V. Zelenskis Londone susitiko su JK premjeru K. Starmeriu

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Keiru Starmeriu, Londone pradėjęs įtemptą kelionę po Europos šalis sąjungininkes, siekdamas užsitikrinti pagalbą Rusijos puolimą atremiančiai Ukrainai prieš kitą mėnesį vyksiančius JAV rinkimus.

Abu paspaudė rankas ir nusifotografavo ant raudonojo kilimo prie Dauning Stryto Londono centre. Vėliau K. Starmeris planuoja susitikti su naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi Marku Rutte. V. Zelenskis ir K. Starmeris apsikabino prie Didžiosios Britanijos lyderio rezidencijos Dauning Stryte prieš virtinę derybų, kuriose dalyvaus ir naujasis NATO generalinis sekretorius M. Rutte.

Pastarąjį kartą V. Zelenskis ir K. Starmeris susitiko prieš dvi savaites Jungtinėse Tautose Niujorke. V. Zelenskis pristatė Vakarų lyderiams savo „pergalės planą“, siekdamas didesnės karinės pagalbos, ypač leidimo naudoti Vakarų ginklus, įskaitant Jungtinės Karalystės tiekiamas raketas „Storm Shadow“, smogiant į taikinius Rusijos gilumoje.

K. Starmeris priėmė V. Zelenskį Kolonų salėje ir sakė, kad „labai svarbu, jog galime parodyti mūsų nuolatinį įsipareigojimą remti Ukrainą“ ir tai yra galimybė „aptarti planą, pasikalbėti išsamiau“. Po to jiedu privačiai pasikalbėjo Mažajame valgomajame prieš jų komandoms įsitraukiant į pokalbius. Susitikime su ukrainiečiais dalyvavo gynybos sekretorius Johnas Healey, Gynybos štabo viršininkas admirolas seras Tony Radakinas ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais seras Timas Barrow.

Prieš ketvirtadienio vizitą Didžiosios Britanijos premjero oficialus atstovas sakė, kad susitikimas su V. Zelenskiu apims „plačias strategines diskusijas“ dėl JK ir sąjungininkių paramos Ukrainai „lemtingu laikotarpiu“, bet ne konkrečius sprendimus. Vis dėlto Ukrainos lyderis greičiausiai dar kartą prašys leidimo tolimojo nuotolio raketomis „Storm Shadow“ smogti į aviacijos bazes, naudojamas atakoms prieš jo šalį, ir į kitus svarbius taikinius Rusijoje.

Kol kas JK ir JAV nedavė aiškaus leidimo Kyjivui šaudyti Vakarų tiekiamomis raketomis į taikinius Rusijoje, nes baiminasi konflikto paaštrėjimo, tačiau V. Zelenskis sakė, kad dėl tokios padėties Ukraina priversta kovoti surištomis rankomis. Trečiadienį Dauning Strytas pranešė, kad JK pozicija dėl „Storm Shadow“ naudojimo nepasikeitė.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojezelenskio vizitas londoneKeiras Starmeris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių