Mongolija portalui „Politico“ teisinasi dėl V. Putino arešto orderio nevykdymo

  • Teksto dydis:

Mongolijos vyriausybė pirmadienį neįvykdė tarptautinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderio, jam atvykus į šalį oficialaus vizito, o antradienį paskelbtame pareiškime portalui „Politico“ mongolų vyriausybės atstovas teigė, kad šalis to padaryti negalėjo dėl energetinės priklausomybės nuo savo kaimynės.

„Mongolija importuoja 95 proc. naftos produktų ir daugiau kaip 20 proc. elektros energijos iš artimiausių kaimyninių šalių [...]. Šis tiekimas yra labai svarbus mūsų ir mūsų tautos egzistencijai užtikrinti, – sakė atstovas. – Mongolija visuomet laikėsi neutralumo politikos visuose savo diplomatiniuose santykiuose, kaip matyti iš mūsų ligšiolinių pareiškimų.“

Mongolija, esanti tarp Rusijos ir Kinijos, diplomatiniu požiūriu stengiasi nesusipriešinti nė su viena iš savo didžiųjų kaimynių, su kuriomis ją sieja glaudūs istoriniai ir ekonominiai ryšiai.

Tačiau ji yra ir Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), kuris pernai kovą išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais – neteisėtai deportavus šimtus ukrainiečių vaikų nuo tada, kai 2022 metų vasarį Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, narė.

Vienas teisės ekspertas „Politico“ sakė, kad Mongolija greičiausiai bus patraukta atsakomybėn dėl neveiklumo, o Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Heorhijus Tychas pavadino šalies nesugebėjimą sulaikyti V. Putiną „dideliu smūgiu TBT ir tarptautinei baudžiamosios teisenos sistemai“.

„Mongolija leido kaltinamam nusikaltėliui išvengti teisingumo, taip prisiimdama atsakomybę už jo karo nusikaltimus. Kartu su partneriais sieksime užtikrinti, kad tai turėtų pasekmių Ulan Batorui“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaiku ir mamu ašaros

Vaiku ir mamu ašaros portretas
Ima kruvina nafta?

Zaliotas

Zaliotas  portretas
Čiurkom
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių