Australija Ukrainai dovanoja 49 tankus „Abrams“

  • Teksto dydis:

Australija padovanos Ukrainai 49 senstančius amerikiečių gamybos tankus „Abrams“ ir taip artėjant sunkiai žiemai sustiprins jos sausumos pajėgas, ketvirtadienį pranešė gynybos departamentas.

Daugiau nei 60 tonų sveriantys tankai „M1A1 Abrams“ su padidinta ugnies galia turėjo būti iškomplektuoti nuo kitų metų.

Tačiau nuspręsta juos siųsti į Ukrainą ir tokį sprendimą australai priėmė po to, kai Vašingtonas neseniai pristatė naują 425 mln. JAV dolerių (391,26 mln. eurų) vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą.

„Mes stovime petys į petį su Ukraina kovoje prieš neteisėtą Rusijos invaziją“, – pareiškime, kuriame skelbiama apie tankų dovanojimą, sakė Australijos gynybos pramonės ministras Patas Conroy'us.

P. Conroy'us vėliau šią savaitę NATO būstinėje Briuselyje susitiks su Ukrainos pareigūnais.

„Esu ypač dėkingas už drąsų Australijos sprendimą suteikti 49 tankus „M1A1 Abrams“ mūsų gynybai nuo Rusijos agresijos“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „X“ rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Australija išlieka patikima mūsų partnere ginant laisvę, demokratiją, žmonių gyvybes ir pasaulinį saugumą“, – pažymėjo jis.

Kai kuriuos senstančius tankus užteks šiek tiek paremontuoti, o kiti pravers dėl atsarginių dalių.

Ukraina kelis kartus kreipėsi į Australiją, prašydama padovanoti senos karinės įrangos.

Australija šių metų pradžioje planavo utilizuoti nebeeksploatuojamus sraigtasparnius „MRH-90 Taipan“, nors Ukraina prašė perduoti orlaivius jai.

Tuo metu P. Conroy teigė, kad sraigtasparniai buvo techniškai netvarkingi.

Australijos gynybos analitikas Michaelas Shoebridge'as (Maiklas Šūbridžas) įsitikinęs, kad Kanberai reikia aukoti daugiau karinės įrangos.

„Australijos sprendimas siųsti nebeeksploatuojamus tankus „M1A1 Abrams“ Ukrainai yra gera žinia“, – pareiškė jis.

„Tai rodo pasikeitusį ankstesnį siaubingą pareigūnų požiūrį į Australijos kariuomenės nebenaudojamas sistemas, kuomet sraigtasparniai „Taipan“ buvo supjaustyti ir išmesti, o ne perduoti Ukrainai, kaip ji prašė“, – tikino jis.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeaustralijos paramatankai Abrams

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių