Neįtikėtinas atradimas: Indonezijos saloje gyveno hobitai?

Indonezijos saloje prieš 700 tūkst. metų gyveno žmonės, kurių ūgis siekė vos 90 centimetrų. Mokslininkai tai patvirtino ištyrę naujausiai atrastas fosilijas. Manoma, kad šie žmogaus pirmtakai gali būti susiję su Homo floresiensis arba hobitais – kita mažaūgių žmonių rūšimi, gyvenusia toje pačioje saloje prieš maždaug 60 tūkst. metų.

Prieš 20 metų vienoje Indonezijos saloje dirbę archeologai atrado vieno metro ūgio pirmykščio žmogaus fosilijų. Tačiau visai neseniai, kitoje tos pačios salos vietovėje, mokslininkai atrado dar vienus palaikus. Atlikta jų analizė patvirtino, kad šis žmogaus pirmtakas už hobitus galėjo būti žemesnis dar maždaug šešiais centimetrais.

„Jis buvo toks mažas kaip vaikas. Nors mes žinojome, kad Homo floresiensis buvo nedideli ir turėjo mažus dantis bei žandikaulius, tačiau dar reikėjo patvirtinimo. Todėl atlikome histopatologinę analizę. Jos rezultatai nustebino, nes buvo visiškai akivaizdu, kad tai – suaugęs žmogus“, – kalbėjo Tokijo universiteto profesorius Yousuke Kaifu.

Jos rezultatai nustebino, nes buvo visiškai akivaizdu, kad tai – suaugęs žmogus.

Anksčiau rastos hobitų fosilijos yra apie 60 tūkst. metų senumo. Naujausiai aptikti žandikaulis ir dantys siekia net 700 tūkst. metų ir greičiausiai priklausė hobitų protėviams.

Mokslininkai įtaria, kad šie žmonės galėjo būti dar mažesni ir jie yra kol kas žemiausio ūgio žinoma pirmykščių žmonių rūšis.

„Įdomiausia, kad jie išliko tokie pat maži ir beveik neevoliucionavo per 600 tūkst. metų. Tuo tarpu žemyne, smegenų dydis ir kūnas atitinkamai augo, todėl atsirado Homo sapiens. Kitaip tariant, išvengti evoliucijos negali niekas, tačiau ji priklauso nuo gyvenamosios vietos ir aplinkos. Taigi galima sakyti, kad evoliucijos kelias į Homo sapiens nebuvo vienintelis“, – teigė Y. Kaifu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tyrėjai įnirtingai diskutuoja apie tai, kaip ir kodėl hobitai tapo tokie maži. Kol kas dar nėra vieningo sutarimo, ar jie kilo iš ankstesnės, aukštesnio ūgio pirmykščių žmonių rūšies, ar iš dar primityvesnio žmogaus pirmtako.

„Atradimas atrodo įtikinantis, kad tuo metu egzistavo labai maži žmonės. Manau, kad šis įrodymas yra labai stiprus, tačiau aš trokštu sužinoti daugiau“, – sakė Floridos universiteto evoliucijos antropologė Dean Falk.

Į kurį žmogaus evoliucijos tarpsnį patenka šie individai, ir kaip jie išsivystė iki tokių žemų, turėtų išaiškinti tolimesni tyrimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių