Filipinai neigia praradę ginčijamą Pietų Kinijos jūros rifą

  • Teksto dydis:

Filipinai pirmadienį primygtinai tvirtino, kad neatsisakė ginčijamo Pietų Kinijos jūros rifo, praėjus dviem dienoms po to, kai po kelis mėnesius trukusios priešpriešos su Kinija atitraukė ten stovėjusį laivą.

„Mes nieko nepraradome“, – spaudos konferencijoje teigė Filipinų pakrančių apsaugos komodoras Jay'us Tarriela, pažadėjęs, kad ‚„pakrančių apsauga bus Eskodos seklumoje“ po to, kai iš rifo, tarptautiniu mastu vadinamo Sabinos sekluma, pasitraukė jos flagmanas ‚„BRP Teresa Magbanua“.

Pekinas ir toliau reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, nors tarptautinis tribunolas nusprendė, kad jo teiginiai neturi teisinio pagrindo, ir agresyviai veikė prieš Filipinų vyriausybės laivus prie Sabinos seklumos ir kitų ginčytinų vietų strateginiame vandens kelyje.

Pastaraisiais mėnesiais Kinijos jūreiviai taranavo, blokavo, apšaudė iš vandens patrankų ir net įlipdavo į Filipinų laivus, padarydami žalos ir sužeisdami žmones.

Balandį Manila dislokavo laivą „Teresa Magbanua“, kad neleistų Pekinui susigrąžinti Sabinos seklumos, bet po to, kai keturi įgulos nariai susirgo ir laivas buvo apgadintas susidūrus su Kinijos laivu, jį atšaukė.

J. Tarriela atmetė palyginimus su 2012 metų įvykiais, kai Pekinas perėmė Skarboro seklumos kontrolę po panašaus kelis mėnesius trukusio konflikto.

Jis teigė, kad Sabinos sekluma yra daug didesnė už Skarboro seklumą ir tvirtino, kad Kinija negalės sutrukdyti Filipinams siųsti patrulius aplink 137 kvadratinių kilometrų plotą.

„Tai nėra pralaimėjimas“, – sakė J. Tarriela, paneigdamas prielaidas, kad pakrančių apsauga „palieka savo postą“ prie seklumos.

„Mes tik keičiame laivo vietą, – pareiškė jis. – Tai nereiškia, kad pakrančių apsaugos laivai ten nebebus dislokuoti.“

Saugumo sumetimais jis nenorėjo pasakyti, kaip greitai Filipinai galėtų nusiųsti kitą laivą į šį rajoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių