Likus pusmečiui iki kadencijos pabaigos J. Bidenas vis dar gali padaryti poveikį

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Joe Bidenas, antradienį grįžęs į Baltuosius rūmus po beveik savaitę trukusio gydymosi nuo COVID-19, per likusį kadencijos pusmetį rizikuoja būti „raiša antimi“.

Tačiau 81-erių J. Bidenas, sekmadienį paskelbęs, kad nebesieks perrinkimo lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, vis dar gali turėti įtakos viceprezidentės Kamalos Harris prezidentinės kampanijos sėkmei ir siekiui spręsti svarbiausius užsienio politikos klausimus.

„Tai ne visai raiša antis. Tai sužeista antis“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė George'o Washingtono universiteto Žiniasklaidos ir viešųjų reikalų mokyklos direktorius Peteris Loge'as, pavartodamas terminą, kuriuo vadinami savo kadencijos pabaigoje įtaką prarandantys politikai.

Visi kadenciją baigiantys JAV prezidentai nuo rinkimų lapkričio mėnesį iki naujo šalies vadovo inauguracijos sausį susiduria su netikrumo laikotarpiu.

Bet J. Bideno laukia neįprastas daugiau nei 100 dienų laikotarpis, kai rinkėjų, politikų ir užsienio lyderių dėmesys bus sutelktas ne į jį, o į kitus veikėjus.

Sekmadienį J. Bidenas socialiniame tinkle „X“ paskelbęs apie savo sprendimą nedalyvauti rinkimuose, pažadėjo „likusį kadencijos laiką sutelkti dėmesį tik į savo, kaip prezidento, pareigų vykdymą“.

Šis pažadas nebūtinai turi būti tuščias.

Pirmadienį paskambinęs savo rinkimų kampanijos štabui, kuris nuo šiol rems K. Harris, prezidentas pažadėjo ir toliau visapusiškai dalyvauti.

„Man liko šeši prezidentavimo mėnesiai, todėl esu pasiryžęs nuveikti kuo daugiau tiek užsienio, tiek vidaus politikos srityje“, – nurodė J. Bidenas.

Jis pažadėjo ir toliau stengtis „mažinti išlaidas šeimoms, toliau kalbėti apie ginklus ir vaikų priežiūrą, pagyvenusių žmonių priežiūrą, receptinius vaistus ir klimatą“.

P. Loge'o nuomone, J. Bidenas ne tik eis prezidento pareigas, bet ir dės visas pastangas, kad padėtų K. Harris sėkmingai varžytis dėl Baltųjų rūmų.

Be to, J. Bidenas vis dar gali skirti teisėjus, kurie galėtų dirbti dešimtmečius.

Tai tebėra pagrindinis galios svertas smarkiai susiskaldžiusioje šalyje, kurioje vis labiau politizuoti teismai sprendžia moterų teisių ir abortų klausimus.

Pasak J. Loge'o, J. Bidenas turi realią paskatą baigti savo kadenciją tvirta nata, taip parodydamas K. Harris pranašumą prieš respublikonų kandidatą į prezidentus Donaldą Trumpą.

Užsienio politika

Tęsiantis karams Ukrainoje ir Gazos Ruože, J. Bidenas paskutiniais savo darbo Ovaliajame kabinete mėnesiais taip pat gali sutelkti dėmesį į užsienio politiką.

Pirmadienį J. Bidenas, susisiekęs su kolegomis, pažadėjo „toliau siekti, kad karas Gazoje būtų nutrauktas“.

„Labai glaudžiai bendradarbiausiu su izraeliečiais ir palestiniečiais bandydamas išsiaiškinti, kaip užbaigti karą Gazoje, užtikrinti taiką Artimuosiuose Rytuose ir sugrąžinti visus įkaitus namo“, – nurodė J. Bidenas.

Merilendo universiteto vyriausybės ir politikos profesorius Davidas Karolis AFP sakė, kad tikisi, jog likusią kadencijos dalį prezidentas daugiausia dėmesio skirs užsienio politikai.

„Prezidentai yra padarę svarbių žingsnių užsienio politikoje, kai buvo „raišos anties“ etape“, – nurodė jis, paminėdamas buvusio JAV prezidento George'o H. W. Busho sprendimą išvesti Jungtinių Valstijų karius iš Somalio paskutinėmis jo vienos kadencijos prezidentavimo dienomis.

Manoma, kad didžiausias proveržis būtų paliaubos Gazos Ruože, kur nuo spalio 7 dienos, kai islamistų grupuotė „Hamas“ surengė išpuolį Pietų Izraelyje, vyksta niokojantis karas.

Prieš šią savaitę vyksiantį susitikimą su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu J. Bidenas rizikuoja atskleisti savo „raišos anties“ statusą.

Abiejų lyderių santykiai yra įtempti dėl B. Netanyahu vadovavimo karo veiksmams palestiniečių anklave.

D. Karolis nurodė, kad susitarimas dėl paliaubų būtų naudingas K. Harris kandidatūrai, kadangi, kaip paaiškėjo, šis klausimas skaldo Demokratų partiją.

Kalbant apie Ukrainą, J. Bidenas gali norėti užtikrinti daugiamilijardinį pagalbos paketą Kyjivo kovai su Rusija, baiminantis, kad D. Trumpas, tapęs prezidentu, gali nutraukti pagalbą ukrainiečiams.

Paskutinioji galia, kuria kadenciją baigiantis prezidentas dar gali pasinaudoti, yra malonės suteikimas.

JAV prisiekusieji birželį pripažino prezidento sūnų Hunterį Bideną kaltu dėl federalinių kaltinimų, susijusių su šaunamojo ginklo įsigijimu.

Bausmė H. Bidenui dar nepaskirta. Jam galėtų grėsti įkalinimas iki 25 metų, bet tai mažai tikėtina, nes jis nuteistas pirmą kartą.

Tačiau J. Bidenas yra sakęs, kad nesuteiks malonės savo nuteistam sūnui ir nesušvelnins jokios jam paskirtos bausmės. Tačiau jo nuomonė po pasitraukimo iš rinkimų gali pasikeisti, o šioje kampanijoje, regis, viskas įmanoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nebent nepatogų poveikį ,

nebent nepatogų poveikį , portretas
sau į kelnes , kitokiu atveju, kad TOKIE n e į g a l ū s nepadarytų ŽALOS valstybei , turi būti p a t r a u k t i į šalį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių