Bangladešo protestuose žuvo beveik 200 žmonių

  • Teksto dydis:

Bangladeše po protestų dėl įdarbinimo kvotų, sukėlusių visuotinius neramumus, per kelias smurto dienas buvo suimta daugiau kaip 2 500 žmonių, rodo AFP antradienį atnaujinti duomenys.

Mažiausiai 174 žmonės žuvo, tarp jų keli policijos pareigūnai, rodo atskiri AFP duomenys apie aukas, gauti iš policijos bei ligoninių.

Praėjusią savaitę prasidėjusios demonstracijos prieš politizuotas priėmimo į paklausias valstybines darbo vietas kvotas peraugo į vienus didžiausių neramumų per visą ministrės pirmininkės Sheikh Hasinos valdymo laikotarpį.

Pietų Azijos šalyje buvo įvesta komendanto valanda ir pasitelkta kariuomenė, o visoje šalyje dėl nutrūkusio interneto ryšio smarkiai sumažėjo informacijos srautas, todėl daugeliui žmonių sutriko kasdienis gyvenimas.

Sekmadienį Aukščiausiasis Teismas sumažino darbo vietų, rezervuotų tam tikroms grupėms, įskaitant 1971 metų Bangladešo išsivadavimo karo prieš Pakistaną „laisvės kovotojų“ palikuonis, skaičių.

Demonstracijoms vadovavusi studentų organizacija pirmadienį 48 valandoms sustabdė protestus, o jos lyderis pareiškė, kad jie nenorėjo, jog dėl reformų būtų pralieta „tiek daug kraujo“.

Antradienį, kariuomenės vadui pareiškus, kad padėtis „kontroliuojama“, apribojimai liko galioti.

Pagrindinės protestus organizuojančios grupės „Studentai prieš diskriminaciją“ vadovas pirmadienį ligoninės palatoje AFP sakė, kad baiminasi dėl savo gyvybės po to, kai buvo pagrobtas ir sumuštas, o antradienį organizacija pranešė, kad mažiausiai keturi jos lyderiai dingo, ir paprašė valdžios institucijų iki vakaro juos „grąžinti“.

„Beatodairiškai žudomi“

Valdžios atsakas į protestus sulaukia plačios kritikos, o Bangladešo Nobelio taikos premijos laureatas Muhammadas Yunusas savo pareiškime paragino „pasaulio lyderius ir Jungtines Tautas padaryti viską, kas jų galioje, kad smurtas būtų nutrauktas“.

Gerbiamas 83 metų ekonomistas, kuriam priskiriami nuopelnai už tai, kad jo įkurtas mikrofinansų bankas padėjo milijonams žmonių išbristi iš skurdo, užsitraukė Sh. Hasinos, kuri apkaltino jį „kraujo čiulpimu“ iš vargšų, nemalonę.

„Kiekvieną dieną beatodairiškai žudomi jauni žmonės, – sakė M. Yunusas AFP. – Ligoninės neatskleidžia sužeistųjų ir žuvusiųjų skaičiaus.“

Vyriausybės duomenimis, Bangladeše apie 18 mln. jaunų žmonių neturi darbo, todėl birželį vėl pradėta taikyti kvotų sistema, kuri buvo sustabdyta nuo 2018 metų, labai nuvylė išsilavinimą įgijusius studentus, susiduriančius su didele darbo vietų krize.

Visoje šalyje kilus protestams, Aukščiausiasis Teismas sekmadienį sumažino rezervuotų darbo vietų skaičių nuo 56 proc. iki 7 proc. ir daugiausia jas skyrė „laisvės kovotojų“ vaikams ir anūkams.

Nors 93 proc. darbo vietų bus suteikiamos pagal nuopelnus, sprendimas neatitiko protestuotojų reikalavimų visiškai atsisakyti „laisvės kovotojų“ kategorijos.


Šiame straipsnyje: Bangladešasprotestaiaukos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių