ji nurodė, kad 20 proc. visų egzekucijų buvo įvykdyta sunitų beludžių mažumos nariams.

Ji teigė, kad dėl kaltinimų narkotikais mirties bausmė įvykdyta 206 žmonėms, tai yra 126 proc. daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Per šį laikotarpį mirties bausmė buvo įvykdyta šešioms moterims, o du vyrai buvo viešai pakarti, priduriama pranešime.

„Mirties bausmė naudojama siekiant sukelti visuomenės baimę ir užkirsti kelią naujiems protestams, – sakė IHR direktorius Mahmoodas Amiry Moghaddamas (Mahmudas Amiris Mogadamas). – Dauguma nužudytųjų yra nebrangios žudymo mašinos aukos – kaltinamieji dėl narkotikų, priklausantys labiausiai marginalizuotoms bendruomenėms.“

Anksčiau šiais metais IHR pranešė, kad 2022 metais Irane buvo įvykdytos 582 egzekucijos – tai didžiausias skaičius Islamo respublikoje nuo 2015-ųjų.

Organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, Iranas yra antras pagal egzekucijų skaičių pasaulyje po Kinijos, apie kurią duomenų nėra.

Irano valdžia įvykdė mirties bausmę septyniems vyrams su protestais susijusiose bylose, o teisių gynimo grupės įspėja, kad dar mažiausiai septyniems dėl demonstracijų suimtiems asmenims gresia egzekucija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Šaunuoliai persai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių