Į agentūros AFP biurą Gazoje greičiausiai pataikė Izraelio tanko sviedinys

  • Teksto dydis:

Bendro naujienų agentūros AFP ir tarptautinių žiniasklaidos kanalų atlikto tyrimo, kurio rezultatai buvo paskelbti antradienį, metu nustatyta, kad sprogimą, praėjusių metų lapkričio 2 d. apgriovusį pasaulio naujienų agentūros biuro pastatą Gazoje, greičiausiai sukėlė Izraelio tanko paleistas sviedinys.

Maždaug 50 žurnalistų iš 13 kanalų konsorciumas, kuriam vadovavo tiriamosios žurnalistikos kanalas „Forbidden Stories“, keturis mėnesius vykdė tyrimą, kurio taikinyje buvo keletas smūgių, per kuriuos nuo spalio 7 d., kai Gazoje prasidėjo karas, nukentėjo reporteriai ir žiniasklaidos infrastruktūra.

Per smūgį, naujienų agentūros AFP biurui suduotą nuo karo veiksmų, kuriuos sukėlė Palestinos smogikų organizacijos „Hamas“ Izraelyje surengtas išpuolis, pradžios praėjus mažiau nei mėnesiui, žmonės nenukentėjo, nes personalas iš objekto jau buvo evakuotas.

Tačiau buvo smarkiai apgadinta biuro pastato 11 aukšte įsikūrusi serverinė.

Vienu aukštu žemiau esančiame balkone sumontuota naujienų agentūros AFP vaizdo kamera fiksavo Izraelio operacijos „Hamas“ valdomoje teritorijoje vaizdus ir juos tiesiogiai transliavo žiūrovams visame pasaulyje.

Jai pavyko užfiksuoti ir tą momentą, kai į biurą pataikė sviedinys.

Tyrimo metu žurnalistai ir ekspertai analizavo šį įrašą, smūgio pasekmių vaizdus ir iš palydovo darytas nuotraukas, mėgindami nustatyti sprogimo priežastį.

Penki apklausti ekspertai pasakė, kad žalą serverinei greičiausiai padarė tanko sviedinys – be Izraelio, jokia kita konflikto šalis tokios ginkluotės neturi.

Izraelio kariuomenė pareiškė, kad „į pastatą nebuvo taikytasi“, o birželį pranešė, kad šis incidentas yra tiriamas.


Šiame straipsnyje: IzraelisGazažurnalistaiaukos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių