TATENA finansavo Rusijos mokslinius tyrimus okupuotame Kryme

  • Teksto dydis:

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) finansavo Rusijos valstybinius mokslinius tyrimus Kryme jau po to, kai Maskva 2014 metais okupavo pusiasalį.

Tai pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“, kurio žurnalistai gavo agentūros vidaus dokumentų, rašo „Ukrinform“.

Žurnalistų duomenimis, 2016–2019 metais buvo pasirašytos dvi TATENA tyrimų sutartys su Rusijos valstybinėmis mokslo institucijomis, kuriose buvo numatyti lauko darbai okupuotame Kryme. Be to, pirmoji sutartis 2019 metų vasarą buvo pratęsta. Pažymima, kad šios sutartys buvo „palyginti nedidelės“.

TATENA pareiškime „Laisvės radijui“ sakoma, kad agentūra ir toliau laiko Krymą Ukrainos dalimi pagal 2014 metų JT Generalinės Asamblėjos rezoliuciją. Agentūra pridūrė, kad šie tyrimai buvo „grynai techninio pobūdžio“, ir pažymėjo, kad jie „nekeičia agentūros pozicijos dėl Krymo statuso“.

„Kontrahentų vartojami pavadinimai ir medžiagos pateikimas jų ataskaitose nereiškia, kad TATENA išsako kokią nors nuomonę dėl kurios nors šalies, teritorijos ar jos valdžios teisinio statuso“, – pabrėžė TATENA atstovas.

Be to, vieno iš projektų kontrahentą – Jungtinį branduolinių tyrimų institutą Dubnos mieste netoli Maskvos – jis pavadino „ne Rusijos organizacija, o tarptautine tarpvyriausybine mokslinių tyrimų organizacija, kuri yra Rusijoje“.

Ukrainos nuolatinė diplomatinė atstovybė Vienoje, kur įsikūrusi TATENA būstinė, „Laisvės radiją“ informavo, kad Ukrainos vyriausybė nepatvirtino jokių TATENA tyrimų projektų Kryme. „Mūsų pozicija tebėra aiški: Ukraina griežtai prieštarauja bet kokiems tarptautiniams projektams ar bet kokiai kitai veiklai laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, įskaitant Krymo Autonominę Respubliką ir Sevastopolio miestą, nes tai pažeidžia mūsų valstybės suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, - sakoma diplomatų pareiškime.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, spalio 21–27 dienomis TATENA tęs savo misijas Ukrainos atominių elektrinių aukštosios įtampos pastotėse, kurios yra svarbios branduolinei saugai.


Šiame straipsnyje: TATENAKrymaskaras Ukrainojerusijos finansavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių