Latvija laižosi riaušių žaizdas

Latvijos sostinėje vakar vėl viskas buvo ramu. Liko tik sutvarkyti Rygos senamiestį, pakeisti išdaužytus langus, surinkti šukes. Tiesa, ore vis dar tvyrojo kažkoks nemalonus jausmas...

"Nesiruošia traukti ginklų"

Po didžiausių nuo to laiko, kai buvo atkurta nepriklausomybė, riaušių nakties latviai vakar ramiai keliavo į darbą, taip pat ramiai iš jo grįžo. Lyg nieko ir nebuvo.

"Viskas ramu, niekas nesiruošia slėptis į pogrindį, niekas nesiruošia traukti ginklų, niekas nesiruošia šturmuoti Seimo", – padėtį dienraščiui apibūdino Latvijos verslo laikraščio "Biznes & Baltija" žurnalistas Aleksejus Dunda.

Nors buvo ramu, anot pašnekovo, vis dėlto jautėsi kažkokia įtampa, nemalonus jausmas po riaušių ir plėšikavimo... O viskas prasidėjo gana ramiai.

"Atlaist Saeimu!"

Mitingo netoli Latvijos Seimo idėją iškėlė politinė partija "Visuomenė už kitokią politiką". Du deputatus Seime turinti partija surinko žmonių parašus, surado ir rėmėjų iš kitų politinių bei visuomeninių organizacijų, o ir Latvijos gyventojai, prispausti finansinės krizės ir vyriausybės mokesčių politikos, į antradienio mitingą Duomo aikštėje susirinko noriai.

Laikas mitinguoti buvo palankus – po darbo dienos, bet kartu tamsa tapo gera priedanga ir riaušininkams bei provokatoriams.

"Dalis atsakomybės dėl to, kas įvyko, be abejo, tenka organizatoriams, – sakė A.Dunda. – Nesunku įsivaizduoti, kuo gali baigtis tūkstančių žmonių susirinkimas šalia valdžios pastato tamsiuoju paros metu. Nejaugi nebuvo galima surengti mitingo ryte, kai vyko vyriausybės posėdis? Juk tai puiki proga pademonstruoti, ką tauta mano apie vyriausybę."

Iš viso, agentūros LETA duomenimis, mitinge dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių. Protesto akcijos tikslas – paraginti prezidentą Valdį Zatlerą paleisti Seimą.

Protestuotojai per daug nesiklausė, ką kalba žmonės ant scenos. Minia reagavo tik į vieną šūkį – "Paleisti Seimą!" (la. – "Atlaist Saeimu!").

"Tuščių butelių revoliucija"

Protesto akcija baigėsi ir susirinkę jau pradėjo skirstytis, kai pasigirdo provokaciniai raginimai. Įkaitusi minia, lengvai jiems pasidavė.

"Keletas jaunuolių iš pradžių pradėjo keikti prie Seimo stovinčius policijos pareigūnus, vėliau stumdytis. Visa tai aiškiai matė mano kolegos, kurie stebėjo demonstraciją iš vieno netoli esančio buto, – pasakojo A.Dunda. – Policija buvo labai korektiška."

Tačiau jaunuoliai, kurie jautė minios palaikymą, nė negalvojo apsiraminti. Šis incidentas ir tapo riaušių katalizatoriumi. Būrys žmonių patraukė prie Latvijos Seimo ir prasidėjo tai, ko ši šalis dar nematė.

Iš pradžių į parlamento pastatą pradėjo skrieti kiaušiniai, tušti buteliai, akmenys. Paskui keliasdešimt protestuotojų, nešini sovietinėmis vėliavomis, bandė šturmuoti Seimą. Skubiai atvykusios specialiosios pajėgos minią išsklaidė, bet tuo viskas nesibaigė.

Agresyvūs jaunuoliai puolė specialiųjų pajėgų karius, padeginėjo mašinas, daužė vitrinas ir plėšė parduotuves, iš jų skubėjo pilnomis cigarečių ir alkoholio butelių kišenėmis.

Nuostoliai galėjo būti dar didesni, jei ne policininkų veiksmai. Pareigūnai panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas. Tik po kelių valandų policininkams pavyko įvesti tvarką mieste.

Daugiau kaip 100 įvairių tautybių mitinguotojų buvo sulaikyti. Didžioji dalis jų – 20–24 metų jaunuoliai, ne kartą patekę į policijos akiratį.

Per neramumus nukentėjo keliasdešimt žmonių, tarp jų apie dešimt policijos pareigūnų. Rygos merija iki šiol skaičiuoja nuostolius.

Prezidentas grasina

Prezidentas V.Zatleras pareiškė, kad svarbiausia antradienio neramumų Rygos senamiestyje priežastis – smarkiai sumažėjęs visuomenės pasitikėjimas valstybės valdžia. Kartu Latvijos vadovas pagrasino, kad jeigu iki kovo 31 d. Seimas nepriims konstitucijos pataisų, numatančių teisę pasiūlyti paleisti parlamentą, referendumą šiuo klausimu pasiryžęs paskelbti jis pats.

V.Zatleras taip pat pabrėžė, kad Latvijai būtina "susitaikymo vyriausybė", nes dabartinėje naujų veidų nebus. Todėl pareikalavo, kad artimiausiomis savaitėmis Latvijos premjeras Ivaras Guodmanis pateiktų tikslų savo vyriausybės performavimo modelį. Ministrų kabinete, prezidento teigimu, privalo dirbti profesionalai ir turi atsirasti naujų veidų.

"Skubiai – per vieną ar dvi savaites – premjerui reiktų pateikti tikslų vyriausybės reorganizavimo modelį. Ne variantus, o tikslų modelį to, kokios įstaigos bus reformuotos, kad tai žinotų ne tik valdininkai, bet ir visuomenė", – griežtai kalbėjo Latvijos vadovas.


Šiame straipsnyje: Latvijariaušės

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių