Ukrainos URM – Pekinui: būtent Ukraina turi lemti taiką

Ukrainos užsienio reikalų ministerija, reaguodama į Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi pareiškimą, pabrėžė, kad vienintelis teisingas pagrindas taikai pasiekti yra šalies prezidento Volodymyro Zelenskio Taikos formulė.

Tai sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos komentaruose, praneša „Ukrinform“.

„Būtent Ukraina, kurios teritorijoje vyksta karas, kaip šalis, kenčianti nuo niokojamų Rusijos agresijos padarinių, turi nulemti, kokia turi būti taika. Vienintelis teisingas pagrindas tokiai taikai pasiekti yra Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio Taikos formulė“, – pabrėžiama pareiškime.

Ukrainos URM pažymėjo, kad atsižvelgė į Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi žodžius, pasakytus per spaudos konferenciją su kolega iš Turkijos.

„Kinija teisingai pareiškia, kad gerbia visų pasaulio šalių suverenitetą ir teritorinį vientisumą ir yra pasirengusi visomis jėgomis kovoti už taiką. Kitą savaitę Šveicarijoje įvyks Pasaulinis taikos viršūnių susitikimas. Manome, jog visos šalys, kurios nuoširdžiai siekia atkurti taiką, turi kartu dirbti, kad jis būtų sėkmingas, o ne stengtis sužlugdyti susitikimą“, – rašoma dokumente.

Ministerija pabrėžia, kad aukšto KLR atstovo dalyvavimas viršūnių susitikime galėtų būti gera proga praktiniu indėliu prisidėti prie teisingos ir ilgalaikės taikos Ukrainoje užtikrinimo, jos teritorinio vientisumo atkūrimo.

Turint omenyje keturis Kinijos ir agresorės Rusijos viršūnių susitikimus lyderių lygiu, įvykusius prasidėjus plataus masto invazijai, tai būtų svarbus signalas, rodantis subalansuotą Kinijos poziciją, įsitikinusi Ukrainos URM.

Kaip jau buvo pranešta, Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi birželio 4 d. pareiškė, kad daugiau kaip 20 šalių palaiko Pekino viziją dėl Rusijos ir Ukrainos karo užbaigimo.

Kinija nedalyvaus Šveicarijoje įvyksiančiame Pasauliniame taikos viršūnių susitikime, nes esą jis neatitinka Pekino lūkesčių, kad tokiame renginyje turi dalyvauti ir Rusija, ir Ukraina.

Pasak Ukrainos prezidento V. Zelenskio, Kinija deda pastangas, kad šalys nevyktų į viršūnių susitikimą.

Pasaulinis taikos viršūnių susitikimas vyks birželio 15-16 dienomis Šveicarijoje. Jame turėtų dalyvauti valstybių ir vyriausybių vadovai iš visų žemynų. Forumo dalyviai parengs bendrą derybinę poziciją ir pateiks ją Rusijai. V. Zelenskis pareiškė, kad jau 90 šalių patvirtino dalyvausiančios Pasauliniame taikos viršūnių susitikime.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKinijaVolodymyras ZelenskisRusijaŠveicarija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių