Rusijoje 12 metų kalėti nuteista protestą balionais pareiškusi moteris

  • Teksto dydis:

Rusijos karo teismas penktadienį vienai ukrainietei skyrė 12 metų kalėjimo bausmę už tai, kad ji pernai virš Maskvos paleido keletą mėlynai-baltai-mėlynai – pasipriešinimo invazijai Ukrainoje spalvomis – dažytų balionų.

35-erių Ukrainos pilietė Kristina Liubašenko buvo pripažinta kalta dalyvavusi „teroristinėje“ grupuotėje ir skleidusi „melagingą informaciją“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Prokurorų teigimu, ji vykdė prieš Kremlių veikiančio ir Rusijoje uždrausto „Rusijos laisvės regiono“ nurodymus.

Šis legionas, kurį sudaro Kyjivą remiantys ir Maskvos invazijai Ukrainoje nepritariantys rusai, Rusijoje yra įvykdęs keletą ginkluotų išpuolių.

Anot prokurorų, K. Liubašenko paleido balionus į dangų virš Rusijos sostinės ir per daugiabutyje ant palangės pastatytus garsiakalbius transliavo „melagingą informaciją“ apie Maskvos karą Ukrainoje.

Nepriklausomas Rusijos naujienų portalas „Mediazona“ citavo K. Liubašenko advokatės žodžius, kad ji 2022 m., kai jos šalyje prasidėjo plataus masto rusų invazija, iš Ukrainos pabėgo į Šveicariją ir ten gavo pabėgėlės statusą.

Šveicarijoje ji gyveno kartu su savo sergančia motina, seneliu ir dviem dukterimis, kol ilgainiui susidūrė su finansiniais sunkumais, advokatės Liudmilos Posmitnajos žodžius citavo „Mediazona“.

Šveicarijoje ji susipažino su vyriškiu, kuris taip pat prisistatė pabėgėliu iš Ukrainos ir paskolino jai pinigų, o po to paprašė vykti į Maskvą, paaiškino L. Posmitnaja.

Vyriškis pirma jai liepė paleisti geltonai mėlynų balionų, simbolizuojančių Ukrainos vėliavą.

Teisininkės teigimu, K. Liubašenko iš pradžių atsisakė per garsiakalbius ką nors skelbti, tačiau vyriškis ėmė grasinti ir pareiškė, kad iš jos bus atimtos teisės matytis su dukterimis.

„Mediazona“ pranešė, kad K. Liubašenko teisėjams ukrainietiškai pasakė: „Manau, jūs visi suprantate, dėl ko kilo ši byla“.

Nuo karinės operacijos pradžios Rusija ėmėsi plataus masto priemonių kitaminčiams nuslopinti ir griežtai baudė žmones, nuteistus už sabotažą šalies viduje.

Rusijoje taip pat uždrausta viešai reikšti simpatijas Ukrainai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių