Po pasikėsinimo į premjerą R. Ficą Slovakija apribojo susirinkimų laisvę

  • Teksto dydis:

Slovakijoje įsigaliojo prieštaringai vertinamas įstatymas, kuris, be kita ko, riboja susirinkimų laisvę. Jis priimtas birželio pabaigoje, reaguojant į pasikėsinimą į ministrą pirmininką Robertą Ficą.

Nuo šiol susirinkimai draudžiami 50 metrų spinduliu aplik vyriausybės rūmus, prezidentūrą, parlamentą ir visų teismų pastatus. Be to, draudžiamos demonstracijos prieš politikus prie jų gyvenamosios vietos. Susirinkimai taip pat gali būti uždrausti, jei dėl jų kyla pavojus viešajai tvarkai.

Kritikai iš opozicijos gretų įspėjo, kad šis įstatymas yra žingsnis „policinė valstybės“ link. Priemonių paketas taip pat numato, kad parlamente atstovaujamų partijų pirmininkai, taip pat generalinis prokuroras ir Konstitucinio teismo pirmininkas turi teisę į asmens apsaugą.

Užpuolikas gegužės 15 d. iš arti šūviai sunkia sužeidė kairįjį populistą ministrą pirmininką. Kaip motyvą 71-erių šaulys nurodė neapykantą vyriausybei.

R. Fico partija SMER yra valdžioje nuo praėjusių metų spalio. Ji valdo kartu su koalicijos partnere kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Slovakijos nacionaline partija (SNS).

Premjeras po pasikėsinimo vėl eina pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių