Pasaulio gelbėjimo planas

Didžiojo dvidešimtuko valstybių vadovai Vašingtone sprendė pasaulio ekonomikos likimą. Lyderiai sutarė dėl plano, kuris turėtų padėti įveikti finansų krizę.

Galingųjų klubas plečiasi?

85 proc. viso pasaulio Bendrojo vidaus produkto gaminančių valstybių vadovai šeštadienį susitarė dėl veiksmų plano, kuris turėtų skatinti pasaulinės ekonomikos augimą ir apsaugoti nuo tolimesnių finansinių suiručių. Pagrindiniais šio plano įrankiais taps valstybinės investicijų programos, tarptautinė prekybos sutartis ir finansų sistemos reformos.

Analitikai iš Didžiojo dvidešimtuko susitikimo nesitikėjo revoliucinių pasiūlymų ir patį renginį vertino skeptiškai.

"Dėl visų šitų priemonių galima susitarti ir nerengiant susitikimo, – sakė buvęs Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vyriausiasis ekonomistas Simonas Johnsonas. – Vienintelis naujas dalykas yra tai, kad susitiko Didysis dvidešimtukas, o ne Didysis septynetas."

Vašingtone vykusias derybas kai kurie susitikimo dalyviai vadino istorinėmis. Tai buvo pirmas tokio aukšto lygio susitikimas, į kurį susirinko tiek labiausiai išsivysčiusių šalių vadovai, tiek besivystančių valstybių lyderiai. Pasigirdo kalbų, kad Didysis dvidešimtukas pakeis stambiausias pramonines valstybes jungiantį Didįjį septynetą, kuris jau ilgą laiką vadinamas atgyvenusiu.

D.Medvedevas – užmaršuolis

Ypatingo žurnalistų dėmesio Vašingtone sulaukė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, neseniai pažėręs griežtų grasinimų Jungtinėms Valstijoms. Vadovas teigė, kad Maskva yra pasiryžusi gerinti santykius su Vašingtonu, bet dar kartą įspėjo, kad Rusija imsis atsakomųjų veiksmų į amerikiečių priešraketinės gynybos sistemos plėtimą.

Paklaustas apie konfliktą su Gruzija, D.Medvedevas sakė: "Mes pasiryžę kurti normalius santykius su Gruzija, bet ne su dabartiniu režimu. Mūsų pozicija tokia – jie įvykdė nusikaltimą. Tai yra raudona linija, kurios mes negalime peržengti."

Amerikiečių žurnalistai taip pat pasmalsavo, kodėl D.Medvedevo kalba parlamentarams ir pareikšti grasinimai dislokuoti raketas Kaliningrado srityje sutapo su Baracko Obamos pergale JAV prezidento rinkimuose.

"Su visa pagarba Jungtinėms Valstijoms, aš tiesiog pamiršau apie rinkimus", – tarė Rusijos prezidentas, sukėlęs į spaudos konferenciją susirinkusių žurnalistų juoką.

Pasaulis laukia B.Obamos

Analitikai neteikė pernelyg daug reikšmės Vašingtone vykusiam susitikimui, nes jame nedalyvavo naujasis JAV prezidentas B.Obama. Jis vadovaus jau kitam Didžiojo dvidešimtuko susitikimui, kuris vyks pavasarį.

Kadenciją baigiantis George'as W.Bushas, savo spaudos konferencijos pabaigoje ištaręs jaudinantį "sudie", kitų šalių lyderiams žadėjo, kad vadovavimas Jungtinėms Valstijoms bus sklandžiai perduotas naujajai B.Obamos administracijai.

Esminiai plano punktai

Reformuoti pasaulio finansų institucijas, tokias kaip Pasaulio bankas ir Tarptautinis valiutos fondas.

Iki šių metų pabaigos pasiekti tarptautinį susitarimą dėl laisvos prekybos.
Didinti finansų rinkų skaidrumą ir neleisti įmonėms slėpti informacijos apie jų finansinę padėtį.

Neleisti bankams ir kitoms finansų institucijoms pernelyg rizikuoti.
Sudaryti sąrašą finansų institucijų, kurių žlugimas kelia grėsmę pasaulio ekonomikai.
Stiprinti valstybių reguliavimo sistemas.

Iš naujo įvertinti taisykles dėl rinkų manipuliavimo ir sukčiavimo.


Šiame straipsnyje: Vasingtono susitikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

gytas

gytas portretas
na tikri sh...., ishleido mokeschiu moketoju pinigus, ir nieko nenusprende! o krize vis dideja! jie susitiks tik pavasary! tai jeigu ka nors nuspres tada pagerejimas bus tik po kokiu 2 metu, gera mums.....

Saulius1

Saulius1 portretas
Ech, istorijos žinovai - o kokie pasauliui LYG TAI džiaugsmingi įvykiai vyko prieš WWII ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių