Charkive sulaikytas rusų šnipas

  • Teksto dydis:

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) pranešė sulaikiusi rusų karinės žvalgybos šnipą, be kita ko, rengusį seriją išpuolių prieš Charkivą, kurių metu būtų naudojamos raketos ir bombos, o pagrindiniai jų taikiniai būtų slaptos svarbios techninės dokumentacijos saugyklos.

„Tokiu būdu okupantai tikėjosi sunaikinti šiose saugyklose laikomus technologinius dokumentus, planus ir brėžinius, būtinus regiono pramonės įmonėms atkurti“, – nurodoma pranešime.

Siekdama koordinuoti antskrydžius, Rusijos žvalgybos tarnyba užverbavo Charkive gyvenantį ir vieno banko filiale dirbantį Rusijos pilietį.

Taikinių koordinatėms gauti pastarasis pasitelkė savo pažįstamą, dirbusią vietos vyriausybinėje agentūroje ir turėjusią prieigą prie įslaptintos informacijos.

Susirašinėdamas žinučių siuntimo programėle, rusas ėmė ją kamantinėti apie slaptų dokumentų saugyklų koordinates.

UST šnipą demaskavo ankstyvojoje nusikalstamos veikos stadijoje. Todėl buvo užfiksuotas kiekvienas jo žingsnis, o užbaigus specialiąją operaciją jam buvo skirtas namų areštas.

Be to, tyrimo metu nustatyta, kad nusikaltėlis taip pat žvalgė ir gynybos pajėgų pozicijas Charkive.

Tuo tikslu jis nuosavu automobiliu reguliariai važinėjo po miestą ir slapta kamera filmavo Ukrainos gynėjų dislokacijos vietas.

Pasak tyrėjų, šnipas anoniminiu žinučių siuntimo programėlės pokalbių kanalu palaikė tiesioginį ryšį su vyriausiosios Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo valdybos (GRU) atstovu.

Atlikus kratą sulaikytojo bute, UST paėmė Rusijos pasą, automobilinį vaizdo registratorių su nufilmuotomis karinių objektų pozicijomis ir mobiliųjų telefonų, kuriuose buvo susirašinėjimo su agresoriumi įrodymų.

UST tyrėjai pareiškė nusikaltėliui įtarimus pagal du Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnius – 114 straipsnio 1 dalį (šnipinėjimas) ir 114-2 straipsnio 3 dalį (neteisėtas informacijos apie Ukrainos ginkluotąsias pajėgas platinimas, siekiant suteikti šią informaciją valstybei, vykdančiai ginkluotą agresiją prieš Ukrainą).

Nusikaltėlis yra sulaikytas, jam gresia 15 metų kalėjimo bausmė ir turto areštas.

Pranešama, kad UST ir nacionalinė policija neutralizavo Rusijos FSB agentų grupuotę, Ukrainoje, Lenkijoje ir Baltijos valstybėse rengusią padegimus viešosiose vietose.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos žvalgybasulaikytas šnipas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių