Rusija pripažino, kad už mirtiną išpuolį Pamaskvės koncertų salėje atsakinga grupuotė IS

  • Teksto dydis:

Rusija penktadienį pirmą kartą pripažino, kad grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) koordinavo kovą įvykdytą mirtiną išpuolį koncertų salėje Pamaskvėje.

Tyrimo metu nustatyta, kad pasirengimą, finansavimą, išpuolį ir teroristų atsitraukimą internetu koordinavo Afganistane ir Pakistane veikiančios IS atšakos IS-K nariai, sakė saugumo tarnybos FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas. Jį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

IS ne kartą teigė prisiimanti atsakomybę už kovo 22 dienos išpuolį, per kurį žuvo daugiau kaip 140 žmonių, tačiau Maskva vis bandydavo su ataka susieti Ukrainą ir Vakarus.

A. Bortnikovas savo pareiškimuose penktadienį neatmetė sąsajų su Ukraina, sakydamas, kad „baigę išpuolį teroristai gavo aiškius nurodymus judėti Ukrainos sienos link, kur iš kitos pusės jiems buvo parengtas „langas“.

Ukraina neigia, kad yra susijusi su išpuoliu.

Kamufliažinius drabužius vilkėję ginkluoti asmenys įsiveržė į Maskvos pakraštyje esančią koncertų salę „Crocus City Hall“ ir padegė pastatą.

Sulaikyta keliolika tariamųjų, įskaitant keturis užpuolikus, kilusius iš Vidurinės Azijos šalies Tadžikistano – skurdžios buvusios sovietinės respublikos prie Afganistano šiaurinės sienos.

Jungtinės Valstijos yra sakiusios, kad kovo pradžioje viešai ir privačiai įspėjo Rusiją apie ekstremistų planuojamą išpuolį prieš koncertų salę Maskvoje.

Neįvardyti JAV žvalgybos pareigūnai po išpuolių amerikiečių žiniasklaidai teigė pasakę Maskvai, kad IS planavo atakuoti būtent „Crocus City Hall“.

Rusija šiuos įspėjimus atmetė. Likus vos trims dienoms iki išpuolio prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Vašingtoną šantažu ir bandymu įbauginti rusus.


Šiame straipsnyje: Rusijaišpuolisgrupuotė ISIslamo valstybėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aušra Širvinskienė

Aušra Širvinskienė  portretas
O per žinias sakė, kad surado sąsajų su Ukraina
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių