Rusijos teismas JAV žurnalistui skyrė 16 metų kalėjimo

  • Teksto dydis:

Rusijos teismas procesas šnipinėjimu apkaltintam JAV reporteriui Evanui Gershkovichui penktadienį skyrė 16 metų kalėjimo, pranešė vietos žiniasklaida.

Leidinio „The Wall Street Journal“ 32 metų korespondentas E. Gershkovichas yra pirmasis nuo sovietinių laikų Vakarų žurnalistas, Rusijoje apkaltintas šnipinėjimu. Jo bylą Vašingtonas vadina suklastota.

2023-iųjų kovą komandiruotės metu Jekaterinburge sulaikytas E. Gershkovichas daugiau nei metus yra laikomas Maskvos Lefortovo kalėjime, garsėjančiame sunkiomis sąlygomis.

Prokurorai prašė jam skirti 18 metų įkalinimo.

E. Gershkovicho teismo procesas po vėlai birželį įvykusio pirmojo posėdžio vyksta labai sparčiai.

Kitos panašios bylos Rusijoje būdavo nagrinėjamos daug lėčiau, tarp posėdžių būdavo savaičių ar net mėnesių pertraukos.

Vašingtono nuomone, E. Gershkovichas buvo sulaikytas pirmiausia tam, kad pasitarnautų Rusijai kaip derybinė korta siekiant užsienyje nuteistų rusų paleidimo.

Tarp šalių tvyro itin didelė įtampa dėl Maskvos karo Ukrainoje.

Rusijos politika yra nesikeisti kaliniais, jei jie dar nėra nuteisti.

Ir Maskva, ir Vašingtonas yra sakę, kad neatmeta galimybės apsikeisti kaliniais, įskaitant E. Gershkovichą, bet neužsimena, kada tai galėtų įvykti.

Kremlius viešai nėra pateikęs įrodymų, pagrindžiančių kaltinimus šnipinėjimu E. Gershkovichui, tik sakė, kad jis buvo sučiuptas darantis nusikaltimą – šnipinėjantis vieną tankų gamyklą Urale. Maskva teigia, kad jis dirbo JAV Centrinei žvalgybos agentūrai (CŽA).

„Evanas niekada nedirbo Jungtinių Valstijų vyriausybei. Evanas nėra šnipas“, – praėjusį mėnesį sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Jungtinių Tautų ekspertų grupė šį mėnesį paskelbė išvadas, kad E. Gershkovicho suėmimas Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu yra savavališkas, ir paragino jį nedelsiant paleisti.

JAV gimęs ir Naujajame Džersyje augęs emigrantų iš Sovietų Sąjungos sūnus reportažus iš Rusijos rengė nuo 2017 metų. Net Maskvai 2022-ųjų vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą, jis nusprendė pasilikti Rusijoje.

Iš kalėjimo E. Gershkovichas su draugais ir šeima bendrauja ranka rašytais laiškais. Jie parodo, kad jis išsaugojo humoro jausmą ir neprarado vilties.

Per pirmąjį teismo posėdį birželio 26-ąją jis trumpai pasveikino žurnalistus, šypsojosi ir atrodė gerai nusiteikęs. Jo galva buvo nuskusta.

„The Wall Street Journal“ kaltinimus E. Gershkovichui vadina fiktyviais ir sako, jog jis niekada nedirbo JAV vyriausybei, o suimtas buvo dėl to, kad paprasčiausiai dirbo savo darbą.

Baltieji rūmai perspėja Rusijoje dar esančius JAV piliečius dėl neteisėto sulaikymo rizikos tuojau pat išvykti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Labai gerai, taip ir reikia jankiu imperijalistų padugnei, galėjo skirti ir 20 metų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių