Pakistano policija suėmė buvusį O. bin Ladeno asmens sargybinį

  • Teksto dydis:

Pakistano kovos su terorizmu policija suėmė buvusį velionio „Al Qaedos“ lyderio Osamos bin Ladeno asmens sargybinį, saugojusį teroristų vadeivą Afganistane, penktadienį pranešė pareigūnai.

Aminulas Haqas, kadaise vadovavęs elitiniam O. bin Ladeno saugumo padaliniui, buvo suimtas Gudžrate, pranešė pareigūnai. Jis buvo įtrauktas į Jungtinių Tautų (JT) pasaulio teroristų sąrašą ir 2007 m. jau buvo suimtas Pakistane. 2011 m. paleistas iš Pakistano kalėjimo, A. Haqas vėl pasirodė Afganistano Nangarharo regione 2021 m., kai į valdžią Afganistane grįžo Talibanas. Neseniai jis atvyko į Pakistaną, jo vizito tikslas tiriamas.

Pasak kovos su terorizmu pareigūno, „Al Qaedos“ lyderio apsaugininkas turėjo Afganistano ir padirbtus Pakistano asmens dokumentus, kuriais pasinaudojo keliaudamas. Kovos su terorizmu policija surengė reidą į kompleksą, kuriame jis buvo apsistojęs, gavusi žvalgybos pranešimą, kad jis gali būti Gudžrato rajone. 

A. Haqas yra pirmasis aukšto rango „Al Qaedos“ veikėjas, suimtas Pakistane nuo tada, kai valdžią Afganistane perėmė Talibanas.

JAV pajėgos 2011 m. nukovė O. bin Ladeną per reidą į jo gyvenamąjį kompleksą Pakistano šiauriniame Abotabado mieste. Vėlesniais metais per JAV dronų smūgius šalyje buvo nukauti keli „Al Qaedos“ vadai arabai, afganai ir pakistaniečiai, tai susilpnino kadaise grėsmingą pasaulinį teroristų tinklą. Tačiau, remiantis naujausiomis JT ataskaitomis, nuo 2021 m. rugpjūčio, kai valdžią Kabule perėmė Talibanas, grupuotė siekia atgimti regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių