F. Marcosas: Filipinai negali nusileisti per teritorinius ginčus

  • Teksto dydis:

Filipinai negali nusileisti per teritorinius ginčus, po virtinės konfrontacijų su Pekinu Pietų Kinijos jūroje pirmadienį pareiškė prezidentas Ferdinandas Marcosas.

„Filipinai negali nusileisti. Filipinai negali atsisakyti [teisių]", – sakydamas metinį pranešimą Kongresui pabrėžė F. Marcosas.

Manila yra įsitraukusi į seną teritorinį ginčą su Pekinu dėl kai kurių strategiškai svarbios Pietų Kinijos jūros dalių. Šia jūra vykstanti prekyba yra verta trilijonų dolerių (eurų) per metus.

Savo kalboje F. Marcosas Kinijos nepaminėjo, bet sakė, kad Filipinai ir toliau suras būdų įtampai ginčijamuose rajonuose deeskaluoti nekenkdama savo pozicijai ir principams.

Komentaras buvo išsakytas Filipinams ir Kinijai pasiekus laikiną susitarimą dėl filipiniečių karių, dislokuotų Antrojoje Tomo seklumoje, aprūpinimo misijų. Ši sekluma pastaraisiais mėnesiais atsidurdavo smurtinių susidūrimų epicentre.

Pekinas reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą ir siunčia pakrančių apsaugos bei kitus laivus patruliuoti ginčijamuose vandenyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių