Rusijos sabotažo aktai NATO šalyse: kaip su tuo kovoti

  • Teksto dydis:

Čekijos ministras pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad dėl neseniai Prahoje įvykdyto nesėkmingo miesto autobusų padegimo greičiausiai kalta Maskva. Jis pabrėžė, kad sužlugdytas sąmokslas buvo hibridinio karo, kurį Rusija vykdo prieš Čekiją, dalis. Tačiau ką valdžios institucijos gali padaryti, kovodamos su tokio pobūdžio žemo lygio terorizmu? Apie tai LNK žurnalistas pasikalbėjo su Žygimantu Pavilioniu, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku.

– Tai politinis ar kriminalinis klausimas? Ar politikai gali kažką padaryti dėl šių sabotažų, dėl kurių Europa yra įspėta?

– Na, čia yra teroristiniai aktai. Realiai jau nebetinka žodis hibridinės, tai jau kinetinės atakos, kurios vykdomos ES ir NATO šalių teritorijose, Baltijos šalyse, Lenkijoje. Tai tikrai labai įdėmiai stebima, visos žvalgybos tai fiksuoja, ne apie viską galima kalbėti, bet tai tikrai yra matoma. Pastebima ir tai, kad, pavyzdžiui, „Hamas“ teroristai, kurie padarė sėkmingą ataką, sako, kad rusų kolegos mokys tokių atakų savo akademijose. Viso pasaulio laisvų demokratinių šalių žvalgybos pastebi, kad faktiškai nesurasi teroristinės grupelės, kurioje nedalyvautų Rusija. Kodėl Rusija apsisprendė taip daryti? Aš manau, visų pirma dėl politinių priežasčių. Pasaulyje visur vyksta rinkimai – jeigu padarai vieną ar kitą rimtesnį veiksmą, tai gali paveikti politinę darbotvarkę. Žiūrėkite, kas vyksta Prancūzijoje, visokie karstai buvo tampomi ar kitais būdais buvo juodinamas Emmanuelis Macronas. Tada, jei atvedi į valdžią prorusiškų veikėjų arba bent laikinai paralyžiuoji, kaip neseniai paralyžiavo Rusija kongresą dėl karinės paramos, tai ukrainiečiams kainuoja labai daug. Ką gali padaryti politikai? Politikai gali padaryti tai, dėl ko bus tariamasi ir Vašingtono NATO viršūnių susitikime, – pakelti pagaliau gynybos biudžetą bent iki 2,5 proc. BVP, 2 proc. nebeužtenka, pafrontės valstybėse keliame iki 3 proc., atkurti gynybos pramonę iki bent panašaus į Šaltojo karo lygį, nes faktiškai „nusirengėme“ visiškai, ir tada turėti pergalės planą, kaip nugalėti Rusiją, tačiau ne visi dar ryžtasi apie tai kalbėti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Tai tolima ateitis ir ne viskas priklauso tik nuo europiečių politikų. Tačiau prieš kelias savaites Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas paskelbė apie sulaikytus devynis asmenis, kurie gali būti atsakingi už gausybę žemo lygio sabotažų, įskaitant „Ikea“ sandėlio padegimą Vilniuje ir kai kurių gamyklų padegimą Lenkijoje. Jis sako, kad vyksta konsultacijos su kaimynais ir sąjungininkais. Ar politiniu lygiu kas nors kalbama su lenkais šia tema?

– Visais lygiais kalbama. Ką tik „Financial Times“ išėjo mano, Vokietijos Užsienio reikalų komiteto, Amerikos Užsienio reikalų komiteto pirmininkų laiškas, kuriame mes kreipiamės į G7 lyderius, sakydami, mielieji, šitiems vagims ir nusikaltėliams niekas kitas kaip jų turtas nesvarbu, jie žudo dėl turto. Jūs turite savo rankose 300 mlrd. rusų turto, kol kas leidžiate panaudoti kažkokias palūkanas, maždaug 3 mlrd. dydžio, kai Ukrainos žala yra bent 500 mlrd. eurų. Areštuokite visą jų turtą, bet darykite tai kartu. G7 lyderiai būtent šiuo klausimu tarsis šį savaitgalį. Mes puikiai žinome, kad jų darbotvarkėje tai yra. Amerika yra pasiruošusi judėti daug toliau, jei ir vokiečiai ir prancūzai pajudės panašiai, matydami, kokios hibridinės atakos jau vyksta pas juos ir kokios prorusiškos jėgos gali būt išrinktos ir formuoti vyriausybes. Gal vis dėlto suprasime, kad tos jėgos atsiranda ne šiaip sau.

– Čekijos ekspertai sako, kad neįmanoma apsisaugoti nuo tokio žemo lygio sabotažo aktų. Jie bandė padegti autobusus Prahoje, buvo padegtas „Ikea“ sandėlis, buvo dar keletas padegimų Lenkijoje. Iš principo tai nėra strateginiai objektai, tokių taikinių skaičius yra neribotas. Man įdomu, ką jūs apie tai manote, ką Rusija gauna iš tokių sabotažo aktų?

– Iš tikrųjų sunku atsakyti į vadinamąsias vienišų vilkų arba žemo profilio atakas. Tai parodė ir Izraelio tragedija – kai ruošiesi didžiulei aukšto lygio atakai, o pas tave ateina galvažudžiai su peiliais, tu to nesitiki. Ne veltui „Hamas“ sako, kad rusai iš mūsų mokosi. Atsakymas visada turi būti strateginis, turi ieškoti priežasčių, kas remia „Hamas“ ar rusus, tos gijos tikrai visos susirenka į rusų karinę žvalgybą ir jų sprendimus, ir tada suprasti, ką jiems labiausiai skauda. Tai, apie ką šnekėjau, ko nelabai norėjo išgirsti opozicija, – mes ruošiamės padidinti savo gynybos biudžetą iki 3 proc., tai ne 4 proc., bet net iki 3 proc. padidinti yra sunku. O visa opozicija šoka į priekį ir sako, žinote, paukščiukams bus blogai, mums bus blogai...

Kai ruošiesi didžiulei aukšto lygio atakai, o pas tave ateina galvažudžiai su peiliais, tu to nesitiki.

– Galbūt jie teisūs? Gynybos biudžetas gali būti ir 15 proc. BVP, bet jūs negalite dėl to apsaugoti kiekvienos parduotuvės sandėlio...

– Jeigu mes, būdami NATO nariai, elgsimės taip atsakingai, kaip elgėsi Baltijos šalys ar Lenkija, kuri yra čempionė pagal gynybos biudžetą, jei darysime bent pusę tiek, kiek mes, mielieji, mes esame 25 kartus turtingesni! Ko labiausiai bijo Kinija, Rusija? Kad mes savo ekonominę jėgą pradėsime naudoti gynybai. Jeigu to nepadarysime, jei ir toliau kalbėsime taip, kaip vakar kalbėjo visokie gaižauskai ir panašūs tipai iš opozicijos, kalbėsime apie ką tik nori, bet ne apie gynybą, tada belieka laukti atakų vienoje ar kitoje gatvėje.

– Tačiau jeigu įvyktų žemo lygio sabotažas, ką Rusija pasirengusi daryti visoje Europoje, ar reikia politinio atsako ir koks tas politinio atsakas turi būti?

– Šaltojo karo laikais į kiekvieną tokį veiksmą buvo atsakoma labai panašiu veiksmu. Kol kas Vakarai tam nepasiruošę.

– Jūs sakote, kad jeigu ateina kriminaliniai nusikaltėliai ir padega „Ikea“ sandėlį, reikėtų padegti tokį sandėlį Rusijoje?

– Ne, reikėtų pagal visas tarptautines karo taisykles leisti ukrainiečiams su visais mūsų ginklais atakuoti karinius objektus Rusijoje, nes jie inicijuoja tuos veiksmus.


Šiame straipsnyje: RusijasabotažasgaisraiKremlius

NAUJAUSI KOMENTARAI

.

.  portretas
Nieko naujo straipsnis nepasakė. ruzija yra kaip vėžys pasaulio žemėlapy.

Fakte, nemalk šūdo Kvaiša

Fakte, nemalk šūdo Kvaiša portretas
`

Faktas

Faktas portretas
Rašistinė Putino klika įdarbina kriminalinius nusikaltėlius ne tik kariauti Ukrainoje, bet ir vykdyti teroro aktus Europoje ir Pasaulyje. Nei Putinui, nei jo klikai moraliniai principai neegzistuoja.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių