Nebėra jėgų? „Hamas“ reikalauja įgyvendinti J. Bideno pasiūlytą paliaubų planą

  • Teksto dydis:

Islamistų grupuotė „Hamas“ sekmadienį paragino tarptautinius tarpininkus įgyvendinti Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pateiktą planą dėl paliaubų Gazos Ruože, o ne toliau rengti derybas.

Raginimas paskelbtas praėjus dienai po vieno iš daugiausiai aukų pareikalavusių Izraelio smūgių apgultame Gazos Ruože per daugiau nei 10 mėnesių trunkantį karą.

Tarptautiniai tarpininkai buvo kvietę Izraelį ir „Hamas“ atnaujinti derybas siekiant susitarimo dėl paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo, reaguodami į kovų Gazos Ruože ir Irano remiamų kovotojų lyderių nužudymo sukeltą baimę, kad konfliktas gali išplisti ir apimti didesnę regiono dalį.

Izraelis, kurio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu kaltinamas užtęsęs karą dėl politinės naudos, yra priėmęs JAV, Kataro ir Egipto kvietimą dalyvauti ketvirtadienį planuojamose derybose.

Sekmadienį „Hamas“ pareiškė norinti, kad būtų įgyvendintas gegužės 31 dieną J. Bideno išdėstytas planas dėl paliaubų, kurį vėliau parėmė Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, „vietoje tolesnių derybų raundų ar naujų pasiūlymų“.

„Hamas“ „reikalauja, kad tarpininkai pateiktų planą, kaip įgyvendinti tai, ką jie pasiūlė judėjimui (...), remdamiesi Bideno vizija ir JT Saugumo Tarybos rezoliucija, ir priverstų okupaciją (Izraelį) to laikytis“, teigiama pranešime.

Pristatydamas planą J. Bidenas pavadino jį trijų etapų ilgalaikių paliaubų ir visų įkaitų išlaisvinimo planu, ir sakė, kad tai yra Izraelio pasiūlymas. Nuo to laiko tarpininkavimo pastangomis susitarimo pasiekti nepavyksta.

Pagal šį planą būtų užbaigtas karas, išlaisvinti visi Gazos Ruože laikomi įkaitai ir atkurta nuniokota palestiniečių teritorija be „Hamas“ valdžios.

Antradienį „Hamas“ paskyrė savo vadovą Gazos Ruože Yahyą Sinwarą pakeisti nužudytą politinį lyderį ir derybininką Ismailą Haniyeh. Šis buvo nužudytas liepos 31-ąją Teherane per išpuolį, dėl kurio kaltinamas atsakomybės neprisiimantis Izraelis.

I. Haniyeh nužudymas, įvykęs netrukus po to, kai Izraelis per smūgį Beirute nužudė „Hamas“ sąjungininkės, Libano grupuotės „Hezbollah“ karinį vadą, sukėlė intensyvias diplomatijos pastangas siekiant užkirsti kelią didesniam karui Viduriniuose Rytuose.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai teigė, kad Kan Junise – nuniokotame pagrindiniame pietiniame Gazos Ruožo mieste – Izraeliui savaitgalį paskelbus naują įsakymą evakuotis, iš šiaurinių rajonų pabėgo šimtai palestiniečių.

Kariškiai iš oro mėtė lapelius ir į telefonus siuntė pranešimus su įspėjimais apie „pavojingas kovas“ Džalos rajone ir liepė palestiniečiams palikti teritoriją, kuri iki sekmadienio buvo laikoma saugia humanitarine zona.

Panašūs įsakymai evakuotis būdavo skelbiami prieš didelius karinius įsiveržimus ir dažnai priversdavo palestiniečius, per karą jau perkeltus daugybę kartų, vėl susikrauti daiktus ir išvykti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių