Australijoje sužlugdyta islamistų planuota ataka, sulaikyti du asmenys

  • Teksto dydis:

Australijos kovos su terorizmu policija trečiadienį pranešė sužlugdžiusi artimiausiu metu planuotą įvykdyti ataką, susijusią su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), kai Sidnėjuje buvo suimti du vyrai ir konfiskuoti peiliai, vaizdo įrašas ir tos kovotojų grupuotės vėliava.

Australija, kuri yra artima JAV sąjungininkė ir tvirtai remia pastangas pažaboti „Islamo valstybę“, kontroliuojančią dideles teritorijas Sirijoje bei Irake, nuo praėjusių metų yra paskelbusi aukštesnio lygio saugumo parengtį dėl radikalių vietos islamistų išpuolių grėsmės.

Šalis pernai rugsėjį pirmąkart paskelbė „aukštą“ teroro atakų grėsmės lygį ir surengė virtinę reidų, kuriuose dalyvavo šimtai policijos pareigūnų, gavusi informacijos, kad „Islamo valstybės“ šalininkai planuoja įvykdyti viešą egzekuciją, nupjaudami aukai galvą.

Policija pranešė, kad du 24 ir 25 metų amžiaus vyrai buvo suimti antradienį per reidą viename name vakariniame Sidnėjaus priemiestyje ir apkaltinti planavę įvykdyti teroro išpuolį.

„Atliekant kratą toje vietoje rasta įvairių daiktų, įskaitant mačetę, medžioklinį peilį, uždraustos teroristinės organizacijos savadarbę vėliavą ir vaizdo įrašą, kuriame vienas vyras kalba apie atakos surengimą“, – trečiadienį žurnalistams sakė Naujojo Pietų Velso policijos komisaro pavaduotoja Catherine Burn (Ketrin Bern).

„Manome, kad įtariamieji planavo įvykdyti tą išpuolį vakar“, – sakė ji.

Įtariamieji anksčiau nebuvo patekę į policijos akiratį, nurodė C.Burn.

„Tai atspindi grėsmę, su kuria dabar turime gyventi ir dėl kurios turime imtis veiksmų“, – pabrėžė pareigūnė.

Manoma, kad mažiausiai 70 Australijos piliečių yra prisidėję prie „Islamo valstybės“ kovotojų Sirijoje ir Irake, o pačioje Australijoje yra apie 100 tos grupuotės „pagalbininkų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių