PAR prezidentu perrinktas C. Ramaphosa

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa penktadienį buvo perrinktas antrajai kadencijai, o prieš tai rinkimuose nuleista ant žemės jo partija ANC sudarė beprecedentę koalicinę vyriausybę.

Įstatymų leidėjai Keiptaune didele balsų persvara nubalsavo už tai, kad 71 metų C. Ramaphosa po gegužės 29 dieną vykusių visuotinių rinkimų, kuriuose nebuvo absoliutaus nugalėtojo, valdytų dar penkerius metus.

Praėjusį mėnesį įvykę PAR rinkimai tapo istoriniu posūkiu, užbaigusiu tris dešimtmečius trukusį velionio Nelsono Mandelos Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) dominavimą.

Kovai prieš apartheidą vadovavusi partija šįkart gavo tik 40 proc. rinkėjų balsų ir pirmą kartą neteko absoliučios daugumos parlamente. Dabar ji sudarė susitarimą dėl vadinamosios nacionalinės vienybės vyriausybės.

ANC generalinis sekretorius Fikile Mbalula penktadienį pareiškė, kad plati koalicija vienija daugumą iš 18 partijų, laimėjusių mandatus 400 vietų Nacionalinėje asamblėjoje.

Tarp jų yra centro dešinioji Demokratinė sąjunga (DA), zulusų nacionalistinė Inkatha laisvės partija ir kitos mažesnės grupės.

C. Ramaphosa per slaptą balsavimą parlamente surinko 283 kolegų parlamentarų balsus.

Jis atrėmė paskutinės minutės iššūkį, kurį metė radikalios kairiosios partijos „Kovotojai už ekonominę laisvę“ (EFF) lyderis Julius Malema, gavęs 44 balsus.

Kitą savaitę C. Ramaphosa bus prisaikdintas Pretorijoje ir tada pristatys savo naująjį ministrų kabinetą.

Kinija, PAR sąjungininkė BRICS bloke, šeštadienį pasveikino C. Ramaphosą su perrinkimu, o prezidentas Xi Jinpingas nusiuntė jam sveikinimo laišką, pranešė valstybinė žiniasklaida.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha,cha

Cha,cha portretas
ką jis primena?....

????

???? portretas
????=0
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių