Pasaulio bankas: Ebolos virusas įstums Gvinėją ir Siera Leonę į recesiją

  • Teksto dydis:

Pasaulio bankas antradienį nurodė, kad Ebolos karštligės protrūkis kitais metais įstums Gvinėją ir Siera Leonę į recesiją.

Ši liga Vakarų Afrikoje vis dar nekontroliuojama ir nuostoliai Gvinėjos, Siera Leonės ir mažiau paveiktos Liberijos verslui bei investicijoms 2014-2015 metais gerokai viršys 2 mlrd. dolerių, sakoma naujoje Pasaulio banko ataskaitoje.

Minėtų trijų valstybių, kuriose mirė dauguma iš beveik 6 tūkst. Ebolos viruso aukų, vyriausybių finansai šiemet jau patyrė maždaug 500 mln. dolerių nuostolių.

Tai privertė mažinti oficialias išlaidas investicijoms ir paslaugoms, neskaitant užsienio investuotojų ir lankytojų pasitraukimo dėl viruso keliamos baimės.

Liberijos ekonomikai dabar prognozuojamas tik maždaug 2,2 proc. augimas šiais metais, palyginti su 5,9 proc., kurie buvo prognozuojami prieš ligos protrūkį.

Siera Leonė nukentėjo daug labiau – Ebolos karštligės plitimas čia vis dar intensyvus. Pirmąjį šių metų pusmetį šalies ekonomikos metinis augimo greitis buvo 11,3 proc., o antrąjį pusmetį – 2,8 procento.

Gvinėjoje augimas sulėtėjo nuo 4,5 proc. prieš protrūkį iki 0,5 proc. antrąjį šių metų pusmetį, o kitais metais ekonomika tikriausiai trauksis 0,2 proc., nurodo Pasaulio bankas.

Pasaulio banko prezidentas Jimas Yong Kimas (Džimas Jong Kimas), antradienį pradėdamas dviejų dienų apsilankymą paveiktame regione, paskelbė pareiškimą, kad tikslas lieka sumažinti Ebolos karštligės atvejų skaičių iki nulio.

„Nors yra pažangos ženklų, kol ši epidemija tęsiasi, poveikis žmonėms ir ekonomikai darysis tik dar labiau niokojamas“, – sakoma jo pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių