Pasaulyje – jau 23 milijonai milijonierių: iš kur jie atsiranda?

  • Teksto dydis:

Pasaulyje 5 proc. padaugėjo milijonierių, kurių likvidaus turto vertė siekia milijoną ir daugiau. Šiandien milijonierių visame pasaulyje – 23 mln. Iš kur jie atsiranda, pasakojo ekonomistas, Vilniaus universiteto (VU) Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas Algirdas Bartkus.

– Ar dėstytojai yra milijonieriai?

– Žinoma, kad ne. Mes nepriskiriami šiai žmonių kategorijai. Nei Lietuvoje, nei tose šalyse, kur aukštasis mokslas yra geriau apmokamas.

– Kaip atsiranda milijonieriai?

– Pasaulyje labiausiai imponuojantis žmogus – Elonas Muskas. Jis finansų pasaulyje atsirado iš niekur, paskui jame susikūrė savo vardą. Pakliuvo aukštų technologijų zonoje. Tai yra pavyzdys, kad žmogaus gebėjimai – unikalus rinkinys, kuris visada sustiprinamas tinkamos išsilavinimo sistemos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar padeda atsiradimas tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku?

– Tai – atsitiktinumo dalykai. Kiekvienas sėkmingas žmogus galėtų papasakoti, kad jo sėkmę yra nulėmęs tam tikrų faktų kratinys.

– Ar E. Musko vaikai bus visuomet turtingi?

– Sunku pasakyti. Tikrai nebus skurdžiai. Pajamų srautas, kuris sugeneruotas „Teslos“ ir kitų E. Muskui priklausančių įmonių – milžiniškas. Žvelgiant į tolimesnę perspektyvą – sunku nuspėti. Negalime prognozuoti elektromobilių pramonės raidos ir kokia ji bus. Ar eisim aukštyn, ar eisim žemyn. Šiandien – neapibrėžtas reikalas. Vieną kartą gali stipriai katapultuot pirmyn, o kitą kartą pasibaigt.

– Iš kur atsiranda turtingų žmonių?

– Dalis matavimų – paremta akcijų verte. Kaina, kuri yra akcijos biržoje, nieko nepasako. Tikėtina, kad įmonę parduos už gerokai mažesnę kainą. Pagrindinė priežastis, kodėl stebime gerai uždirbančių asmenų prieaugius – švietimas. Šalyse, kuriose mes stebime šitą prieaugį, per 5-6 metus yra pasikeitimų išsilavinime. Išsilavinimas suteikia žmogui įgūdžius, kuriuos jis vėliau realizuoja darbo rinkoje. Šiandien išsilavinimas – pagrindinis sėkmės receptas.

Šiandien išsilavinimas – pagrindinis sėkmės receptas.

– Gal turite studentų, kurie yra turtingesni nei anksčiau būdavo?

– Jauniems asmenims terminas „turtingas“ – per anksti suformuotas. Pajamų prieaugius matome pas vyresnius. Teoriškai, asmenys virš 30 m. gali būti turtingi. Kai žmogus įgavęs minimalią darbinę patirtį, tada geriausiai atsiskleidžia jo įgūdžiai ir talentai darbo rinkoje.

– Ar ne jūsų fakultete buvo pakabintas užrašas, kad „parkuokite automobilius taisyklingai, nes dėstytojai neturi kur statyti dviračių“?

– Tikrai ne. Pas mus dviračiai yra atskirti nuo automobilių.

– Ar gerai, kad yra turtingų žmonių? Ar turėtų būti turtingų žmonių mokestis? Kiek procentų?

– Gerai, kad auga uždirbančių asmenų skaičius. Blogai, kai gilus atotrūkis atsiranda tarp gerai uždirbančių ir mažiau uždirbančių. Tokiais atvejais visuomenė – linkusi poliarizuotis ir atsiranda skirtingi interesai. Naudojame įvairius pajamų nelygybės rodiklius, vienas jų – Gini koeficientas. Pagal Gini koeficientą Lietuva – pasistūmėjusi aukštyn.  2015 m. buvome didžiausia pajamų nelygybės valstybė Europos Sąjungoje. Dabar esame antra pagal didumą. Lietuvą yra aplenkę bulgarai. Perspektyviausias receptas – nesmukdyti tų, kurie daugiausiai uždirba, reikia kelti tuos, kurie uždirba mažiausiai. Vadinasi, reikia geresnės švietimo sistemos ir išsilavinimo. 


Šiame straipsnyje: milijonieriaipinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinau

Žinau portretas
kad vienas Lietuvos milin. babkes gavo iš Putlerio už etikečių lipdymą ant padirbto alkoholio butelių Olainėje(Latvija).

taip tai taip ,ale....

taip tai taip ,ale.... portretas
Aš už milijonierius. Bet teisingai apmokestintus . Dabar Lietuvoje jie mokesčių tikrai nemoka (ašaras) . Tam tikslui Seime priimtas lobistus įteisinantis įstatymas . Seime dirba šimtai gerai apmokamų lobistų. Ir visi gi žino,kad tie lobistai Seime stumia tikrai ne viešąjį interesą ir dirbančiuosius kažkaip palaikančius įstatymus. Išvada: valstybėje turim didžiausią atskirtį PASAULYJE (rašo ,kad dabar antri , po bulgarų). Todėl Lietuvai tokie milijonieriai - kol kas didžiausias blogis . Juos būtina sucivilizuoti nuo to nuolatinio ,nepertraukiamo laukinės rinkos stūgavimo. Siaubas ,kai Lietuva tiesiog priversta išsilakstyt. O šitam reiškiniui laikas nustatyti priežastis . Gal kažkam labai parūpo mūsų žemelė?

Juokas pro ašaras

Juokas pro ašaras portretas
Milijonierium tampama, kai atimama iš milijono varguolių
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių