TTT penktadienį priims sprendimą dėl PAR prašymo liepti Izraeliui įgyvendinti paliaubas Gazoje

Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) pranešė, kad penktadienį priims sprendimą dėl Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prašymo liepti Izraeliui įgyvendinti paliaubas Gazos Ruože.

PAR pateikė prašymą TTT liepti Izraeliui „nutraukti savo karines operacijas Gazos Ruože“, įskaitant Rafacho miestą, kur Izraelis vykdo puolimą.

TTT nuosprendžiai yra privalomi, tačiau šis teismas neturi galių užtikrinti jų vykdymą – TTT, pavyzdžiui, yra paliepęs Rusijai nutraukti invaziją į Ukrainą, bet tai nedavė rezultatų.

Nepaisant to, prieš Izraelį nukreiptas nuosprendis padidintų tarptautinį teisinį spaudimą.

Praėjusią savaitę vykusiuose posėdžiuose PAR pareiškė, kad puolimas Rafache žymi „naują ir siaubingą“ Izraelio „genocido“ Gazos Ruože etapą. Rafache vykdoma kampanija yra „paskutinis Gazos Ruožo ir palestiniečių naikinimo etapas“, tvirtino PAR advokatas Vaughanas Lowe.

„Būtent Rafachas atvedė PAR į teismą. Tačiau visiems palestiniečiams kaip nacionalinei, etninei ir rasinei grupei reikalinga apsauga nuo genocido, kurią teismas gali liepti užtikrinti“, – pridūrė jis.

Izraelio teisininkai savo ruožtu sukritikavo PAR bylą kaip „visiškai atitrūkusią“ nuo realybės, kuria „tyčiojamasi“ iš 1948 m. Jungtinių Tautų (JT) Genocido konvencijos.

„Pakartotinis kažko vadinimas genocidu nepaverčia to genocidu. Melagystės kartojimas nepaverčia jos tiesa“, – tvirtino Izraelio advokatas Giladas Noamas.

„Vyksta tragiškas karas, bet genocido nėra“, – teigė jis.

Nepaisydami tarptautinio pasipriešinimo, Izraelio kariai šio mėnesio pradžioje pradėjo sausumos puolimą tam tikrose Rafacho dalyse. Be kita ko, priešinosi svarbios sąjungininkės Jungtinės Valstijos, kurios išreiškė susirūpinimą dėl daugiau nei 1 mln. šiame mieste įstrigusių civilių. Izraelis nurodė pradėti masinę evakuaciją iš Rafacho, kuriame pažadėjo sunaikinti „Hamas“ tunelių tinklą ir likusius smogikus.

JT skaičiuoja, kad pabėgo daugiau nei 800 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių